Monday, September 10, 2012

Cuti-cuti Melaka

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, aku baru sahaja pulang dari Melaka semalam,
ingatkan nak update blog semalam tapi penat pula jadi aku tangguhkan cerita ini untuk hari ini.
Kepada yang datang ke blog membaca entry inshaAllah aku akan membalas kunjungan nanti ^^

Weekends ni kami pergi bercuti-cuti Malaysia ke Melaka.
Nawaitu selain dpt merapatkan silaturrahim dengan saudara kami di sana, juga menyimpan hajat untuk makan ikan bakar di Melaka.

Waktu tengahari tu kami makan Asam Pedas, maklumlah rasa pelik pula kalau singgah Melaka tak kena dengan Asam Pedas kan?

Ini pula dinner kami
Kami makan Ikan bakar di Restoran Muara Sungai Duyung.
Sedap seafood dia, kitorg order Ikan siakap 3 rasa,
Lala goreng berlada, ikan bakar, sotong goreng,
Kangkung masak belacan dan juga udang garlic butter.
 
Yang specialnya instead of nasi putih biasa,
disini dihidangkan dengan nasi lemak kosong pula..
memang pesennya begitu ya?
Apa2 pun memang menyelerakan ;D
 
 
Malam tu parents kitorg tak larat lagi berjalan,
jadi kami adik beradik je lah yg merayau ke bandar Melaka.
 

Gambar di atas ialah di Pirate Park. Aku rasa attraction baru di Melaka..
Dia nak buat ala-ala Venice aku rasa.
Sekitar sungai tu ada la pub dan bar yang tak sesuai utk org Islam.
Lebih kepada menarik pelancong2 asing gitu.. =.=

 
 Rumah hantu..
hahah taklah,
ini antara bangunan yg berada di sekitar sungai di Pirate Park.
Semuanya menarik dihiasi lukisan2
 
Dari atas jambatan di Bandar Hilir.. 
Rasanya ini sungai Melaka xD
cantik diterangi lampu-lampu
 
 
Attraction di Bandar Melaka pada waktu Malam.
Menarik betul, terang benderang malam tu walhal
sudah pukul 12 tgh malam.
 
 
 
Ini pula di dataran Pahlawan,
Kitorang tak pergi Shopping Complex yg di bawah tu.
Cuma cuma pergi ke 'Shopping complex' Uptown
yg terletak di opposite of  Dataran Pahlawan.
 
 
Burung Kenyalang di Melaka xD
 
 

Ini pula ialah Pantai Klebang, Pantai 1Malaysia gelarannya.
Pantai ini ditambak untuk mereka buat projek shopping complex di hadapan pantai.
Projek berapa ribu ringgit lah ni untuk buat attraction menarik
ala-ala Miami beach rasanya..
 
Pantai ni agak dekat dgn tempat pelabuhan kapal
aku tak rasa ada org mandi di sini,
waktu kami pergi tu ada pertandingan memancing (gmbar sebelah kanan atas)
Dan ada pertunjukan Bas-bas lama di sebelah kiri
(haha xde lah aku pun xtau apa motif letak bus2 ni semua)
 
 
 
 
Overall tripnya sangatlah best alhamdulillah,
thanks to harga Homestay yg sangat berpatutan juga,
ikutkan memang tak cukup pergi weekends je
sebab lagi byk tempat-tempat yg menarik untuk dilawati..
tapi InshaAllah kalau ada rezeki lagi pada waktu akan datang.

93 comments:

  1. Peh.. lama gila xpi melaka. Rindu lak rasanya. Haha. :D

    ReplyDelete
  2. wah gi Melaka. tp i sentiasa gi melaka sesat sbb x bp tahu jln.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo mmg susah sikit jalan di Melaka ni ;D
      kalau nak senang kena guna GPS kalau tak kita try an error je inshaAllah jalan dia berpusing2 tak lari mana pun

      Delete
  3. melaka best! e'in suke pegi sane.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ni jarang smpai ke melaka ;D
      masuk ni kira agk lama xsampai melaka

      Delete
  4. wah.. cuti2 sakan yer.. tp asam pedas tu mmg wajib makan bila g melaka.. perghhh...hheee.. bole th tak nama ape ea tuan empunya blog ni? lori topik..ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis namenye ape? hehe. student lg ke? hahaha

      Delete
    2. segan pula nak beritahu public,
      yup aku still sophomore student ^^

      Delete
  5. Replies
    1. Yup betul tu, sekurang2 nya nak 3-4 hari juga la kan xD

      Delete
  6. Sejak ada jambatan baru antara Melaka dan Muar, sudah jarang pergi ke Melaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kau duduk di muar ke?
      kenapa jarang pergi pula

      Delete
  7. kalau ke Melaka memang tak sah rasa asam pedasnya...

    ReplyDelete
  8. ayu tak pernah sampai lagi..huhu

    dear dah daftar says.com ke blog..klu blum jom lah ke blog ayu ;-)..blh wat duit ;-)

    http://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/09/jom-buat-duit.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kena cuba lepas ni ;D

      InshaAllah kalau aku berminat nnti ^^

      Delete
  9. ok jeles.wa penah smpai melaka tp x sempat nk jalan2 pon sbb pegi atas urusan bljr =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak xpe lah nk buat cmner.. nnti dtg bila bukan musim hujan baru syok ^^

      Delete
  10. Assalamualaikum... hye2~~

    Miss done follow here...~ tenkiu sinngah belog Miss.. =)

    ReplyDelete
  11. pergh agak kejelesan aku di sni ye...sudah lme x merayau2 kenegeri org kerana tuntutan kerja yg menimbun(agak tipu di situ)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, tuntutan kerja tu lgi penting dari keluar bercuti dgn family ^^

      Delete
  12. memang seronok
    banyaknyeee menu
    sedap2 lak tuuu
    akk dah lama x ke melaka
    memang plan nak kesana cuti sekolah nanti
    insyallahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah betul tu, rasa serba salah pula letakkan gmbar2 makanan tu disini ;D
      inshaAllah ada rezeki tak lari kemana Melaka tu

      Delete
  13. Teringin nak melawat Melaka dan negeri-negeri di Semenanjung..
    kalau dah kerja nanti, nak kumpul duit!=p

    ReplyDelete
  14. BESHNYE TGOK KO PI JALAN2 ..

    NI MESTI BWAK BEG YG KO BLI HRITU KAN ? HAHAHA

    WOW .. DUK HOMESTAY .. NI MESTI KO DA PLAN AWAL2 SBLUM GI SANE KAN .. SABB TU ENTRY CAM NK PEGI MELANCONG JE .. HOHOHO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cehh, takde nya pergi sehari nak bawak beg besar mcm tu hahah..
      Xlah awal2 sgt dlm minggu yg sama je ;D

      Delete
  15. ceh!! bukan nak ajak sam time pergi tuh..hahaha~best wohh...

    ReplyDelete
  16. rindunya kat melaka..dah 2 tahun rasanya dkna tak ke melaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun hampir 2 tahun juga nasib baik dah pergi semalam jadi tak lah smpai 2 tahun ;D

      Delete
  17. wow! paling menari tuuu.... yang makan-makan tu adee ddeeh dah lah aku tengah berpuasa ni ha ha ha >..< (sabau jer le :P)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ye ke.. sorry2 terexcited punya pasal smpai hampir semua menu nk letak ;P

      Delete
  18. lamanya dah x ke melaka sejak habis kpli dulu.... lalu je melaka balik jhr... bila baca entri ni terasa nak p sana sebab macam2 baru ada... syoknyerr

    ReplyDelete
  19. ta masuk a famosa ke? menara taming sari? hehe, anas ada gak buat entri trip ke melaka ni, boleh check kat posties k ^^, entri ni sgt syiok dan membangkitkan nafsu nak pg melaka lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak masuk tapi tu lah masa tak mengizinkan ;D
      mungkin lain kali.. menara taming sari tu cuma tgk dari jauh je maklumlah ada yg gayat

      Delete
  20. Wah sedapnya Everything.....OKje suka sangat makan ikan bakar kat Umbai tu.... teringin pulak nak gi lagi!

    Singgahlah Muar.... makan mee bandung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kalau ad rezeki ;D
      Mee bandung dkt mana tu?

      Delete
    2. Mana-mana kedai kat Muar pun sedap....

      Delete
  21. salam singgah...tak pernah lg g Melaka..teringinlah

    ReplyDelete
  22. teringin sangat nak jenjalan, makan angin...kena cari asben la bawak jenjalan...hehee

    ReplyDelete
  23. aaaa...best nye,....
    tengok gambar makanan, terus rasa lapa...

    selalu gak g melaka, tapi x pernah pun jalan2 cmtu...sebab balik hari je..huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat shah alam la...kalo g pd, singgah jap la kat melaka...dah alang2...

      Delete
    2. Owh ok la tu.. lain kali cuba ya haha
      tpi amaran : mahal ikan bakar ni boleh tahan juga hak2

      Delete
  24. Indahnya waktu malam di melaka...singgah sambil follow...

    ReplyDelete
  25. best tu makan2..jalan2...
    tak ajak akak pun..
    huhuh

    ReplyDelete
  26. hana pernah p mlka tapi x jalan2 pun wktu malam.. huhu jelesnya..lg2 naik kapal tu wktu malam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kalaulah naik kapal tu mesti lagi syok ;D
      xde duit plak nak naik waktu tu ahah

      Delete
  27. Dah lama tingin nak p melaka,
    tapi tak sampai-sampai lagi.

    macam-macam dah ada kat sana :)

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. Oh sekarang ni byk lagi gelaran utk negeri melaka ;D
      Melaka bandaraya teknologi hijau

      Delete
  29. la nape tak gitau.. malam smlm ada gak p jmpe mak mentua p town.. len kali dtg mlake sila2 roger2 ea

    ReplyDelete
  30. wah wahhh jln sakan ye!!lame tak pegi melaka.

    ReplyDelete
  31. cik siti teringin nak g mlaka....last pegi pn masa tingkatan 1 kot...tak ingat da...huhu

    ReplyDelete
  32. Tiba-tiba rasa lapar. Wuuuuu :( Harus elak baca entri pasal makanan pada malam hari. Hikhik

    ReplyDelete
  33. sedapnyer menu....wow...mmg teringin sangat nak ke melaka lagi..nampak best sangat..

    ReplyDelete
  34. @ Kawaii DYSHA
    la xtau plak ad di melaka.. ok2 next time nak pergi mana2 kena tulis dlu dlm blog la gayanya hak2

    @ Cendol
    yupp!! ala Melaka je bukannya pergi smpai ke Egypt tu ;P

    @ eimah siti
    Eh dah lama tu.. kena pergi la lepaas ni ;D

    @ fifie
    Hahaha sorry2 lepas ni kurangkan entry makanan hak2

    @ izan mama mia
    betul tu mmg sedap ;P

    ReplyDelete
  35. sedapnya mkan.teringin nak naik beca pusing mlKA

    ReplyDelete
  36. Haritu pergi jugak makan kat Melaka sebab dekat dengan rumah dekat Muar. Makan dekat area Umbai rasanya, makan seafood dengan 4 lagi kawan. Terkejut bila bil RM168 haha. Rasa lagi rela basuh pinggan dari bayo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah memang agk mahal juga ikan bakar ni kan? xD
      terkejut la juga tu..

      Delete
  37. Pirate Park ea? ckj baru dgr ni... hehehe macam menarik je.. terigin nak g.. :)

    ReplyDelete
  38. bestnya nampak dari review ni.. stay kat homestay mana tu.. bolhla rekemen ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh2 dia dkt ayer keroh RM150 semalam dan ad 3 bilik yg menyelesakan ^^

      Delete
  39. waaa aku dh lama tak pekena ikan bakar melaka tuh.. nanti balik nak singahla..

    ReplyDelete
  40. mmm.. alahai teringin pulak ler nk p melaka..dah lama tak p..

    stay kt homestay mana u..share2 la info next entry, boleh?
    dh share inform tau =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh sorry baru je terbaca..
      xpe nnti boleh cari dekat carihomestay.net
      byk yg best2!

      Delete
  41. rindu pula nk ke melaka , btw i follow you :)

    ReplyDelete
  42. arghhh lapaq tengok makanan2 tue huuuu asam pedas huuu sedapnya

    ReplyDelete