Saturday, September 1, 2012

Amalan sampingan yang sesuai untuk Umat Akhir Zaman

Assalamualaikum,

Hari ini aku ingin berkongsi sedikit ilmu yang kemungkinan ramai yang sudah tahu. Iaitu mengenai Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW. As we all know, Nabi Muhammad ni bukannya calang-calang Nabi, tetapi nabi yang sangat disayangi dan dipeliharai Allah. Dan banyak lagi keistimewaannya, inshaAllah kalau ad masa lagi boleh aku post tentang beliau.
Nabi Adam AS juga pernah berselawat kepada Nabi Muhammad SAW untuk meminta keampunan dari Allah terhadap dosanya. Allah bertanya kepadanya dari mana beliau dapat tahu nama Nabi Muhammad SAW sedangkan pada ketika itu belum diciptakan lagi Nabi Muhammad SAW, lalu jawabnya beliau terlihat nama Nabi Muhammad SAW sebagai penghulu segala Nabi di Arash Allah. SubhanAllah.

Kita ini bertuah kerana dilahirkan sebagai umat Nabi Muhammad SAW. Sebab ap? banyak keistimewaannya Umat Akhir Zaman ini.Antaranya diakhirat kelak kita akan diletakkan di saf2 hadapan iaitu lebih awal dari Umat2 Nabi sebelum ini.

Juga, tiada seorang pun nabi lain melainkan Nabi Muhammad SAW yang dapat boleh memberi syafaat kepada umatnya.

Special kan Umat Nabi Muhammad SAW ni? Actually memang banyak lagi kelebihannya tapi nak cerita ni je..

Jadi sebagai umat yang sangat disayangi Nabi, janganlah kita lupa kepada orang yg ingin membela nasib kita di akhirat kelak. Banyak-banyakkan lah berselawat ke atas Nabi, seperti title tersebut antara amalan sampingan yang sesuai untuk kita. Disebabkan kita ni sangat busy dgn 'kehidupan dunia' kan? tak salah kalau dalam waktu kita berdiam itu kita berselawat 10 kali pun inshaAllah lama2 jadi banyak. Selamat Beramal, amin.



Actually waktu cari image di yahoo tadi ternampak ad org kafir laknatullah melukis pony Muhammad with some bad insult, dan ramai yg comment funny and more. Nauzubillahi min zalik, If only they know how sad he will be when his umat turn out to be like that ;(

34 comments:

  1. siyes mad teringin nak tengok wajah nabi Muhammad ..

    ReplyDelete
  2. ejaan 'Amalan' pada tajuk salah eja..=)

    ReplyDelete
  3. |Mad|
    InshaAllah boleh ;D
    Aku pernah baca buku2 yg ditulis oleh ahli ulama cara2 utk bertemu Rasulullah dalam mimpi.. tapi tu semua ikhtiar

    ReplyDelete
  4. |Herma|
    Alamak tersalah pulak type
    thanks for correcting ^^

    ReplyDelete
  5. biaselah, kite dh umat akhir zaman . mmg mcm2 dorg buat tak pk langsong :)

    nice entry..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, bagus entri agama mcm ni. Entri ni akan jadi saham pahala untuk penulis dan empunya blog.
    Much more respect

    ReplyDelete
  7. |Yasmin|
    itu lah entah ap yg mereka sgt hati sgt smpai ad drawing muhammad days lagi..

    ReplyDelete
  8. before tido pon elok selawat tuk orang yg susah nk tido...

    ReplyDelete
  9. Betul , kita adalah umat yg paling bertuah , tapi selalu kita leka dgn keberuntungan tersebut.. :/

    ReplyDelete
  10. |Shinji|
    aah kan.. gantikan dgn counting sheep tu xD
    lagi bermanfaat ^^

    ReplyDelete
  11. |Nurrul|
    Sebab tu kita harus saling mengingatkan inshaAllah

    ReplyDelete
  12. haha LOL @herman 'ejaan 'Amalan' pada tajuk salah eja..=)'

    itu jer yg dnampak nya..LOL

    teringin juga nk jmpa nnt suatu hari nnt...amin.moga dperkenan Allah

    ReplyDelete
  13. semakin lama umat Islam makin melupakan Nabi kita. semoga kita semua dapat memperbanyakkan selawat ke atas nabi kita. InsyaAllah =)

    ReplyDelete
  14. |leaked|
    hak2 aku tereja amalam first2 =.="

    inshaAllah, amin.

    ReplyDelete
  15. |Haz|
    betul tu ;D
    kenalah saling mengingati yg lain2 tu kan? ^^

    ReplyDelete
  16. ingat mengingatkanlah sentiasa antara kita..

    ReplyDelete
  17. btul.kite sgt bertuahhh jd umat akhir zaman ;)

    ReplyDelete
  18. |Sarah|
    ^^ semoga kita saling mengingati yg alpa

    ReplyDelete
  19. untungkan kite..alhamdulillah..^^

    mulakan dgn basmalah dan diiringi dgn selawat dlm setiap tindakan kite..xD

    ++the most important,gunakan sisa hidup di dunia ni tok make sure ktw dpt syafaat nabi di akhirt kelak..kan..xD

    ReplyDelete
  20. |aisyah|
    betul sgt tu :D
    amalan lain penting juga, tapi berselawat tu xboleh lupa

    ReplyDelete
  21. tq sbb m'ingtkn sbb kdg2 manusia cam leez ni mudah lupa.. hu3..

    ReplyDelete
  22. peringatan yg baik. saling ingat mengingati lah kite kan. ;)

    ReplyDelete
  23. |Areleez|
    sama2 ;D
    yup sebab tu saling meperingati ^^

    ReplyDelete
  24. Nabi Muhammad lah yg akan tunggu kita masa nak seberang titi nanti kan. sayangnya baginda kat kita nie. tp takat mana kita sayang ke baginda SAW? wallahualam tepuk dada tanyalah amalan ye dak ;)

    ReplyDelete
  25. Cinta hanya pada kata-kata mana cukupkan.... selain berselawat ...sunah-sunahnya pun patut kita ikut dan amalkan.....

    ReplyDelete