Tuesday, September 11, 2012

Macam masakan Mak

Assalamualaikum

Hari ini nak bercakap sikit tentang masakan mak ni,
Selalunya kalau kita makan benda-benda yg sedap,
apa yg terkeluar dalam mulut kita ialah sedapnya macam masakan mak..

Haa actually bukanlah nak cakap masakan mak aku ni marvellous ke apa
cuma kalau aku pulang ke rumah,
benda yg paling aku teringin nak makan ialah masakan mak.
Tak kisahlah apa-apa masakan pun,
even sambal belacan yg dia buat pun aku suka tau.


Sekarang ni kan dah ramai chef-chef Lelaki,
Kawan-kawan aku sendiri ada yg memilih kerjaya chef,
ada yg siap pergi oversea bagai.

Kalau kita pergi gerai-gerai atau restoran pun
selalunya tukang masak mereka ni lelaki,
sebab lelaki ni cepat dalam bab masak cincai2 dan cpt kot
Nasib baik cincai2 pun sedap..


Agak-agaknya bila mereka berkahwin esok anak diorg akan ckp tak
"Sedapnya masakan ni, macam masakan ayah/papa/daddy" tak?


Secara lumrahnya dari dulu lagi,
kaum perempuan memang terkenal di dapur,
kata orang belajar tinggi-tinggi akhirnya ke dapur juga.
Actually kalau lihat betul-betul ini bukan satu hinaan
tetapi satu pujian buat kaum ibu,
walau berkejaya mana dia sekalipun, tetap handal juga dalam bab masakan.

Masakan perempuan atau kaum-kaum ibu ni berbeza sedikit dgn kaum
lelaki atau kaum-kaum ayah.
Sebabnya mereka lebih teliti,
nak-nak kalau memasak untuk org yg tersayang.
Mesti memasak pun dengan penuh kasih sayang,

Dalam membasuh bahan dgn air, mereka tak lupa membaca Bismillah
dituruti dengan selawat keatas nabi atau zikrullah
Dalam memilih bahan untuk membuat masakan pula,
mereka akan memastikan benda tersebut bersih
jadi masakan yg mereka masak pun terjamin bersih dan sedap inshaAllah.

Sebab itulah juga berkat masakan ibu yg kita makan dari kecil.


Dan of course la aku tak cakap masakan lelaki ini tidak sedap,
Buktinya ayah aku pun kadang-kadang dia pun masak juga
tapi tu lah hasil masakan dia, tak kurang mcm aku sendiri juga..
Tak variety mcm masakan mak tapi alhamdulillah sedap.
Mesti bersyukur okay, tak elok mencela makanan.

Jadi kaum perempuan ni,
paling tidak pun ambil tahu sedikit ilmu tentang masakan,
buku-buku resepi tu make sure tau sedikit cara menggunakannya
Kalau tak nanti anak2 kita
memuji bibik kita pula, bila makan makanan yg sedap ;D



p/s: Aku sendiri bukanlah expert dalam masakan, tapi dah duduk seorang nak tak nak kena lah juga masak. Tapi kalau dijodohkan dapat Isteri yg tak reti memasak,
terpaksa lah aku turunkan masakan telur dadar berminyak special, ikan goreng separuh hangus ni dekat anak2 aku nanti hak2

92 comments:

  1. mak msk dengan penuh kasih sayang, sebab tu sedap wlupun cuma masak simple.. seb bek mak sy turunkn ilmu memasak ni kt sy.. sikit² blh la kenyangkn perut bakal suami.. chewahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cewahh.. bagus la cmtu ;D
      aku juga yg nk kne belajar memasak dgn mak

      Delete
  2. Mak dan ayah saya dua-dua pndai msk kalo buat open house kwn dtg semua makan berpinggan2 lah sambil memuji2..he he rasa bangga juga. saya grrr pandai gk tak rugi sape2 yang nak buat saya bini hahaha guraw jerk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh.. bagus la tu kalau parents dua2 hebat memasak masakan anak tak pula kan? ;D

      Delete
  3. hahaha...tak payah buku resipi.. belaja dgn mak pun da pandai. lg sedap :-)

    ReplyDelete
  4. ble bace teringat rancangan romantika raya yang nabil masak..rentung.hahaha cincai sungguh.gehehee

    ReplyDelete
  5. masakan mak memang paling sedap didunia. haha..

    tp bila adik lelaki masak, sedap juga tp still xleh lawan masakan mak. ;)

    ReplyDelete
  6. benar, masakan mak paling sedap sekali tiada tandingannya berbanding tempat makan yang lain.

    ReplyDelete
  7. kalau balik kampung..memang mak akan masak..dan tiap2 hari hanya makan masakan mak jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah true.. nk makan kedai pun mls bila dh smpai rumah

      Delete
  8. Masa belum kahwin dulu senang nk mkn masakan mak tapi bila dah kawin My mak plk suka masakan akak...jd dia dah tak nak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ye ke ;D
      sebab bila dah kahwin dh jadi mak mesti la masakan jadi sedap juga tu.. ^^

      Delete


  9. berbogwalking, follow sambil komen2

    ReplyDelete
  10. kalo mak masak sume makan..tak kisah la menu apa..yalah, duk kat umah sewa menu mudah sardin ngan megi je..hahah..malas masak p makan kat luar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul tu.. tak payah kena paksa2 nak makan sayur ke ap xD
      (maklumlah kecil2 dulu jenis memilih makan)

      Delete
  11. haha~spesel sgt ikan goreng separa hangus tu :P

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Oh xpe, asal ad buku resepi mesti boleh punya ;D

      Delete
  13. lumrah seorang perempuan... bila dah kawin mesti nak masak utk suami... insya-Allah dr situ dia akan belajar memasak... :D
    dr tak tahu apa... sampai dia tahu... :D

    ReplyDelete
  14. mak..adik rindu kt mak...adoi ko citer pasal msakan mak plak..dh lah duk jauh nie...

    ReplyDelete
  15. citer pasal masak2 ni mmg masakan mak & MIL KA yag terbaik lah !

    ReplyDelete
  16. ha ha ha.. nak perturunkan masakna tradisi kat anak-anak tu..

    memang kat mana2 pun masakn mak sendiri tak boleh lawan.. even telor mata lembu sekalipun.. ada setuju?

    ReplyDelete
  17. Walaupun simple .... masakan mak tetap top 1 kan.... tapi OKje dah lama tak dapat rasa masakan mak... tak kiralah mak sendiri ke mak mertua ke.... sebab diaorang tu dah tak larat lagi..... nak tak nak.... masakan sendiri jelah..... harapkan Arjuna? Kedai lah jawapnya... he...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ok lah tu.. kiranya hebat la bab2 masakan ni kan? ;D

      Delete
  18. nnt post ea masakan telur dadar berminyak special, ikan goreng separuh hangus tu kat anas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh nak ke resepi dia? tak susah mana pun hak2 xD

      Delete
    2. nak header ta? berapa saiz header? nnt balas kat chatbox anas k

      Delete
    3. yup. ada favor apa2 tema ke, warna ke? boleh bincang di shoutbox k

      Delete
    4. dah send - pg tengok k. apa2 hal, btau kat chatbox - ...cer bawak2 la create satu chatbox kat blog kau ni- sonang skit ... hehe

      Delete
  19. Salam kenal, bertukarlah status ibu kepada anak2nya...

    ReplyDelete
  20. yup setuju..wlpun apa yg mak masak tu simple..tpi mesti sedap..sebab kita dh di asuh dri kecil..bila dh pandai makan..dah diasak dgn apa yg mak masak..lama-lama jadi sebati dengan deria rasa kita..itu sb kita mesti kata maka masak jugak yg sedap..tpi sy alhamdulilah..ditakdirkan bakat olehNya ..diwarisi dripada mak..dan adik beradik yg lain pun semua boleh memasak..itu istimewa kalau diasuh dri kecil utk turun ke dapur..wlpun tugas yg digalas hanya membasuh pinggan tpi lama-kelamaan ada rasa ingin mencuba untuk memasak..kerana dah serasi dengan suasana persekitaran dalam dapur..dah tiada rasa kekok..itu sebab baik lelaki atau perempuan perlu tahu selok belok membuat kerja rumah dari kecil..hehehe..sori saya bebel panjang pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dinafikan.. memang betul tu, sebab dah sebati dgn deria rasa kita kan ^^

      Delete
  21. hahaha..sekarang ni ada orang kata lelaki masak lagi sedap dari pompuan..

    btul ke?

    isteri atau suami kena pandai masak.. sebab isteri pun bekerja sekarang.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu ;D
      cuma isteri kena msk yg lebih sedap sikit dari suami

      Delete
  22. kat umah, mama masak mmg sedap, tapi cara dia masak tu, perghhh... tak boleh setitik garam, kuah or pape pun yg mengotorkan dapur... kalo tak,kene bising la...tu malas nk tolong tu...

    kalo abah yang masak,phm2 la..sedap gak, tapi sedap sbb masak cincai. je..hahaha...tapi dapur pastu macam tongkang pecah la, berselerak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu lah kan xD
      dari segi tu pun berbeza juga ^^

      Delete
  23. I LOVE MASAKAN MA N WAN .. SEBB MASAKAN MEREKA DE CRA TRSENDIRI .. NGEE~

    ReplyDelete
  24. salam kenal.. now i dah follow u back.

    i mmg suka memasak masa dulu2. since sakit jadi malas lah pulak. esp now bila my sis yg handle kitchen. i paling suka masak curry. n my boys n hubby suka my curry.. kembang hidung kalau depa puji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ^^

      hahah xpe atleast mereka tau yg your curry is the best tu ok la ;D

      Delete
  25. chef2 yang power masak tue pun belajar masak dari mak diorang jugak tue...

    tp mmg pun, laki masak semua benda main campak je..mak masak, penuh kasih sayang, sebab tue wlupn sedap, masakan yg tanpa ada perisa kasih sayang nie tak boleh lawan masakan mak :)

    Nak Sihat? Jom Berbekam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo betul sgt tu ^^
      kalau pergi restoran yg open kitchen cbe tgk si tukang masak tu kalau dia lelaki.. mcm2 ingredients semua cmpak2 je dlm kuali tu
      hasilnya sedap je kan hak2

      Delete
  26. alamak,,bila saya nak belaja masak ni ye..hihi

    ReplyDelete
  27. salam..nice entry n nice blog..jemput singgah n follow shoppylegacy.blogspot.com ye, tenkiu :D

    ReplyDelete
  28. bapak aku masak sedap .. mak masak lagi sedap ..

    ReplyDelete
  29. masakan mak jugak yg terbaik. almaklum la. dari kecik mkn masakan mak. .

    ReplyDelete
  30. waaaa..suka sgt2 msakan mak..terbaik!! =)
    masa stadi bnda plg rindu masakan mak..

    ReplyDelete
  31. masakan ibu e'in mmg meletop! jiran2 pun suke.. weeeeeeee

    ReplyDelete
  32. entry kauuu ni buat hati sayu mendung sikit!rinduuu mak masak jgk!!!
    eh,abg aq masak tak cincau.bak kate omputih,neat n tidy!haha
    aq yg masak cincai.potong ntah hape2,sume campak2 je.janji jadi.buruk pn tak pe.nanti masuk perot hanco gak. :P
    aq pn mmg tak expert,ilmu masak seciput,tp dah duduk jauh dari mak,terpakse le buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah terbalik pula dgn abg kau..
      xpe la adik ak ckp mknan pak arab kt egypt sedap2 hape kan?

      Delete
  33. yeahhh sy stuju. tapi tapi kann. kte sama jee hahaha. tak expert sgt. setakat cincai2 tu sy boleh lerr. main masuk je. tak tau apa rasa =="

    ReplyDelete
  34. hehehe. memang tak dapat dinafikan lelaki kalau pandai masak mmg dieorg masak sedap2.. aku ramai kawan yg pandai masak. dieorang semua amek culinary. masak mmg tip top. kawan2 pompuan yg amek culinary kebanyakkannya x stay dalam line masakan esp hotel line. mybe sebab penat kot.

    btw, ayah aku dulu pernah jd tukang masak kapal. pergh die masak sedap lg dari mak aku. bila die dah xde, baru la masakan ibu dihargai.. ohh rindu ~

    ReplyDelete
  35. lelaki kalau masak memang lagi sedap dari perempuan. macam ayah akak pernah masak, rasa2 sedap rupanya. cuma ayah tak nak tunjuk skill je. hehe

    ReplyDelete
  36. nt jgn pulak ada yg ckp sedap mcm masakan bibik!! #Eh hihihi

    ReplyDelete
  37. masakan aku setaraf dgn masakan mak juga..mhahaha

    ok, fine. aku tipu :)

    ReplyDelete
  38. @cik.belog
    aww.. xpe atleast merasa juga kan masakan ayah ^^

    @Nurul Husna Mohd Hassan
    oh betul juga tu.. takut anak ckp mcm masakan ayah instead of ibu kan? ^^

    @kiera
    hahah mcm masakan bibik tu yg xnk tu kan? xD

    @leaked
    wahhh2 xD
    hebat tu..

    ReplyDelete
  39. airtangan ibu tiada siapa boleh lawan kikiki

    ReplyDelete
  40. air tangan ni lain macam tau. hehe. mkn dari kecik, mestilah sedap. ;)

    ReplyDelete
  41. tapi kan hakikatnya sekarang ni banyak perempuan tak reti masak..percayalah cakap aku ni..haha

    ReplyDelete
  42. Aku start belajar masak masa arwah mak aku sakit..time tu la baru belajar masak nasik..sekarang ni alhamdulillah la..dah try masak macam2 jugak kot..hehehe

    aku rasa paling susah ialah nak buat sambal tumis..tuning setiap kali buat tu x pernah nak sama..nak dapat yg betul2 likat & sedap tu memang cukup susah..

    ReplyDelete