Monday, September 3, 2012

Homestay > Hotel

Assalamualaikum,

Hari ini aku nak share sedikit, kenapa aku lebih suka homestay dari Hotel. Selalunya kalau kami sekeluarga nak bercuti lama, segan pula untuk menetap lama di rumah saudara kan? ataupun gathering hari keluarga or so on.. Homestaylah pilihan yang bijak.
Tapi, kalau keluarga kita tak ramai, seperti pasangan yang baru kahwin atau anak-anak yang masih kecil-kecil, duduk hotel pun okay je..

Nak-nak  Hotel selalunya ada swimming pool kan? waktu kecil2 dulu memang excited habis kalau bawa pergi hotel, sebab nak mandi swimming pool.
Tapi sekarang ni dah besar so takdelah excited sgt macam dulu kala.

Sebab apa aku kata homestay ni lagi bagus? mari ikuti entry kali ini.

 
Kebanyakannya tuan rumah homestay ialah orang kita sendiri, jadi dalam pada kita bercuti atau menghadiri apa-apa occasion, kita dapat sekali membantu ekonomi org kita kan? Dapat pahala tu nak. Bukan apa, jaranglah kalau hotel yang besar-besar ni dipegang oleh org kita.

Sebenarnya lebih selamat kalau kita pilih homestay, bebas dari segala jenis kemungkinan. Actually bukannya nak bercakap buruk tentang hotel, ada certain yang bagus tu bagus.
Cuma hampir keseluruhan hotel menyediakan minuman alcoholic, seperti wine dan beer.
So yakinkah kita bilik yang kita duduk tu betul-betul bersih?
Kadang-kadang nak letak makanan dalam fridge dia pun takut. Mana tak nya, wine ada je elok-elok tersusun dalam tu.

Kes ini pun ada ramai yang tak perasan, kalau kita nak tidur di hotel. Make sure bawalah kompas kiblat untuk digunakan sewaktu solat,
sebabnya dah terjadi lebih kurang 3 kali di hotel, kiblat di kompasnya lain dgn sign yg pihak mereka sediakan, nauzubillah. (kami gunakan more than 1 compass to confirmkan)
Tak susah pun, sekarang ni dah ramai pakai smart phone kan? download je applicationnya.
Homestay pula, setakat yang aku pernah duduk alhamdulillah, semuanya terjaga dengan baik.

Of course la Homestay lebih besar daripada bilik di hotel kan? paling minima ialah 2 bilik tidur 1 living room dan harganya jauh lebih murah berbanding kita ambil 2 bilik di hotel.
Cuma layanannya taklah seperti dihotel, tidak disediakan makanan and so on, terpaksalah buat sendiri.
Tapi free to sneak in durian LOL.

Air conditioner? haa.. jangan ingat Hotel je ada air conditioner tau!
sekarang ni Homestay-homestay dah maju kebanyakannya fully air cond, atau tidak, but still hampir semuanya memiliki air cond. Semuanya boleh dilihat through iklan kan? so pilih la yg fully air cond kalau nak.

Bagi orang yang menetap lebih dari satu hari, amatlah di-recommend. Sebab penjaga homestay ni lagi suka kalau korang menetap lama so senang nak negotiate harga, makin lama kita duduk akan jadi lebih murah inshaAllah. Kalau hotel, korang buat baik dgn reception tu belum tentu diorang kasi harga murah kan? hahah joke aside.

So, bagi yang first time dapat info ni, macam mana nak book homestay?
Mudah sahaja, lepas sudah plan tempat yang nak pergi,
pergi ke carihomestay.net [pilih lokasi tempat yang kita nak cari]
atau mudah.my [Click location anda di map tersebut dan under section Travel, Accomodation]




Sebenarnya, aku dalam proses mengiklankan homestay ni, sebab tu lah bukan main lagi post kali ni, hak2..
so andaikata kalau tahu others website yang boleh digunakan utk mencari homestay tu harap dapat kongsi sekali ^^

81 comments:

  1. setuju dgn everything..homesty jauh lebih besar lagi..=)) thnk you 4 ur infmntion ni..=)

    ReplyDelete
  2. yeah..homestay memg lg best..suasana pun best..hotel ape ade?keluar bilik nmpk bilik lain..masuk bilik..mood nk tido je ade..hehe..xD

    ReplyDelete
  3. setuju ngan kamu la everything!haha .mmg kitorg pn kalo travel kalo boleh nk cari homestay je.tmbh2 lg kat tepi laut.hehe.btol,homestay lg besar,dan pulak dpt mbantu ekonomi org melayu,kalo homestay melayu lah kan.
    lgpn kitorg ni jenih yg riuh2 semuanya.masuk hotel pn mcm batak kelabit je.haha.mmg kalo psl wine tu,kitorg bile masuk hotel je terus check peti ais.ade wine,terus panggil org tu bwk pegi wine tu.
    selalunye ayah cari homestay kat website agoda.

    ReplyDelete
  4. btol!:) mmg la bila book hotel nmpak mewah..tp bila sta kt homestay makn satay (eh? pantun ke ni,hahah) ..bila duk homestay,dpt rasa lebih unsur2 kekeluargaan tu,coz most homestay kt kwasan cam tmpt riadah,rumah2 kmpung n rumah2 family style..:) most homestay pun byk yg lengkap ngan aksesri mcm aircond n perabot2..so y not stay homestay,selain dpt berjimat, selesa puns selesa..:)

    ReplyDelete
  5. homestay memang besh,
    ruang lebih besar so kalau nak pegi 'meneman' pengantin lelaki nak gi akad nikah kat tempat pengantin pompuan yang jauh di hujung gelang patah nuu, si rombongan ni plak ada la dekat pat keter,
    memang lagi baguslah dok homestay,
    dok hotel kalu sure sempit.

    sarapan kat hotel menjadi buruan?
    try gi sarap tiga kali tengok...
    tak sebagaimana puunn... lagi mahal dok ada.. kalau pun 18 sekepala, (Which is murah ni)
    takkan nyer kamu makan sampai 18hinggit pun,
    kena kopi sechawan, roti.. bihun kot.. daaah sengkak dah :D

    ReplyDelete
  6. |aisyah|
    tu la, baru suite dgn kata buat mcm rumah sendiri kan? xD

    ReplyDelete
  7. |Cendol|
    tu lah kan.. atleast kalau dpt letakkan di menu pun lagi bagus, so hanya hidang kepada yg memerlukan sahaja..

    Website Agoda eh? thanks2

    ReplyDelete
  8. |zaxx|
    oh betul duduk homestay, makan satay.. kelakar pula pantun 2 kerat kau ni xD

    Suasana dia yg mcm rumah, lagi feeling kalau buat ap2 aktiviti kekeluargaan ^^

    ReplyDelete
  9. |Pocket|
    aah kalau utk occasion mcm tu sgtlah sesuai..

    Mahal kan? selalunya family aku pun sneak in makanan yg dibeli dari kedai-kedai di luar.. xpun makan je dkt luar bila nak tidur barulah balik hotel..

    ReplyDelete
  10. hello :) im following you . if u dont mind , hit me plez ~ visit me : appledahyun.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. totally right :)
    Semoga Allah S.W.T. sentiasa memelihara kita.

    ReplyDelete
  12. homestay memang sesuai sangat kalau family ramai..lagi jimat berbanding hotel dan lebih selesa... :)

    ReplyDelete
  13. stuju stuju..tpi lbih kerap duk hotel dri homestay.. homestay ase cam lemited gitu..KOT..hehehe =)

    ReplyDelete
  14. err...ak dh konfius dh dgn homestay ni..ak igt homestay ni jns yg mcm program e.g mat salleh dtg melancong/ blaja buat program tinggal dgn masyarakat kita utk blaja gaya hidup kita...lg stu hlomestay ni lebih kurang chalet la kn???

    ReplyDelete
  15. |Dkna|
    aah mungkin lebih sesuai utk keluarga yg besar ;D
    xperlu susah2 beli bilik yg asing di hotel

    ReplyDelete
  16. |suke|
    oh betul juga tu, tapi hotel pun limited juga actually ;D
    cuma hotel kan tak perlu buka internet utk cari sebab mudah je nak detect yg mana satu hotel.. tapi homestay ni kena cari di internet dulu

    ReplyDelete
  17. |leaked|
    Yup, betul la tu.
    Homestay ni maksudnya tinggal di rumah orang lain.

    ReplyDelete
  18. homesstay lagi selesa. boleh masak. hehe

    mekasih follow saya. datang sini follow balik ;)

    ReplyDelete
  19. Eh terlupa juga tu pun point yg penting owh xD

    ReplyDelete
  20. alamak nape homestay saya ada 2 s. nampak sangat selesa. kih3

    p/s : memang macam2 makan, semua makanan gaduh dalam perut. hihi

    p/s : saya pun tak merasa mee kari kat umah. hehe

    ReplyDelete
  21. Excited sgt kot pasal homestay sebab tu smpai terdua s haha..

    Wahh tak sangka, rumah buat mee kari tapi kau lgsong tak merasa, lagi teruk dari ak xD
    Ak atleast smpat la juga merasa haha

    ReplyDelete
  22. hmm...ikut citarasa masing2 kan...

    ReplyDelete
  23. kalau betul2 nak makan, baru saya makan, kalau tak memang biar camtu je. rasa macam tak bersyukur la pulak -.-''

    ReplyDelete
  24. etul tu, KA pown lebih prfer homestay sebab famili KA besar & ramai!

    ReplyDelete
  25. x pernah agi tdo kat homestay... ^_^ tapi tingin gak ehehe..

    ReplyDelete
  26. |Cikgu Ma|
    Yup, mungkin juga ad yg prefer hotel sbb lagi mudah.. xperlu booking, just go check in and siap

    ReplyDelete
  27. |KA|
    haa.. kan2? family ak pun besar juga tapi xdelah besar mana pun, cuma lagi selesa kalau homestay lgpun adik beradik dh besar2

    ReplyDelete
  28. |cci|
    hahah cci tidur homestay rasanya mcm tidur di rumah sahaja xD
    beza dia ad feeling melancong lol

    ReplyDelete
  29. duk homestay best....mcm umah sendiri...

    ReplyDelete
  30. kahkah patut kemain ayat manis jek ckp ttg homestay.nak gak tinggal homestay ni cem besh jek ;D

    ReplyDelete
  31. tak la, simpan perut sebab nak makan rendang mak. hik3

    ReplyDelete
  32. |elita|
    tu la kan.. duduk hotel xboleh buat mcm rumah sendiri.. bising2 sgt nanti kena pula tgor dgn staff ;P

    ReplyDelete
  33. |sarah|
    hahah itu la pasal kan.. strategi salesman la tu, ayat manis2 dulu ^^

    ReplyDelete
  34. |nurul|
    hahah laa ye ke? rumah smpai 8 buah boleh serbu si mee kari semangkuk xdpt tempat hak2

    ReplyDelete
  35. HOMESTAY PALING SYIOK .. NAK NAK YG TEPI PANTAI ..

    ReplyDelete
  36. setuju dgn slh satu sebab nak naikkan bngsa kita. sebab i memang segala segi akan sedaya upaya untuk beli/menggunakan khidmat orang kita jer.. :)

    ReplyDelete
  37. lupa nak ckp salam perkenalan. awak ni laki2 ke perempuan? hehe

    ReplyDelete
  38. |dedeq|
    haha tu lah kan.. xperlukan swimming pool kalau tepi pantai ;D

    ReplyDelete
  39. |┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ |
    hahah copy paste je nama kau ;D
    Aah nak2 kalau bab makanan lagilah perlu dinitip beratkan ^^

    Salam perkenalan juga, ak ni lelaki haha

    ReplyDelete
  40. kesian si mee kari. takde tempat untuk dia dalam perut saya. hik3

    ReplyDelete
  41. terbaek laaa...btul 2..aq sokong...ade setengah hotel2 ni xpentingkan mne pon "kebersihan"...dye lebih fkir kan "keuntungan" semate2.....:) kte kene pndai la mmilih tmpt..:)

    ReplyDelete
  42. ye selalu cr homestay kalo ngn family


    dlu duk homestay y djadkan umah sewa

    mahal skit

    tapi selesa

    die xkire ikut haripon

    kalau x mmpos nk baya haha

    ReplyDelete
  43. HAI,sy tag awak di http://coretangirlblog.blogspot.com/2012/09/segmen-promot-blog-anda.html

    jemput join..=)

    ReplyDelete
  44. |Nurul|
    hahah ckp2 psl mee kari dah kempunan plak nak makan mee kari =.="

    ReplyDelete
  45. |asra|
    setuju sgt tu, walaupun ad tukang bersih yg boleh bersihkan bilik dgn sgt 'cpt' ;D

    ReplyDelete
  46. |Iffah|
    owh lepas nego dgn tuan rumahnya kan? sama la dulu ad juga org yg mintak nak duduk sampai sebulan, pricenya pun special sebab nak tlg org kita sendiri kan ^^

    ReplyDelete
  47. hahaha betul tuu. df pun rasa mcm tu. lagipun senanglahh.. takdelahh nak berpusu2 huhu

    ReplyDelete
  48. tak pasti tapi ikutkan hati, homestay lagi okay kot :)

    ReplyDelete
  49. akak pun sokong, homestay lagi murah dan berbaloi2... 1st time diam kat homstay time kenduri kawin adik.. fuuuiiiih cantiknya rumah, rasa malu plak nak guna bilik dia...

    ReplyDelete
  50. saya pernah keje waiter dulu kat salah sebuah hotel kat taiping...

    Diakui, gelas yang digunakan untuk plain water (air kosong) tuk setiap customer, gelas itu jugak lah yang digunakan masa tuk letak beer kalau ada event..

    ReplyDelete
  51. xpernah ada pengalaman duduk kat homestay.. hotel tu dah byk kali

    ReplyDelete
  52. |detektif|
    tu la.. Ruang kt homestay lagi besar kan? kalau nk gathering beberapa keluarga pun boleh ^^

    ReplyDelete
  53. |aimaniman|
    tu la kan.. rasa lain mcm pula guna rumah org lain buat mcm rumah sendiri xD

    ReplyDelete
  54. |Shinji|
    Wahhh betul ke cmtu? ;O
    tu la sambil lewa je hotel punya pengurusan muslim and non muslim dianggap sama shja

    ReplyDelete
  55. |Aiisyah|
    Ohh lain kali cuba try book satu homestay kalau nk travel mana2 ^^

    ReplyDelete
  56. camna la rasanya dok dalam hotel ngan homestay eh, harap malam ni mimpi dok dalam hotel ngan homestay , yihuuuuuu ya beda beduuu ..

    ReplyDelete
  57. klu wat family vacay, mmg homestay yg plg praktikal. ibilik.com.my pun buleh carik homestay gak.

    ReplyDelete
  58. mmg lagi selesa duk kat homestay....besar pun besar..sesuai tuk family trip...hik3..
    anyway.salam kenal...datang ronda kat blog ni..:)

    ReplyDelete
  59. shida setuju hotel mmg mcm tu ada baik dan buruk tp kdg2 byk lg buruk kot hehee..cuma hotel lbh nmpak mewahh la..ckp psal homestay shida xpndai nk mgulas sbb xpenah lg duduk homstay atau guna servis tu..insyaallah ade msa nk try duduk hmstay tq dear..nice sharing :)

    ReplyDelete
  60. saya pun suka duduk homestay..murah dan selesa

    ReplyDelete
  61. homestay lebih murah dr hotel kan..

    ReplyDelete
  62. betul ker yg kiblat tu..ishh bahaya juga kan..pasni nk pakai kompas la..

    ReplyDelete
  63. |Mad|
    Rasanya duduk homestay mcm duduk rumah sendiri je.. hotel tu mcm lagi mewah actually
    InshaAllah kalau ada rezeki

    |Arelez|
    oh ibilik.com.my, thanks sbb bgtau

    |Shida|
    oh lepas ni kena cuba duduk homestay la ;D

    |Liza|
    yup sebab tu la kan

    |E'in|
    depends juga dgn hotel yg mcm mana.. kalau hotel yg tengah2 bandar dgn yg 1st class tu selalunya lagi mahal

    |Izz|
    Aah betul, 3 kali dh.. 2 kali di hotel kecil, sekali di hotel yg boleh tahan mewahnya..

    ReplyDelete
  64. pernah dok homestay sekali je masa kazen kawen...mmg sonok sbb leh berkumpul ramai2 dalam satu rumah,tak cukup tilam bawak la toto...huhuu.

    ReplyDelete
  65. wah, menarik gak tu hehehe tq share...

    ReplyDelete
  66. baru sekali duk homestay. tapi lama jugak lah dalam 3 bulan. sebab masa tu praktikal kat Kedah, sedangkan rumah kat Johor. terbaik ahh. ngee~

    ReplyDelete
  67. |Aishah|
    aah kan.. xperlu pergi ke lobby hotel pun dapat berkumpul ramai2 xD

    |Cik Blogger|
    sama2 ^^ thanks baca

    |Nadia|
    eh tak mahal ke?
    ke nego harga dia jadi macam rumah sewa?

    ReplyDelete
  68. haha.. saya setuju dengan konsep homestay ni. Saya tak de lak tahu mana2 site tapi saya penah gak guna masa majlis kawin sedara kat Kota Kinabalu dulu. Jimat gak Rm200+, ad dapur, ada bilik. Harga murah sebab guna kad kredit dan juga kerja dalam bhgian keselamatan (polis). Kad kredit abg sndr. Haha..

    ReplyDelete
  69. betul tu. homestay pun lebih saving kan. hehe. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup duduk ramai2 pun tak kisah kalau homestay ;P

      Delete
  70. aku home alone jer..maklum la, belum ada family..kehkeh

    ReplyDelete
  71. Awak punya homestay tu area mana eh..... manalah tahu desprate..... hotel penuh kat area tu ke...

    ReplyDelete