Thursday, September 20, 2012

Doraemon Si Kucing Robot

Assalamualaikum,

Wahh semangat keDoraemon betul aku harini
Siap letak lagu Doraemon lagi bagai.. ada apa ni?
Apa lagi tak lain tak bukan,
Sempena hari ulangtahun doraemon lah~

Actually tarikh lahir Doraemon ialah 3 September 2112.
(dh lama lepas dh pun tapi baru hari ni nk hapdate lol)
Jadi maknanya Doraemon lahir 100 tahun pada masa akan datang.
Sebab itulah mereka sambut event,
"100 Years Before the birth of Doraemon".




Aku rasa semua orang kenal Doraemon kan?
Doraemon ini ialah watak kucing Robot
yang dilukis oleh Fujiko F Fujio.
Dah mati pun pelukis dia ni.

Bagi yang tak tahu tentang Doraemon.
Doraemon ni datangnya dari future 22nd Century,
dihantar oleh cucu-cicit Nobita untuk
mengubah nasib kehidupan keluarga mereka..
(Nobita pula ialah watak utama lelaki yg bermasalah)

Doraemon menyimpan di dalam poketnya, alatan yg canggih
dari masa akan datang.
Tetapi Nobita pula tersalah gunakan fungsi alatan tersebut,
yang akhirnya menyebabkan dia juga yg bernasib malang.
Jadi dari situlah byknya adegan-adegan yang menarik.


Gambar exhibiton 100 Years Before the Birth of Doraemon
dari Google.
Nampak begitu meriah sekali.
Ramai juga ya peminat Doraemon ni.


Aku waktu kecil dulu,
memang minat baca komik Doraemon.
Kesian ibu aku yg asyik kena tolong belikan..
Tapi komik-komik yg dikumpulkan
entah mana perginya..

Anime Doraemon juga pernah disiarkan dalam NTV7.
(tak tahu pula sekarang ada lagi ke tak)
Tapi dia buat tu memang betul-betul pada waktu Maghrib.
So waktu nak solat maghrib, wktu tu la Doraemon disiarkan.
Kadang2 terkejar-kejar solat sbb nak tgk
Doraemon punya pasal haha.


Cawan Doraemon + Dorayaki xD
Konon2 nak try rasa Dorayaki, sekali gigit
Ya Allah tak sedapnya, inti kacang merah pula tu.. =.=
dh lah beli sampai 2, membazir pula aiyoo 





Lagu Doraemon di awal animenya ^^
(tutup music Doraemon di background kalau mahu dgr)

124 comments:

  1. dulu2 pun layan jugak..skrg da x layan da..hehehe

    ReplyDelete
  2. owhhh itu ke cawan yg ko beli tu. x perasan pulak haritu. haha. mata kelabu dah nampak doremon jee. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. aku beli cawan je kalau beli patung doraemon ap pula org kata haha

      Delete
  3. syok layan doremon ni...terasa macam nak bela doremon sebijik kat rumah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kalau dpt bela satu ni =.="
      nk pakai alat2 dia yg berguna ni

      Delete
  4. sangat suka tgk citer doremon walaupun usia semakin meningkat..ngeeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah tak mengapa.. yg pergi event tu pun bukannya ramai kanak2 pun ;P
      budak2 sekarang mana layan doraemon, kita yg tua2 je layan haha

      Delete
  5. an an an dorae mone.....lagu dia saya tgh nyanyi

    ReplyDelete
  6. 2112 ??? tahun bile tuh ?? hahahaa !! *gelakkan owg jerr taw!*

    kartun nih menggamit memori betul , budak mane yang tak minat ?? masih disiarkan la kat ntv7 , hehehe *kadang2 g layan jgk , tuh yang taw tuh*

    tapi layan shin chan dlu , pkul7 ^_^V

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kononnya 100 tahun akan datang xD
      aah Shin Chan pun best juga! ;D

      Delete
  7. he he kdg2 terpaksa layan tgk juga sbb anak2 kan

    ReplyDelete
  8. oh boleh pulak mcm tu ek. macam2. lg 100 tahun nak lahir dah celebrate birthday.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu lah sbb tak dpt celebrate 100 tahun akan datang xD

      Delete
  9. wahh banyaknya doremon..dulu mmg rjin lyn doremon..hehe

    ReplyDelete
  10. lagi 100 tahun baru anibeseri dia yg betol2?? =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2.. nk sambut 100 tahun akan dtg tu, wAllahualam la ;P

      Delete
  11. hehehehe ~ t bwt review shin chan lak eyh , hehehe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kalau ad masa xD
      dh macam tukang promote anime plak aku ni..

      Delete
  12. doraemon stil ade lagi la..pukul 7.30 malam..setiap hari sabtu.ntv7.. promote lagi.. haha... ko dah tengok the very last episod cerita doraemon..?? aku pernah buat entry tentang doraemon ni... sure ko tak paham bahasa aku..haha

    http://sukatykupown.blogspot.com/2012/02/dai-suki-doraemon.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh yker.. nampak sgt aku ni tak tgk TV xD
      owh nnti aku tgk lah

      Delete
  13. sebab si empunya suke reply , hehehe ~

    ReplyDelete
  14. haha.. deqla ada kucing nama doraemon...tp bukan kaler biru la..hihi...smpai sekrg pun minat lagi tgk doraemon..dulu2 slalu beli komiknya... :)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ^^ 20 tahun hidup dkt muka bumi ni, wa still minat tgk citer doraemon.. comell kucing robot ni.. rasa mcm nak kerat2 plak misal dia.. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah nnti dia takut dgn tikus la.. even dia dh mmg takut dgn tikus lol

      Delete
  16. Huhu, spe ta taw Doraemon baik duduk dlm gua. xD

    ReplyDelete
  17. minat gile doraemon dari dulu sampai sekarang !

    ReplyDelete
  18. best doremon ni...>_<
    shin chan juga best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shin chan mmg best, dia kelakar tak mcm doraemon tpi doraemon jalan cerita dia lgi best ^^

      Delete
  19. giler minat ni..dari kecik smpai tua..mmg xjmu tgok kartun..doraemon yang bnyk2 tu nak 1 bleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kalau tu aku yg punya, ambillah byk mana pun hak2

      Delete
  20. dulu akak minat ngan kucing comel ni tau. mesti ada buku dia.. kat tv toksah cakap la.. sekarang ntah kemana la koleksi dia dah hilang.. sayang sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tau xpe, parents buang agknya haha
      tak pun kena dermakan

      Delete
  21. adoyai , bila dgr lagu nie, mcm nak ternyanyi sekali.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu lah psal ;P
      esok aku buang lah lagu ni xD

      Delete
  22. sekarang pun still suka lg doraemon....dah baca tak final doraemon mcm mne?? sedih sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh baca dah.. tapi tu lah tak boleh terima hakikat sebab komik yg final tu bukannya hasil Fujiko F Fujio :(
      Lagipun pelik pula nobita terus jadi pandai..

      so aku anggap doraemon ni tergantung je ending dia xD

      Delete
  23. Tgk cam sedap ja dorayaki tu...tapi rupa2nya tak sedap..hu hu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi saya la mmg tak sedap, lain org lain lidah kan? ;P

      Delete
  24. Replies
    1. hahah memang lama lagi pun..
      entah2 tak sempat ad pun wAllahualam ^^

      Delete
  25. tuu diaa peminat doraemon dah kuar hahaha :D

    peminat conan pon minat giler2 doraemon. hahaha selalu tgk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha peminat doraemon ke? xD
      tak lah aku sje je buat penghargaan utk komik yg pernah baca hak2
      Aku pun minat juga conan.. tapi mahal sgt komik dia nk beli byk2

      Delete
  26. Best kan crite doraemon..?? hehehe..betol2..! kekadang sampai terkejar2 solat maghrib..(^____^)..ape pown inti kalo kacang merah sedap laaaahhh..apedaaa..hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yker sedap? kalau pau kacang merah tu mmg sedap.. tapi ini dorayaki manis berdentum inti dia.. tak lalu makan =.="

      Delete
  27. Walaikumsalam.. Wahahaha... terkejut dennnn sekali keluar lagu doremon punya.. adoii.. dah la wa buka volume kuat.. grrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah alamak yker xD
      xpe2 esok aku remove kan lagu ni ;P

      Delete
  28. Apa semua jenis kartun.... bagi aje kat EnE..... sebab dia memang taksub benda alah tu !!! he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyoo kena perli.. ala sekali-sekala merasa jadi budak2 balik kan? ;P
      Okje tak minat ke Doraemon?

      Delete
    2. Emm...kalau ada pilihan lain... mungkin say no to Doraemon...heeee

      Delete
  29. dah lame xtgk katun doraemon nie haa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sama lah ;D
      dh lama juga tinggalkan.. dulu waktu sekolah bukan main lagi ^^

      Delete
  30. dulu kecik2 memang layan doremon...komik dia pun best...sampai tahun bila tah alih suara kartun ni bertukar...sempat kenal tukang suara sunio jerr...dia tu bekas penderma hati, buat lawatan time bljar kat Usim dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh yker? suara sunio dalam cartoon Doraemon versi melayu mmg sgt famous xD
      ad sorg cikgu aku bersuara seperti dia, habis budak2 ni gelarkan dia Cikgu Sunio =.="

      Delete
  31. remy pun minat doraemon nie........
    kalu dulu selau tunggu time magrib.... cam takde time lain....!
    happy birthday lah utk doraemon!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah itu lah pasal =.="
      memang sje je la nk merosakkan maghrib kartun ni!

      Delete
  32. kehkehkeh. eksited nye smpai letak buat background music doraemon :p

    ReplyDelete
  33. heheh ada lagi larh doremon tu...hari sab2 ntv7 kul 7.30...hahahahha jgn lupo tgk =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah udah tak tgk dh pun la ;P
      cerita dia ulang2 je lagipun rasanya..

      Delete
  34. Doraemon, cerita kegemaran dari kecik sampai la nie.

    ReplyDelete
  35. perghh aku minat doraemon smpai sekarang kot ..

    ReplyDelete
  36. doremon lahir 3 september, saya lahir 4 september. Nampak tak perkaitan dekat situ? kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah next time kena buat Happy birthday to Doraemon dan utk kau skali ;D
      Happy belated birthday btw ^^

      Delete
  37. hahaha...gila doremon rupanya budak ni... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi gile kat anime..hikhikhik...
      tapi smpai skng aku duk layan kamen rider..
      sbb hero nk bergaya jer.. hahaha

      Delete
    2. hahha kamen rider sekarang hero dia hensem2
      kalau dulu layan sbb hero dia kuat2 ;P

      Delete
    3. hensem & ade moto beso...kihkihkih :)

      Delete
  38. mesti minat anime jepun kan,mcm byk je tau haha..

    ReplyDelete
  39. zz teringin sgt nk tgk ending doraemon.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kt youtube pun ad, versi komik la tapi ^^

      Delete
  40. dya minat tgk doremon..haha..suara lecturer sebijik mcm sunio..haha..setiap kali lec dya start ckp msti nk tergelak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama lah xD
      tapi aku waktu sekolah dulu ad cikgu suara mcm tu

      Delete
  41. ske ngan doremon.. ^_^ dr sekolah agi.. ngee~~ da 100 thn da..

    ReplyDelete
  42. cerita doraemon ni tengok byk kali pon tak jemu. my all time fav cartoon since kid lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah betul tu, komik dia pun baca byk2 kali tak jemu2 owh xD

      Delete
  43. cawan tu cantik la. nak boleh? ngeee...

    ReplyDelete
  44. ada lagi kat TV7....walaupun dah dewasa, akak masih tgk doremon bila ada kesempatan.......komik pun masih simpan...hik2

    ReplyDelete
  45. akak pun peminat no 1 doraemon...
    hohohooh

    ReplyDelete
  46. matanya bulat2 suka makan kuih donat....
    bila nampak tikus dia melompat...
    :)

    ReplyDelete
  47. samaaa !
    saya kecik-kecik dulu pun minat giler dengan cite doraemon nih..
    siap kumpul koleksi buku-buku dia lagi..
    baca ulang-ulang kali pun tak jemu kan..
    hihi.. ^_^

    ReplyDelete
  48. honto? ∑(O_O;)
    hoho.. br tau doraemon nie neko-chan dr future..
    xpenah amik tau pun psl asal-usul die dlu2, pakai layan je tgk & bc crite nie, ngehehehe... XD

    p/s - inti kacang merah? ptt le xsdap.. (−_−;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup2 honto! :D
      aah inti kacang merah, tapi last2 habiskan juga sebab lapar =.=;

      Delete
  49. aku salah seorang doraemon fans!!! hahaha aku nk doraemon 1!!! sbb kadang2 aku rasa aku nih nobita version perempuan!!! hahahaha..

    ReplyDelete
  50. doraemonn~~
    suka tengok doraemon juga...
    selalu nyanyi lagu doraemon~~ :D :D

    ReplyDelete
  51. sekarang pun still ada lagi..sabtu pukul 7.30malam..sebelum tu adaa shinchan pukul 7..kehkehkeh

    ReplyDelete