Thursday, October 4, 2012

1 little 2 little 3 Little Muslim

Assalamualaikum,

Hari itu sedang berblogwalking,
ada blogger memperkenalkan Haddad Alwi,
Maaf aku lupa link blog, kalau tak boleh letakkan sekali di dalam blog ini.
Aku tak pernah lagi dengar lagu Haddad Alwi ni rasanya,
jadi aku pun click cuba try.
Sekali rasa macam familiar pula.

Lepas tu barulah aku perasan,
Haddad Alwi ni ialah org yang pernah
membuat album Nasheed Kanak-kanak,
Cinta Rasul.

Bagi aku lagu nasheed ni makin indah,
dari versi yg pertama yg aku dengar (iaitu waktu kecil2 dulu)
Sebab apa? Dia siap selitkan sedikit Rap
yg mungkin dpt menarik minat bukan sahaja kanak-kanak,
malah golongan remaja..
 

Haddad Alwi - Rindu Muhammad ku..
Lagunya pun dalam versi Arab + indonesia

Lagu yang aku dengar dulu pula,
ialah fully Arab so kitorg menyanyi pun part chorus dia je,
lagi satu waktu ni
Cinta Rasul ada 2 penyanyi vokal utama iaitu
Haddad Alwi dan juga Sulis, gadis perempuan indonesia
yg punyai suara yg sangat merdu.
Cuba try dengar version yg asal di bawah ni


Cinta Rasul - Ya Robbi bil Mustofa
Ya Rasulullah Salamun Alaika

Actually takdelah nostalgic mana pun..
Baru je beberapa tahun kan?
Tapi alhamdulillah, tgk usaha Haddad Alwi tu
dari dulu sampai sekarang masih lagi 
menyebarkan dakwah utk little muslim kita ni ^^

Ini dia Hadid Alwi, rupa dia mcm org Pakistan,
aku pun tak tahu dia berasal daripada mana..
suara dia memang sedap ^^

Ini pula Sulis, sudah dewasa dia sekarang,
waktu Cinta Rasul dahulu kecil molek je dia ni. 

Sebab dulu kalau keluar naik kereta je,
memang CD-CD Nasheed lah yg akan dipasangkan..
Sekarang ni takpe sebab dah ada Ikim.fm
mcm2 nasheed yg latest boleh dgr,
aku yg kadang2 'ter'tukar hitz.fm =.=
selalu kena marah dengan ibu suruh tukar ikim balik..

Orang kata budak-budak ni cepat tangkap,
benda yg dia selalu dengar tu dia akan terikut-ikut.
Jadi waktu dia kecil-kecillah kita kena
selalukan beri dia dengar benda2 yg elok,
seperti nasheed kanak-kanak yg 
sekarang ni makin banyak kan? ^^

Sedangkan my nephew yg kecil lagi tu
boleh menyanyi lagu Big Bang Wow.. Fantastic Baby, dance..
apatah lagi lagu nasheed yg kebanyakannya dlm
Bahasa kita sendiri..

Kalau nak anak kita oversea sikit,
Ada je Islamic children's songs dalam versi Inggeris,
Iaitu dari Yusuf Islam. 
Diantara best seller of Muslim children's Songs.
Dulu aku sangat menyukai semua lagunya,
lebih-lebih lagu dalam albumnya I look I see.
 
Lagunya semuanya dalam bahasa Inggeris + Arabic
Dan menarik-menarik semuanya..
Lagunya antara yg famous dulu ialah My Mother,
selalu dimainkan di kaca TV.


Lagu ni antara yang aku paling suka..
I look I look I see, I see
Sampai sekarang pun suka lagi
children songs ni ^^

Antara lagu-lagu nasheed yg best2
boleh kita share dengan kanak-kanak ^^
 
Raihan, dulu terhafalnya 
nama 25 Rasul pun sebab Nasheed dari Raihan lah..
banyak lagi lagu2 menarik dari Raihan
utk kanak-kanak serta semua golongan ^^

Zain Bhika, zain bhika ni ada juga buat
nasheed songs untuk kanak-kanak,
contohnya lagu Flowers are Red
dan juga Pizza in his Pocket.


Maher Zain, tipu lah kalau ckp tak dgr kan?
Lagu Maher Zain pun best2 
anak saudara aku sorg tu suka nyanyi lagu Alhamdulillah..
Tapi part chorus je lah, dia ulang byk2 kali xD

 
Sekarang ni aku pun kurang up-to-date,
apa lagi eh kumpulan nasheed kanak-kanak yg best sekarang
dekat Malaysia?


185 comments:

  1. ntah la apa yang glamer sekarang.tp dulu akak suka ngumpul lagu Yusuf Islam tu.seronok dengar...see bukan budak2 je dengar....hehee

    ReplyDelete
  2. kalau dulu mmg sedap n bnyak kmplan nasyid best2.. skang ni macam dah kurang je kan.. yg asyik berkumandang pun lagu2 dakwah dari seberang macam opick tu

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu aku neh buta hiburan laaaa weh. tapi tau laaa sikit2 tapi kalau lagu nashid yang dulu2 aku tau jugak laaa yang sekang neh. kureng laaaa huhuhu

    ReplyDelete
  4. kalo nak tau.. lagu paling atas skali adalah lagu feveret anak2 cci.. dan cci sendiri...... sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu memang best sgt xD
      dgr ulang2 kali pun xpe ^^

      Delete
  5. yup...sama la..hafal nama nabi sbb hafal lgu raihan...hihi...cm sy suke nasyid kontemporari..dlu kn time sek, zamn2 in team, unic, saujana, tgh naik...hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan? byk pahala dorg dpt berdakwah melalui lagu..
      Aah Rabbani in team dulu mmg minat juga ^^

      Delete
  6. lagu InsyaAllah-maher zain yg budak² paling cpt tangkap..

    dl suke lagu kump. saujana, raihan, rabbani.. ya, rabbani punya lagu mmg menusuk..

    ReplyDelete
  7. tahu tak pe...lagu nasyid tak lapuk dek zaman la katakan...
    time sekolah penyanyi nasyid sekolah tu....dah macam artis la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, dan makin lama makin moden lagu nasyid ni ^^

      Delete
  8. wah..tukar header...bleh join contest la..hehe

    dulu abah ada belikan mtv karaoke cinta rasul Haddad alwi tu...adik bongsu hafal semua..bese arr masa budak 3,4 tahun masa tu...semua bnda dia nak tiru...sekarang adik bongsu dah boleh bg kawen..12 tahun..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha kalau rajin nnti lah aku join ;P

      owh kira lama lah juga kan? ;D

      Delete
  9. akak pasang zikir je sepanjang bawa anak2.. kalau habis zikir baru blh tukar dengar benda lain :)

    sekarang ni banyak dah lagu nasyid... kadang kita tak tau pun tapi bila dengar dari mulut anak mula la mencari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh bagus juga tu ^^
      Aah kan mereka yg lebih arif dgn lagu kesukaan mereka ;D

      Delete
  10. egt lagi dlu suka tgk cita mutiara hati -indon nye cita jugak..
    lagu dye pun bestt gilaaa tp maher zain tetap dihati la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh tak pernah tgk lagi pula cerita tu..
      kalau bawang merah bawang putih mmg selalu lah xD
      lagu apa tu?

      Delete
  11. KA mmg suka dgr2 lagu2 raihan & maher zain dekat dihati ni... terbaru ni penyanyi nora & anak2 dia !

    ReplyDelete
  12. ohh skrg yang nasyid kanak-kanak yg paling latest aku rasa tu grup anak Nora penyanyi tu. tau tak? siap jadikan katun unsur dakwah lagi masa bulan puasa haritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nama kumpulan Nora & anak2 tu?
      tak jumpa pula dlm youtube..

      Delete
    2. Voices of Umi (VOU). Kalau tak silap lah. cer try cari lepastu sila review. hikhik

      Delete
  13. Aku jarang sikit dengar lagu2 nasyid ni..dulu2 ada la dengar..masa zaman Raihan, Hijjaz, Rabbani, Brothers dll..sekarang ni aku rasa lagu nasyid terkurung pada kelompok yang sama..

    Aku lagi suka lagu2 yg bukan nasyid, tapi berunsurkan ketuhanan..contoh macam lagu Ungu, Wali Band and beberapa lagu kumpulan Indonesia yang tak popular kat Malaysia..

    Kalau lagu2 berunsurkan ketuhanan kat Malaysia ni, aku prefer 6ixth Sense..sebab daripada dulu 6ixth Sense banyak cipta lagu2 berunsurkan ketuhanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, sama lah dulu minat sekarang ni kurang up to date xD
      Wali Band pun best juga.. lagu dia berpengajaran ^^
      Owh tapi 6ixth Sense mcm byk lagi cintan je ;P

      Delete
    2. pada aku la, lagi 6ixth Sense banyak yg sampaikan cinta tu secara universal..contoh macam lagu Hossi..

      Delete
    3. Owh yker.. aku dulu minat 6ixth sense waktu sekolah2 je, tpi yg aku dengar pun lagu2 cintan je.. mcm Tanpa & Tak bisa memilihmu

      Delete
  14. Akk suke mahir, mana2 lagu dia memang jadi pilihan, anak2 pun suke ;)
    Aah lahhh sulis tuu besar dahh, akak ada juga tgk video clip hadad alwi tuu, cantik juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh bagus lah mcm tu..
      Saya lgi suka dgr Sulis masa kecil yg dh besar ni tak berapa berkenan ;P
      tpi still best lagu2 & Zikir kanak2 dia tu ^^

      Delete
  15. lagu nasyid kalau kita betul2 hayati makna lagu tu, bila dengar mesti rasa nak menangis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. lagu raihan yg boleh buat aku ternangis lagu i'tiraf dia tu..
      lagu lain semuanya mcm happy bila dgr >.<

      Delete
  16. tenang bila dgr lagu nasyid ni.. husben deqla even nmpk rock tp dia mmg penggemar lagu nasyid! :)

    ReplyDelete
  17. aku suka lagu sulis..ya taiba..skg sulis dah santek..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best lagu dia yg tu kan? aku pun suka juga..
      tapi yg versi dia masa kecil dulu ;P

      Delete
  18. waa entry pasal nasyid..
    sy suka :)

    jom ke entry sy..
    ade teka teki..
    wajib jawab semua..
    hahahaha >_<

    ReplyDelete
  19. aah lagu dia mmg menusuk kalbu. suka dengar. budak2 kecik pun bole layan n hafal lagu2 dia

    ReplyDelete
  20. suka jugak sami yusuf.. tp kanak2 ke??/ xtawlah..

    tp sume lagu sedap termasuklah opick..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah lagu sami yusuf takde utk kanak2 tpi best2 juga, aku suka lagu Al-Muaalim dia ^^

      Opick pun best juga owh ;D

      Delete
  21. He...he... biasalah la ni channel radio tukau2 jap sinar fm, jap era, jap suria..... ikim pun adalah jugak time ceramah pagi2 tu...he... he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu lah kan?
      nasheed ni pun kdg2 ada yg masuk kadang2 ad yg tak ;P

      Delete
  22. suka! sebab hadad alwi nieh buat sha appreciate ibu ku.
    Ummi...ummi...ummiiiiiiii....

    Opick pon best:)

    ReplyDelete
  23. bagusnya family awk.. :)
    ikim,,mse kt matrik slalu gk dgr ikim,
    spai shah alam dgr mp3 je. haha.. =="
    NurOne pun best! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh takdelah,
      aku pun sama juga asyik dgr lagu2 je daripada nasheed =.="
      NurOne eh? tak pernah dgr lgi pula

      Delete
  24. bagus sebenarnya dakwah dorg dlm lagu nie. kita yg nyanyi nie sedikit sebanyak dapat pahala bila berzikir tue. dorg pun tumpang saham sama. saham akhirat yg makin lama makin meningkat kan.

    ReplyDelete
  25. dulu femes kumpulan raihan..skrg dah bermacam kumpulan nasyid..tp tetap yg naik nama raihan mahupun rabbani....

    bagus ada nynyian nasyid ni..budak-budak cepat dapat tangkap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah yg menang anugerah juara lagu pun antara 2 kumpulan tu.. lambat laun byk yg keluar ^^

      Delete
  26. betul3, haddad alwi mmg best! setiap lagu dia sy download. tak rugi kalau dgr :)

    #tak tahu nk tlg mcm mane sbb sy pn baru je letak widget tu. terima kasih sudi lawat kte. hee eh jap, owner ni laki eh? hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh yker? nnti share lah sikit lagu dia yg best2 ^^

      Owh xpelah ^^
      Aah lelaki des =.="

      Delete
  27. betul kata bro..... kanak2 cepat menangkap......
    remy pun suka jugak layan nasyid nie.....
    ada yg betul terkesan dihati....
    paling best...remy suka dengar zikir terapi diri dari hafiz hamidun tu...... tenang jer rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan? ^^
      Nnti aku cuba dengar zikir tu ;D

      Delete
    2. kat youtube ada..... tenang jer kalau dengar zikir tu..... lebih2 lagi kalau tengah stress.....

      Delete
  28. Bestnya dan terhibur sangat2 ngan lagu Muhammad ku tu...mmg lain dari yg lain...

    ReplyDelete
  29. dulu kecik2 kalo naik kereta abah memang pasang lagu nasyid je. skrg dah drive & berkereta sendiri takde pulak nak pasang nasyid. kecuali kalau bawak anak buah. hihi..

    hadad alwi tu yg nyanyi lagu ummi tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah yg nyanyi lagu ummi tu ^^
      Oklah tu, aku ni takde lagi kereta sendiri hehe

      Delete
  30. Yup, kanak2 memang cepat menangkap. Misalnya, baru je dengar lagu Wali dua tiga kali. Esoknya dah hafal dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu lah kan? ^^
      lagu korea semua sng je hafal lagi pula lgu2 nasheed mcm ni ;D

      Delete
  31. Betul2.. budak2 memg cpt tangkap... sekali diorg da minat satu lagu tu.. jgn mimpi la nk dgr lagu lain dlm kereta.~ huhuhu... Adore Maher Zain~!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah betul tu ^^

      Kenapa privatekn profile? tak dpt nk terjah balik..

      Delete
  32. ADOI .. BLURRR .. HAHA .. XPENAH DGR LAGU TU .. BRU NAK PERGI CRI N DGR ..

    LAGU MAHER ZAIN BESHH WOO

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALA TAK PAYAH CARI, TU AKU DAH SEDIKAN VIDEO KT SITU.. ;P

      Delete
    2. YG KO CRI XKLASSSSS GITU .. HAHA .. AKU NK CRI YG KLASSS KLASSS .. NAK DONLOD TERUS .. WAHAHA

      Delete
    3. OOOOO... XKLASSSSSS EH?
      MANA KAU CARI YG KLASSSSS KLASSSS OWH?
      SHARE SIKIT DOWNLOAD LINK NNTI HAHAH

      Delete
  33. da dapat email from u..da reply da pongg..eh tp smlm sy ade send email kat awk via my yahoo mail..do u receive dat?

    ReplyDelete
  34. ^^ bila tengok gambar kumpulan raihan tu...terkenang semua lagunya...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan? xD
      banyak betul lagu2 best dari Raihan rupanya..

      Delete
  35. dalam rancangan tv yang Nora jalankan pun banyak lagu nasyid yang terselit pengajaran..lupa pula hamba tajuk program tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yker.. tadi try search youtube tak jumpa pula tajuk Nora & anak2

      Delete
  36. mai suka kumpulan nasyid doa kanak2 dulu..hehe ...cepat je menghapal doa nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan? senang je nk hafal doa2 kalau dibuat lagu ^^

      Delete
  37. semat weh header ko .. guna photoshop eh ?

    ReplyDelete
  38. mai melawat...eheh kita demam. tak larat nak bw.tapi gagah jugak ni. my blog is my everything..ouhh!
    untunglah dapat sakit ;)

    best dengar nasyid now tengah dengar not afraid to stand alone by native deen.
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aww yker.. yup2 jadi macam Rabiatul Adawiyah tu
      menangis bila sakit sebab dpt free pahala kan? (^O^)

      Sama lah minat juga native deen ni ;D

      Delete
    2. bila sakit dapat kafarah penghapus dosa. ;)

      Amiin... :D

      Delete
  39. setail la.hehehehe nasyid modern skrg ade byk pgaruh dh skrg

    ReplyDelete
  40. hahaha tuu semua df penah dgr dulu. kecik2 df minat raihan dgn rabbani.:D hehehe bestt kott. sedap dgr. memang jd idaman sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup2 sama lah ;D
      minat raihan dgn rabbani juga among all kumpulan nasyid di Malaysia ^^

      Delete
  41. biasa dengar raihan...saujana..

    ReplyDelete
  42. sume tu zz dh dgr,, kalau haddad alwi, zz suke dgr lagu ummi.. hehe.. pizza in his pocket.. best sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? ^^
      lagu kanak2 yg byk beri pengajaran..

      semoga zz cpt sembuh..

      Delete
  43. line sangat lembab. ada hati nak tgk youtube. adehhh...

    ReplyDelete
  44. Nasyid modern sekarang ni, makin menarik dan segar.. Lagipun dah ramai antara kita simpan lagu nasyid dalam hp and mp3 player. Perkembangan yang sangat baik.
    Antara lagu nasyid yang pada aku sangat touching ialah "Kewajipan Solat" (nnti aku nak post entri pasal lagu nasyid ni) hehehe..

    Bro EE.. Pinjam link blog.
    Untuk test something! Dah start petang tadi lagi. Pinjam (dengan maaf) beberapa hari aje yer.
    Merujuk: PTP Beta Event

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yker.. nnti aku try dengar..

      Owh boleh je ^^
      PTP Beta Event tu ap?
      Link tu ckp not exist

      Delete
  45. sy suke opic...concert dia dekat uia minggu ni

    ReplyDelete
  46. suka nasyid.... tapi sejak dua menjak ni prefer dengar qasidah lagi...


    salam ziarah....wa ukhuwah fillah....

    ReplyDelete
  47. ena peminat raihan dan maher zain.. kalau ena dengar lagu2 nasyid memuji Allah dan Rasulnya, memang tenang je jiwa... memang mendamaikan hati apabila mndengarnya

    ReplyDelete
  48. mmg da de kajian y membuktikan kanak2 lebih cpt belaja melalui mujik

    so gnekan klebihan itu sebaiknye

    ReplyDelete
    Replies
    1. bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya kan? ;P

      Delete
  49. kdg2 dakwah melalui muzik ni ada keberkesanannya.. kanak2 lebih cepat mengingat bila dh biasa diperdengarkan dgn lagu nasyid berunsur ketuhanan.. kecik2 dulu, lagu raihan, rabbani yg seringkali diperdendangkan.. membesar bersama lagu mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu ^^
      smpai dh besar ni pun teringat2 lagi lagu yg dengar dari kecil

      Delete
  50. melalui muzik mudah kita ingat...

    ReplyDelete
  51. suka lirik2 nasyid.. cuma kadang2 x berapa suka sesetengah nasyid pasal cinta2.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah kalau cinta dgn Allah tu tak mengapa ;P
      jgn cinta cintan dgn manusia tu yg tak best xD

      Delete
  52. Even me pun suka lagu dari Maher Zain! (^^)

    ReplyDelete
  53. rasa macam komen entri ni semalam... tapi nape tak ade ye..
    erm... konfius ni...
    ke aku komen tapi tak publish?? haha! my bad...
    lupa daya ingatan dah aku ni~~

    ape2 pun lagu nasyid memang tenang aje kalau dengar... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah yker.. cbe scroll balik atas tu kalau takde tu mknanya lupa publish lah kot xD

      ap2 pun thanks drop comment ^^

      Delete
  54. hmmm xpernah dgr lagu nasyid dari luar malaysia.. klu ada pon..setakat maher zain je..

    suka layan lagu rabbani, hijjaz, raihan, nada murni.. (semua lama2 punya je) hehe

    ReplyDelete
  55. hadad alwi.. suka ngan lagu ummi tu. touching beb!
    nasyeed2 yang lain pun saya suka... bergantung pada music dia la...
    tapi yang lebih penting adalah lirik dia...
    walau lagu tak hebat mana, hayatilah lirik2 nasyeed... kita dah belajar sesuatu.... kadang2 dengar ikim.fm jugak...
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ummi yg Cinta Rasul tu memang best juga.. rasanya lagu tu pun masuk TV dulu tak? tak pasti pulak..
      cuma lyrics dia tak phm lah sebab dlm bahasa arab ;P

      Delete
  56. skrg byk lagu nasyid best kan. opick pun best. byk lagu ketuhanan. ;)

    ReplyDelete
  57. tenang je jiwa bila dengar lagu2 nasyed :)

    ReplyDelete
  58. nasyid ni boleh jadi terapi masa kita ssh hati..tenang je dgr...kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup2 nak-nak sekarang byk nasyid yg rancak :D
      so waktu happy pun best je dgr

      Delete
  59. first time dengar lagu Haddad Alwi ni masa zaman kecik2 dulu lagu "Ummi" yang femes sangat time tu, sekarang lebih prefer Opick or Maher Zain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. lagu Haddad Alwi sekarang ni yg aku dgr lagu kt atas tu je..
      nnti lah nk cari lagi lagu dia ^^

      Delete
  60. Actually nasyeed ni banyak yang best cuma tak commercialed aje macam kpop ke..nway maher zain still catchy ...and sayu aje dengar suara dia...best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, sepatutnya mereka perbanyakkan dlm TV kita ^^
      macam lagu my mother tu..

      Delete
  61. Aku tak byk tau lagu2 nasyid ni. Maklumlah jarang layan. Hehe. Tp lagu nasyid yg aku dengar masa dah besar & aku sangat terbuai masa 1st tyme mendengarnya adalah lagu Isteri Solehah. Hehe. Aku terbuai maybe masa aku dengar tu tgh malam kut :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yker.. tak pernah dgr pula nasyid tu.. nnti aku try dgr ;D

      Delete
  62. dya dibesarkan pun dgn lagu nasyid.. dulu masa kecik2 suka sgt beli kaset raihan..

    p/s : jom tukar link

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ^^
      dh lama dh letakkan your link dlm bloglist..

      Delete
  63. sy dulu suka dengar lagu nasyid dari raihan hijaaz rabbani... sekarang ni byk dah lagu bersifat ketuhanan... alhamdulilla

    ReplyDelete
  64. Replies
    1. yup, sebab tu aku suka children song.. sbb suara diorg comel2 ^^

      Delete
  65. eh, banyak rupanya lagu yusuf islam..sy tau satu aje, my mother..hehe dgr byk2 kali pon xjemu2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah banyak lagi yg best2 ^_^
      yg children song dgn yg universal pun ada

      Delete
  66. dulu ms kecik2 suka dgr lagu raihan..iman mutiara tu lah..siap masuk lawan nasyid sek2 lagik.hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh minat juga lagu tu ^^
      Iman tak dapat diwarisi, dari seorang ayah yg bertaqwa..

      Delete
  67. ank sy pun sk lagu maher zain tap insyaAllah... bila dgr je, bkn main kusyuk lagi... :-)

    ReplyDelete
  68. kumpulan nasyid kanak-kanak tu aku minat sangat..

    kalo kumpulan nasyid, aku minat ngn rabbani ngn raihan..
    tapi maher zain tak minat... hahahhaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah dgn aku..
      cuma aku ni miant maher zain juga hahah

      Delete
    2. hahhaa...
      aku kalo orang lain minat,aku dah x minat...
      dah tak "rare" :P

      Delete
  69. minat jugak nasyid ^^ tp tau kumpulan kumpulan yang tekenal macam rabbani n raihan je hehe :P

    ReplyDelete
  70. Sekrg ni dah byk dah lagu-lagu Islamic kan. Mcm2 ada. hehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, betul tu.. search je dkt youtube mcm2 keluar ;P

      Delete
  71. yup2. dah banyak sangat ni lagu nasyeed zaman skrg.
    cakap pasal budak2. teringin nak ada anak sendiri. eh? okbai. mengarut.

    ReplyDelete
  72. patut la macam pernah dgr ja nama haddad alwi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minat juga Cinta rasul? ^^
      dulu tak igt pula nama dia apa,
      ingat kumpulan Cinta Rasul tu jer..

      Delete
  73. insyaAllah kalau ade kelapangn sy share lagu haddad ni :)

    ReplyDelete
  74. sekarang ni aku selalu dgr maher zain jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus lah ;D
      byk lagu baru dari dia kan? ^^
      Adik aku yg rajin download..

      Delete
  75. Dulu suka nasyid raihan.....sekrg mahir zain kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah biasa lah dulu raihan famouse sekarang ni maher zain plak kan? xD

      Delete
  76. suka sulis, sgt suke dngar nasyid sb lagu die menenangkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah ^^
      tapi yg dulu2 je sekarang ni tak sgt ;D

      Delete
  77. anak saya ckp suka lagu ummi...
    hadad alwi dgn bebudak pompuan yg nasyid lagu tuh hehe

    ReplyDelete
  78. wah , CP dulu minat betul dengan raihan , kumpulan yang buat CP jatuh cinta dengan nasyid , then baru Rabbani , then hijjaz , huhuhuhu !!

    ReplyDelete
  79. lagu2 nasyid mmg sy mnt dr kcl&InsyaAllah hingga ke tua :)
    btl 2,lagu2 nasyid kna ajr&bg dgr dr kcl lg pd bdk2.agknya p'garuh luar spt kpopp skrg ne da mngglmkn industri nasheed

    ReplyDelete
  80. aku penah dgr lagu hadad alwi..

    raihan lagu die mmg best2 dulu..

    and now, maher zain pun aku layan.. :)

    ReplyDelete
  81. Raihan mencetus fenomena di Malaysia suatu ketika dahulu dan MJ antara peminat lagu2 Raihan.. :)
    Hadad Alwi pun best lagu2 dia, sedap je telinga mendengar..

    Zain Bhika tak pernah dengar lagi.

    ReplyDelete
  82. yup3.. byk kn lgu nasyid kanak2 yg best2.. dr kecik smpi now pun sy suke dgr, hehe...

    ReplyDelete
  83. kalau lagu islamik sy suka raihan, rabbani, yusuff islam, opick..hadad alwi nie musik dia best jugak...kalau utk zaman sekrang nie dah ade maher zain n sami yusuf

    ReplyDelete
  84. ceria je rasa..sweett...jue suka.. jue follow ye..


    jemput la p blog jue yg xcute tu..

    salam kenal

    ReplyDelete
  85. memang best layan... ckj suka semua.. tapi maher zain memang best lagu dia.. like

    ReplyDelete
  86. dl akak belajar kat tadika abim..dlm 1 hari tu mesti ada slot nasyid..slot paling akak gemari kih kih kih

    ReplyDelete