Friday, September 7, 2012

My Trend Bag

Assalamualaikum

Bercakap tentang bag ni, tiba-tiba teringat waktu di zaman sekolah dahulu.
Waktu aku kecil dulu, beg bergambar kartun memang menjadi trend bagi budak-budak sebaya dengan aku.
Bila tengok beg kawan-kawan aku ada yang bergambar Power Rangers bagi si lelaki,
beg Barbie, Hello kitty dan Mickey mouse pula bagi para pelajar perempuan. Lagi-lagi beg beroda yg tidak kurang famous.
Lepas tu terus aku minta nak beg2 mcm tu juga. Seingat aku waktu darjah 3 aku stop gunakan beg bergambar.

Waktu darjah 4 aku dah tak nak beg-beg bergambar lagi, sebab dah matang kan? cewahh..
So ayah aku yang tolong belikan beg, aku cuma setuju je.
Beg pada waktu itu yang kurang bergambar tapi penuh tulisan jenama sebesar-besarnya.
Contohnya aku pernah pakai beg berjenama Bata, adibas(jenama peniru adidas), power dan macam-macam lagi.

Sewaktu berada di tingkatan 2 kawan-kawan aku pernah menggelarkan aku budak B-first.
Kerana hampir keseluruhan diri aku memakai pakaian yg berjenama B-First. Dari ke baju,seluar,beg,kasut sampailah ke pensel case aku. Aku tak kisah sangat waktu tu, sebab kawan-kawan aku pun ada yang pakai beg B-First juga so kiranya aku tak lari dari trend.
Kalau yang kaya-kaya tu lainlah mereka pakai beg adidas, Nike semua.

Waktu form 3, aku minta duit sendiri dengan ayah aku untuk beli beg. Sebabnya waktu tu mana ada lagi budak pakai B-First kan? malu aku semua budak sekarang trendnya bag yg ada tulisan Graffiti, yang style2. Jadi dengan berbekalan duit tu aku pergi sendiri ke Pusat beli blah Giant.

Hasilnya, aku beli beg yg sangat simple. Plain kelabu, tak silap aku ada gambar kecil2 terjelir lidah. Aku tak kisah, sebab bagi aku itulah beg yang paling lawa pernah aku pakai, juga paling mahal balik rumah kena marah dek ayah aku. Tapi aku rajin jaga beg tu, dari ke tingkatan 3 sampai ke tingkatan 5 aku pakai. (sebab lps tu ayah aku taknak belikan beg dah haha)

Itu cerita waktu zaman sekolah dulu, sekarang ni Aku rasa tak kisah pun pakai bag apa, selagi tiada gambar superman, batman mahupun ultraman di beg tu inshaAllah aku boleh pakai.




Tapi nak dijadikan cerita,
Waktu aku berada di lapangan terbang hari itu, aku dikejutkan lagi dengan satu lagi trend bag terbaru. Iaitu 360 degree spinner wheels luggage.
Haa.. tau tak apa tu?
Itulah travel beg yg membolehkan korang berjalan sambil membawa luggage seperti menarik trolley sebab dia ad 4 wheels.

Aku lihat makcik-makcik dan pakcik-pakcik di airport tu semuanya pesen membawa beg tersebut. Aku lihat beg aku sendiri, beg fabric berwarna brown yang besar gedabak tu dan hanya mempunyai 2 roda. Bila aku tarik beg tersebut, bunyinya agak menyakitkan hati..
Aku juga merasakan banyak mata yg melihat, aku agak mereka berkata eh masih ada lagi beg ni di dalam hati..

panjang betul intro..
Aku yang berlagak seperti sudah tidak mengikut trend ni akhirnya kalah juga dengan trend dan aku sendiri beli travel bag seperti itu..

Tu dia, siap bercorak lagi.. actually aku minat corak yg satu lagi,
tapi adik aku ckp tu macam beg perempuan
So aku pun terpaksa confirmkan satu-satu dari dia yg ni okay tak?
yang tu okay tak?
Last2 ni jadi pilihan sebab..... tak mcm beg perempuan kan? (please say tak)


Best beg ni, memudahkan perjalanan kita, tak perlu gunakan apa-apa daya yg kuat untuk menarik. Korang jalan sahaja sambil letak je tgn dkt atas beg tu dan dia akan turut sama berjalan dgn korang.
jadi sudahkah anda dapatkan beg sebegini utk travel?
kalau belum tu maknanya aku tak ketinggalan lagi la

79 comments:

  1. Beg itu untuk perjalanan jauh, student mcm saya yg dekat2 nie ta kn na bwk beg tue :D

    ReplyDelete
  2. beg roda besau2 sesuai utk g travel yg perlu masuk airport nek flight. haaa. sbb nk kena tarik sorong tu semua.

    ReplyDelete
  3. untung la ada beg jalan seiring dgn kite..nice coraknye..stripes gitu..hehe..tp blom teringn nak beli sbb xde guna sgt pun..:)

    *btw, best intro..teringt zmn sekolah rendah dgn beg sebesar alam..siap beroda lagi.tp beg roda tu galas je xnk tarik sebab syg roda kotor..haha..xD

    ReplyDelete
  4. kemain beliau, b-first gitewww.kte swan dulu. nsb bju n kst skolah xte nama swan.hihi

    ReplyDelete
  5. eh tu ke nama bagasi tu? Tahu pakai je fie nie. Senang sangat nak pergi bercuti.

    ReplyDelete
  6. |Firdaus|
    eh ye ker? hahah
    tapi sgt memudahkan ;D

    ReplyDelete
  7. |cik nana|
    eh kalau waktu di universiti pun byk kena tarik2 juga ap ;D
    nak2 time mendaftar tu kan? haha

    ReplyDelete
  8. |aisyah|
    hahah betul tu.. dulu patah pemengangnya last2 tak guna dah pun tarik2 tu xD

    ReplyDelete
  9. |sarah|
    aah mcm mana boleh terlupa jenama swan tadi! hahah

    ReplyDelete
  10. |fifie|
    aah kan..
    selalu panggil 360 travel bag je ;D

    ReplyDelete
  11. Okeh beg besau akak masih 2 roda lagi. Akak lebih ketinggalan darimu dik :D

    ReplyDelete
  12. hehe...kaki beg jugak ek... saya kalau beg, even beg balik kampung pun, mana leh beli beg beroda camtu.. nak balik naek moto kan..hihi~

    ReplyDelete
  13. Teringat dulu pi skolah bwk beg power rangers. Haha..


    btw, beg tu ada la sikit nmpk mcm pmpuan. Haha :P

    ReplyDelete
  14. wah, syok ada beg belang2. Hehe...selalu travel ke? pasni boleh update pasal jalan2 makan angin tu ea

    ReplyDelete
  15. zaman kecik2 dulu haz suke pkai beg yang ada roda boleh tarik tu. ditmbh pulak dgn wane pink n cork hello kitty bagai. haha. bile besar ni semahunya xnk yg bercorak. hee ^^

    btw nice lah beg beroda tu! strip gituuu~ so feminine.. kekekeke xD

    ReplyDelete
  16. @Dinas Aldi
    Eh xlah.. maksudnya benda ni baru lagi la kalau tak semuanya ad kan? ;D

    ReplyDelete
  17. @Fikri

    Wahhh seriously? nk kne tukar balik la cmni =.="

    ReplyDelete
  18. @haz

    Yup itu la psl.. feminine ke? =.="
    kenapa tak perasan waktu beli hari tu

    ReplyDelete
  19. hahaha. men2 je.. x sgt pun. masih boleh ditrima kalau lelaki yg guna. sbb wane dia x girlish pn. dont worry b happy. hihi ^^

    ReplyDelete
  20. hye everythings.. kau tanya aku mcm mne nak wat button reply tue kan.. soo aku pon tak de jawapan untuk itu,, tapi! kau boleh pegi kat link nieh ko cari sendiri.. good luck frend http://tutorialuntukblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. @haz

    hahah xpe2 aku terima pandangan org lain hak2

    ReplyDelete
  22. @MIsz MMA

    Actually dah cari juga dkt blog tu.. tapi xde plak..
    yg adnya dia keluar dkt bawah in form of new comemnts ;D

    bukan mcm yg dekat your blog tu kan elok sahaja dia keluar bawah si peng-comment..
    sorry menyusahkan.. nnti aku cuba cari lagi tutorial

    ReplyDelete
  23. beg beroda 4 memang sangat senang. kalo bawak kat tmpat licin, tarik macam tu jer. memang suka sangat beg tu. tapi beg tu kecik sikit.beg sy yg besar 30inch tu still beroda dua. hehe.malas nk beli. pakai apa yg ada je.

    ReplyDelete
  24. teringat time darjah 2..minx abah belikan beg polypac...siap nk yg ader roda sbb mls nk kendong...n last2 dpt yg biasa...then abah yg kendong beg tu time antr aku g skolah

    ReplyDelete
  25. wow ! menariklah bag beroda 4 tue.. tapi teringat bag sekolah dulu2. kelakarlah. hahaha.

    ReplyDelete
  26. baru pasan masa duk kat uni dulu berlambak beg adidas aq beli..tengok je yang bekenan terus beli..pakai tak..skng ni duk gantung kat umah..hahah

    ReplyDelete
  27. @nur hidayah isa

    Aah lebih kecil berbanding beg yg besar gedabak kepunyaan ak yg lama tu

    ReplyDelete
  28. daya ingatan yg sangat kuat dan kukuh ! ingat kau eah semua koleksi beg yg pernah guna pakai :D heeee ~~

    ReplyDelete
  29. nak kena carik beg baru lps ni.. huk2

    ReplyDelete
  30. BEG ADE JANTINA JUGAK KE ? HAHAHAHA

    EH .. CUN LA BEG TU .. BAK SINI AH .. NAK .. KUAKUAKUA

    ReplyDelete
  31. beg sekolah dari tingkatan 2 masih lagi Kancil pakai sehingga sekarang...

    ReplyDelete
  32. Beg roda 4 tu dah lama giler kuar, kira bertahun2lah gak. tp jgn rso tak ikut trend nih sbb ianya takdelah sehebat mana. lol.

    Sy skrg ni jadi light traveller jadi suka bawa beg yang serupa pendaki gunung tapi versi kecik. sng nak bawa masuk kapal. beg besar kena masuk kargo tu yang tak seronok. lol.

    saya nak buat post pasal beg satu hari nanti. bagus post ni everything's everythings.

    ReplyDelete
  33. Kalo ima lagi suka beg kecik-kecik selalu gi holiday bwk beg sandang yg simple jer dan selalu nak gi holiday pilih baju yang nipis2 kecik-kecik sebab boleh sumbat msuk beg kecik x do makno nye nak bwk beg besar gedabak kunk kne extra cas naik flight n kunk lari fokus holiday sebok nak tarik beg plk. sebab matlamat utama nak holiday bukan nak melaram baju he he

    ReplyDelete
  34. Beg tu ok je untuk lelaki @ pompuan.. Cantik corak dia..

    ReplyDelete
  35. sekarang ni macam2 jenama beg dgn rupa ada kat pasaran.

    ReplyDelete
  36. Ee dulu berebut rebut nak pakai beg ada roda. hahahaha =D

    ReplyDelete
  37. banyak kegunaannya
    akk dah bekerluarga nielah selalu cari beg yg banyak compartment ..
    kalau tidak beg biasa2 aje ;)

    ReplyDelete
  38. akhirnya cik pelangi senja tag si tuan rumah untuk contest yang pelangi senja join..:)
    http://onakdayungbiopar.blogspot.com/2012/09/contest-aku-nak-lomo-by-cik-tyra-lee.html

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum Awak . Terima kasih visit dan comment di blog saya . InsyaAllah awak pun akan dapat juga kad macam tu . hehe . Apapun dah follow . nice blog and post banyak2 lagi entry . best membaca ;)

    ReplyDelete
  40. biasa la bdk kecik. aku dlu pun sker pakai beg sekolah ada gmbr kartun.

    ReplyDelete
  41. lahh jadi everything ni seorang lelaki la ye? ingatkan perempuan. hehe =-=' hurmm lawa beg tu.. x macam permpuan pun btw.. dulu xmengikut trend gak.. apa yang ada pakai hee :D

    ReplyDelete
  42. Kira okey lah beg nie. Takde lah rupa macam perempuan pon.

    ReplyDelete
  43. Makin lama beg makin canggih kan..
    Seiring dgn keperluan kita..

    ReplyDelete
  44. Teringat masa skola rendah dulu guna bag bergmbr.. time dah skola menengah guna bag yg ada tulisan grafiti je..

    ReplyDelete
  45. Tahun depan nak sambung belajar n jauh dari parents kena beli beg macam nie nieh.. baru leyh letak mcm2 barang.. hewhew ^^

    *memang tak nampak pompuan.. okeyh jaa.. :")

    ReplyDelete
  46. saya hanya memakai beg gaya budak sekolah.. kunun-kununya masih muda lagi xD

    ReplyDelete
  47. oooo g2.. akak ni ketinggalan zaman betul, dah lama x travel2 ni... kalau balik kampung bawak beg plastik tesco jer...sumbat dalam bonet

    ReplyDelete
  48. ikot trend too. sy pon xada beg gedabak ni

    ReplyDelete
  49. haha..nmpak macho pakai beg ni..btul2 xmcm beg ppuan..huhu..sebab bukan warna pink..wink..wink..hehheheh..

    ReplyDelete
  50. mmg ok ar bag tu.. err.. nak tanya awak ni cik atau encik.. huahuahua.. :P

    ReplyDelete
  51. alamak...mamcam beg pompuan la.. hehehee.. ok.tipu. da sesuai la tu dgn tuan dia.. :-)

    ReplyDelete
  52. hahaha...teringat plak zaman hingusan dulu bawak bag macam2 rupa :D

    ReplyDelete
  53. zaman sekoloh dulu akak pakai beg kain hijau yang macam askar tu...
    huhuh..

    tak g travel..jadi takde beg macam tu...
    biar lah ketinggalan zaman pun..hohohooh

    ReplyDelete
  54. zmn sekolah dulu2 mmg lah..kira hebat lah kalo boleh pakai beg karton tu kan.haha

    kalo tuk travel mmg sesuai la beg tu.x teruk nak angkat2 bagai kan sbb ada roda =)

    **eh ada org laki yg pakai beg travek wana pink tau.comel je tengok =)

    ReplyDelete
  55. nk beli jgk la beg cmni...sedang bawak nek flight...

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum . sama-sama :D err..maaf sangat-sangat . Saya tak tahu awak lelaki . Saya ingat perempuan . Maaf sebab tak bertanya . Maaf ye :D Apapun link blog awak saya dah tukarkan kepada Mr Everythings ^^v

    Yep , waktu sekolah memang menyeronokkan . Ada kenangan manis mahupun pahit . susah untuk dilupakan . hehe . Memang tak payah makan dekat kantin sebab makan dekat dalam kelas pun dah kenyang dibuatnya

    ReplyDelete
  57. suka main tarik2 beg beroda ni even dalam tu takde barang. haha. takde kerja.. =,=

    ReplyDelete
  58. @yoon da hyun
    Haha of course ;D
    act ad yg tak ingat juga tu haha

    @miss Fyqa
    hahah beg yg mcm ni ke? ;D
    kalau still elok tu xperlu la kot

    @dedeq
    HAHAH ADA LA ;D
    BEG PINK TU KURANG SESUAI BUAT PARA LELAKI, KATANYA..
    BAK JE? SORRY LA

    @Kancil
    eh yeke?
    beg apa tu?

    @Apple
    oh Tu lah kan.. entah bila masa semua org beli pun xtau, terus2 ramai org dh pakai yg tu

    @ ┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌
    oh kalau brg sikit2 tu mmg senang pakai beg kecil2
    ni utk stok yg tak balik rumah berbulan2 kot hahah

    @Si Matatajam
    baguslah mcm tu,thanks ^^

    @sal ya
    yup itu lah, yg ni pun xpernah dgr punya brand.. Dai Ichi

    ReplyDelete
  59. @Nurulee
    hahaha best dpt beg yg beroda dulu, tapi tu lah syg nak guna rodanya..

    @ieda
    aah senang nak letak brg2 anak semua sekali kan? ;D
    lagi besar tak perlu byk2 sgt beg lain

    @Pelangi
    terima kasih pelangi ^^

    @syafiq
    owh ye ke? xD

    @Yang Benar
    thanks a lot ^^

    @aswadz
    hahah yup betul tu

    @izzati
    aah aku ni lelaki ._.

    @Mieya
    oh bagus la kalau mcm tu xD

    @farahaz
    Salam, actually aku tak dpt nak pergi balik blog kau sebab xjmpa link.. kalau terbaca ni nnti habaq la ye ^^

    ReplyDelete
  60. @Nurin Asyada
    Hahah samalah perubahan masa kita ;D

    @Nurrul
    Oh bagus tu ;D
    belajar hidup berdikari kan ^^

    @zila
    eh yg pooh?

    @Nanamiko
    Beg gaya budak sekolah yg mcm mana tu? hak2

    @aimaniman
    ahah xde lah..
    owh wahh ni kira jimat ni pakai plastik xD

    @Ahmad Afiq
    hahah kalau xslalu guna xperlu pun xpe ;D

    @Noor
    hahah itu lah pasal ;D

    @cci
    saya ni encik la cci

    @Zilla Sensei
    wooo... dh nk percaya dh tadi, setakat ni ad juga yg ckp cmtu =.="

    @Miss Hearty
    hahah tu lah kan ;D

    @eita
    wahhh yg siap ada corak2 tu ke? xD
    kalau kurang travel tu xperlu la beli kan ;P
    pakai yg mana ada je

    @Cik Aini
    Oh yeke?

    @Cikgu Ma
    aah kan.. ;D
    nak2 beg yg extraodinary pattern mcm ni senang nk detect waktu kutip luggage

    @Hanini
    Oh xpe ^^
    aah tiba2 teringat pula waktu sekolah, dah la entry ni pun ada cerita pengalaman di sekolah

    @nadia
    hahah.. mcm main trolley plak

    ReplyDelete
  61. ha beg kamu mcm perempuan!!macam perempuan!!haha
    cendol pakai be jenis lame tu je..

    ReplyDelete
  62. aku punya barang2 kebanyakkannya sume kaler merah... ha ha ha dah macam bijik saga pung ada aku tengok... entah merah tu bagi aku mcm cantik sangat2 ... lain org lain citerasa kan... ko hade?? ha ha ha >..<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merah tu org panggil kaler elegen dan nampak gorgeous gitu ;D
      betul tu.. lain org lain citarasa

      Delete
  63. beg tu cantik... lelaki bukannyaa sll pakai kaler plain ke? hu hu hu..tp idea beg 4 roda tu saya suka..nxt beli beg luggage nak beli mcm ni......


    salam singgah dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup cadangnya memang nak ambil plain tapi takut tertukar dgn org lain sebab tu ambil yg bercorak sedikit

      Delete
  64. okey la.. tak macam.. berapa harganya tu..

    ReplyDelete
  65. ritu pegi langkawi tengok beg mcm nie tp plain kaler pink belacan. dh nk beli tp bila pk balik dh ada 3 beg roda tarik2 tue trus cancel huuu

    ReplyDelete
  66. errr..aku travel naik kereta jer..so aku tak beli beg tu..kehkeh

    ReplyDelete
  67. Pergh.... memang kaw-kaw punya bag...mahal tuuuu....hubby OKje gi Oversea pun masih pakai bag 2 roda... dia kata tak kiralah org nak kata apa pun...he...heee...lagi teruk...he...he...

    ReplyDelete
  68. xpnah ade beg troli tu, hahaha~
    sy old fesyion.
    angkat berat-angkat berat... XD

    ReplyDelete