Monday, October 1, 2012

Realiti Menjadi Mimpi?

Assalamualaikum,

Sesekali aku buka jendela rumahku,
terlihat kelibat beberapa Pakcik Rukun Tetangga,
bersemangat sekali mereka membersihkan padang yang terletak
betul-betul di hadapan rumah aku.
Macam tak percaya sahaja,
yang Green Day akan datang membuat persembahan
di kampung aku.

Aku pun keluar dari rumah dan pergi membantu mereka,
sambil tu aku bertanya,
"Is it true that Green Day will come perform in here?"
Seorang pakcik terus menjawab,
"Nahh..".

Aku kebingungan,
Habis tu kenapa kita beriya-riya
nak membersihkan padang ni?
Selepas itu mereka semua berhenti bekerja..
Nampaknya bukan aku seorang yang blur.
Lalu seorang menjerit memberitahu Green Day sudah tiba.


Terus semua pakcik tu meninggalkan segala
jenis pekerjaan yang dibuat dan masing-masing
menaiki kenderaan untuk ke Pekan.
Katanya Green Day akan perform di sana.


Aku lihat Abang dan adik aku sudah siap didalam kereta,
wahh, aku ni masih lagi berbaju PJ.
Abang aku menjerit "Hurry up! Go get change"
Terus aku berlari di dalam rumah dan ke bilik.
Sesudah siap, aku intai di luar jendela,
melihat abangku masih lagi menantiku.

Aku pun ke dapur sebentar,
mencari sesuatu untuk mengisi perut.
Ternampak pula Cheezy Wedges dalam peti sejuk,
Wedges + cheese buatan sendiri yg dijual oleh Iffah Afeefah.
Pelik juga, walhal aku tak pernah beli lagi daripada dia.


Om nom nom,
sedap pula cheezy wedges ni..
berkelah pula dulu depan peti sejuk tu.
Lantas abang & adikku terus meninggalkan aku.
Aku yang masih lagi di dapur menikmatinya.

Aku terdengar bunyi kereta abangku
telah pergi meninggalkan aku,
terasa sepi dan sayu je di dalam rumah.
Ye lah, kiranya aku ni dah termissed concert Green Day.
Aku duduk sambil menangis di atas kerusi sofa.


Kemudian, datang pula ibu bertanya kenapa.
Aku menceritakan segalanya kepada ibuku,
lalu ibu nak offer untuk menghantar aku.



Waktu ni, aku kembali ceria.
Sayang betul dgn ibuku
yang sanggup melayan kerenah anaknya.
Jadi kami pergi bersama, walaupun sudah terlambat.
Aku memasang niat biarlah dapat dengar lagu terakhir mereka pun,
tak mengapa asalkan aku dapat pergi.

Kami pergi berjalan kaki sahaja dari rumah
ke concert tu, di Pekan.
Ianya diadakan di dalam sebuah bangunan yg besar.


Semakin kami menghampir ke bangunan tersebut,
Aku ternampak pula aksi Billie Joe, Mike Dirnt dan Tre Cool
iaitu ahli kumpulan Green Day ni,
sedang berlari keluar daripada bangunan itu.
Mereka memerhati keadaan sekeliling sambil berlari.
"Whats wrong with them?" aku berbisik sendirian.
Lari dari peminat agaknya..


Dan mereka masuk ke sebuah rumah yg
tidak jauh dari bangunan tersebut,
mereka bertiga sahaja.
Jadi aku pun mengikuti mereka ke dalam rumah tersebut.
Ye lah, tujuan aku pergi hanya untuk bergambar.


Kat situ aku bersembang macam-macam dengan diorang,
kira macam mimpi yang terindah aku lah..
Lepas tu aku ajak bergambar,
Camera tak bawa jadi gunakan phone sahaja.


Ibu aku yang tolong ambilkan gambar kitorg,
Aku buat pose macam-macam lagi.
Hati ni tak sabar-sabar untuk update blog,
ye lah dpt bergambar dgn Green Day,
mestilah nak share kan? ;P


Lepas tu aku terjaga..
First thing yg aku check ialah phone
untuk tengok gambar aku dengan Green day..
Alahai, barulah aku sedar semua itu mimpi rupanya..



Eh dah mcm panjang sangat pula entry,
Ingatkan nak cerita tentang mimpi tapi takpelah
mungkin entry2 akan datang lah..

Ada ke yang baca cerita ni sampai habis?
Kalau ada alhamdulillah,
kalau takde pun xpe aku paham xD

p/s: Gambar dari google,
Entah kenapa teringin buat entry bergambar-gambar hari ini.

146 comments:

  1. mentang dah abis bulan 9.. wake me up when september end kan.. mimpi green day terus.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Eh mana ada ngeri, kalau ngeri aku tak cerita kt org ;P

      Delete
  3. Replies
    1. tu lah pasal, retis juga yg nk masuk dlm mimpi

      Delete
  4. amboi mimpi dia....ibu pun ada sekali...
    menarik2...boleh pulak ingat mimpi tu...

    ReplyDelete
  5. Ha ha kak M dah agak dah mesti mimpi tu.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish memang mimpi tu, sebab dh siap tulis kt entry xD

      Delete
  6. sampai mimpi2 tu mesti peminat tegar greenday ni

    ReplyDelete
  7. sy baca sampai habis... dan memang betul apa yg sy jangka... ianya hanya mimpi.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Dari bahagian pakcik-pakcik tu aku dah mula sangsi. Siap dengan wedges buatan sendiri tapi tak pernah beli, syak aku mungkin kau dah sasau. Rupanya kau sekadar mimpi. Bagus. Nasib tak ada depan mata. Kalau tak, sekeh-sekeh sampai lebam. Hahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha xde lah plak kan pakcik2 rukun tetangga tu nk pergi tgk green day xD

      Delete
    2. Heheh. Belum tentu. Ada pakcik-pakcik RT yang aku jumpa masih lincah mencucuk langit di kelab. Hahah.

      P/S: Memandu laju hanya jika anda berasa yakin dan selamat berbuat demikian.

      Delete
    3. Wahhh yker.. tak sangka eh?
      dekat tmpt2 aku alhamdulillah semuanya baik-baik belaka nmpknya ^^

      Delete
  9. itu semua hanya mimpi??
    memang sengal la~~
    haha!

    ReplyDelete
  10. hahaha laaahh punyerlahh bertuahh kalau dpt jumpe green day hahaha ;p mimpi rupanyer pak ye? :P hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan?
      tu mimpi jadi realiti kalau betul2 ;P

      Delete
  11. Bagus ek.......borong satu family dalam mimpi...he...he...tu namanya ukhwah yang begitu akrab sekali!

    ReplyDelete
  12. minat sgt nih... smpai bawak ke mimpi... hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh entahlah.. sebab terfikir2 kot sebelum tidur

      Delete
  13. hahaha.. peminat fanatik ea?

    ReplyDelete
  14. jgn kejutkan aku walaupon habis september..

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Ish kalau betul memang snggup letak gmbar kt sini ;P

      Delete
  16. HAHAHA 1day okay green day dtg tempat awk..
    then we rockk 2getda AMIN.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah inshaAllah..
      green day singapore dia pergi, Malaysia taknak plak tu =.="

      Delete
  17. uhhhhh green day tu..dulu fan giler green day tap skung, minat lagu pop yeh yeh 60-an. hahahahahaa

    ReplyDelete
  18. hahaha... ingat satu persatu detail dalam mimpi...
    kalo aku, bangun2 je dah lupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ni byk makan maggi lah ni.. ;P
      mimpi tu semalam je sbb tu igt lagi xD
      kalau mimpi yg lama2 senang je lupa kan?

      Delete
    2. jangan duk rajin makan megi..
      byk wax..
      nnt slalu makan, kena kanser perut plak..

      aku mimpi tak pernah ingat,asyik lupe je..
      minum air semut byk sgt kot :P

      Delete
    3. tu lah kan?
      nk buat mcm mana tak rajin memasak asyik ter rajin makan maggi plak.. inshaAllah aku igt pesanan tu ;D
      kau plak jgn byk minum air semut kang jadi semutman radioaktif plak hak2

      Delete
  19. ohoo..wake up..wake up..september ends already bro..hahaha

    ReplyDelete
  20. Whoooooooooaaaaaaaaaaaa!!!memang mu minat bebanget dengan band ini yaaa!! sayangnya band yang aku minat x kedengaran lagi.. di manakah MCR... (O.o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah MCR tu lah kan? dh lama tak dgr.. sejak album baru dorg tu.. tpi nnti ad lah juga kejutan dari mereka tu ;D

      Delete
  21. uhhh...excited bca..igtkn btol,rpanya mimpi..hahaha

    ReplyDelete
  22. Owh mimpi jer.. :)
    Takper mana tau satu hari nanti jadi kenyataann.. ^^

    ReplyDelete
  23. aduhaiii punya lah panjang
    mimpi erkkk huhuhu ;))

    ReplyDelete
  24. NAH . DGN KHUSYUKNYE AKU MEMBACA .. HAHAHA .. RUPANYA XDE AYAT YG "REALITI" .. APEDAAA .. HAHAHA ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAH SAJE BIKIN BEST, TAKKAN NAK BUAT MIMPI JADI REALITI xD

      Delete
    2. EH .. SONOK WAT KALO MIMPI JADIK REALITI .. HAHAHA .. APE LA KO NI KAN .. PUNYER KHUSYUK AKU BACE .. AISEH MEN .. HAHAHA

      Delete
    3. ALAHAI SORRY LA, NANTI KALAU AKU ADA MIMPI REALITI AKU POST, LEPAS TU PAKSA KAU BACA LAGI.. HAHAH xD

      Delete
  25. seronok la mimpi u...kenapa ngak dipelawa aku sekali ke dalam mimpi mu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ckp awal2 kalau tak boleh aku pelawa sekali ;P

      Delete
  26. cis!.ko tahu betapa seriusnya aku membaca dari atas sampai bawah.rupanya mimpi saja..hahaha..terkena den..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak yker? hahah sorry2 lepas ni buat cerita yg real-real pula xD

      Delete
  27. untung la green day datang tempat kau.
    ahahaa :P
    syukur la hanya mimpi,haha~~

    ReplyDelete
  28. baca la ingatkan betul2. huhu..
    someday kot akan jadi realiti. ;)

    ReplyDelete
  29. aiseymen ...
    nasib baik mimpi,....

    tapi kalau betol terjadi..
    mesti cakap macam ni kan...
    'waa..macam bermimpi je..'
    hehehhe

    ReplyDelete
  30. bila masuk part cheese tu aku da rase pelik da

    haishh sengal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pelik kan? aku pun turut pelik =.="
      agknya nk kena beli betul2 kot haha

      Delete
  31. AKU BACA SAMPAI HABIS HAAA.....PENAT WOOOO.....HOHOOHOHH :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALAHAI KESIANNYA xD
      TPI THANKS SUDI BACA HOHOHOH

      Delete
  32. orang kate mase kite tgh tido roh kite bejalan. maknanya roh EE lah yg dah jumpe green day dlu..ahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh maknanya roh green day pun jmpa la dgn roh aku? xD

      Delete
  33. msti la baca smpai hbis....terbalikkan mimpi jd realiti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh thanks ;D
      aah terbalik, tpi ni realiti masuk dlm mimpi lol

      Delete
  34. eeh..kita baca sampai habes tau..
    ade iffah affefah tetibe ek..hehhehe

    mipi tu jadi kenyataan tang chesse tu ok lah..
    green day tu xtau lah dorg bikin konsrt tak lagi kat malaysia ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha bagus lah xD
      Aah pelik kan?
      nk buat cmner dh dia termasuk dlm mimpi aku xD

      Delete
  35. hohoho..mimpi rupenye.ingt dah betol td :D

    ReplyDelete
  36. Replies
    1. Hahaha alamak yker xD
      sorry2 lps ni buat cerita betul2

      Delete
  37. sampai kat tgh tu mcm makin lama makin melambung pulak .. dah tu scrol3 ... tgk ayat last . oh kgimik je rupanya . kne tipu . HAHAHA

    ReplyDelete
  38. kan best kalo betul2 jadi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah mimpi jadi realiti lah kalau betul2 tu kan? ;P

      Delete
  39. Kenapa la aku tak pernah dapat mimpi indah macam ni. *Hik*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai, mungkin juga mimpi kau lebih indah dari yg ni :D

      Delete
  40. panjang lebar dia cerita. mimpi plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah mimpi je lah owh, nk jmpa betul2 belum ada rezeki ;D

      Delete
  41. ala..ingtkan btl..rupanya mimpi..haha

    ReplyDelete
  42. hahahahha. aku baca sampai habeh weh!! siap berdebar2 lagi neh. uhuhuu saspender betoi ler. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  43. haha..mimpi yg lom jd realiti ni :)

    ReplyDelete
  44. dah agak dah mimpi.... hehehe


    mimpi aku pon best gak... dating ngan nabil raja lawak.. 3x wooo..
    tapi sygnyer nabil pilih org lain..muahahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh2
      xpe lah bukan rezeki dia kan nk dpt kau? ^^

      Delete
  45. ade yg baca sampai abis.. & tipah t'tipu lagi.. uhuks2..

    ReplyDelete
  46. pergh , [unye fokus CP baca , rupanya mimpi , hak3 !!! yang tak tahan cheezy wedges tuh la . haiya ~~~

    ReplyDelete
  47. kalau britey spears dtg sini, aku pengsan hahahaha

    ReplyDelete
  48. haha aku kalau tidorr jarang dapat mimpi :|
    bila tidur je gelap gelita :|

    ReplyDelete
  49. smpi keju iffah pn masuk skali dlm mimpi. padan muka kena tinggal hahahaha.. dasyat btol ko nie dgn green day hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itu lah pasal, mcm mana adik kesayangan kau pn ad sekali tu xD

      Delete
  50. Jap lagi kita gi konsert Green Day versi perfume. Bodyshop! Lol.

    ReplyDelete
  51. fuhh, panjang na mimipi dye.. tapi memang betul, kalau mimpi jadi kenyataan sangat2lah indah. hihi :)

    ReplyDelete
  52. cit..... penat je baca n scroll down...mmg baca noticed something wrong...huhu...nice !!

    ReplyDelete
  53. Haha.. dh agk dh mimpi. Tgk pjg sgt, trus scroll ke bwh :D

    ReplyDelete
  54. aku bc sampai abes. hehehe...

    ReplyDelete
  55. sabojerler... akak dah tauni mesti mimpi tapi baca gak dari mula sampai abes... kuang.. kuang... basuh kaki tak tidurnya..

    ReplyDelete
  56. dlm byk² gmbr, potato wedges tu lah yg paling menarik hati. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai potato wedges tu jgak yg dpt byk komen xD

      Delete
  57. mimpi tak berkesudahan......
    nasib baik potato wedges tu sedap......he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah nnti boleh la belanja makan potato wedges tu ;P

      Delete
  58. yang buat citerr pown pelik , memang susa la , kena tanya sue pelik la cmnih , hak3!!

    *CP pown dah stat mengarut nih

    ReplyDelete
  59. hoh.. amikau.. mmpi jmpe Green Day eh?
    sy semlm br je mmpi kawin ngan selebriti, hoho.. XD

    ReplyDelete
  60. haha. saya baca sampai habis. tapi mmg dah agak lah mimpi. over tau sampai greenday. hehe.

    ReplyDelete