Sunday, September 16, 2012

Make Your Room

Assalamualaikum,

Alhamdulillah aku telah pun selamat sampai ke rumah sewa aku, semalam.
MashaAllah bersepah teruk bilik tu lepas ditinggalakan,
tapi bersepah mana pun takkan lah penat-penat sampai
terus nak berkemas kan?
Aku ni bukanlah rajin macam ibu aku.
Jadi ditangguhkan hari ini, aku terpaksa mengemas rumah sehari suntuk.


Sebab apa lama betul aku mengemas?
biasalah siap vacuum, sapu semua kot, lepas tu sambil tgk anime.
Mana tak lama =.=
So macam mana?
nak tengok tak bilik aku yang cantik ni?
Jom preview.

Yahoo image je lah aku tunjukkn eh?
 Bukan apa, aku taknak lah
letak betul-betul bilik aku. Segan kot. 
Jadi aku cari yang hampir sama je.
 
Bilik aku macam ni pun ada juga
 
 Macam ni pun ada juga sebenarnya..
Agak-agak korang dapat bayangkan tak mcm mana
lah rupanya bilik aku tu eh? haha
 


Bercakap tentang decorate,
aku pun minat juga berdeco ni.
Walaupun aku tak pernah lagi sampai ke Ikea,
catalog dia dah berkali-kali aku belek, harga mahal sgt kdg2
tu yg membatalkan deco rumah ni sebagai hobi aku.


Waktu aku kecil dulu,
aku suka main game The Sims.
Sebab aku suka decorate rumah-rumah dia.
Beli la apa-apa barang pun tak habis duit dia hak2
Kalau habis boleh buat cheat.
Tapi in real life mana boleh buat cheat.
 

Ni pula game Habbo Online, sama mcm the Sims.
Cuma dia game online, jadi takde cheat jadi
aku perlu bekerja dalam ni utk dapatkan duit
supaya boleh decorate rumah cantik2
 


 
Aku tak pernah masuk bilik perempuan so aku agak
bilik mereka mesti yang comel-comel macam ni kan?
yang cerah-cerah warnanya
tak mcm bilik lelaki, lagi gelap tu lagi cool.

Terang betul, sedap mata memandang.
 
Amacam sama tak mcm bilik korang?
ke mana ada bilik perempuan pink-pink semuanya?
aku pun xtau =.=
 
Bila dah berumah tangga lain pula choice deco dia kan?
Mana lah boleh nak buat bedroom korang pinky mcm ni
kesian kot si lelaki nanti..
Lepas tu nak buat gelap-gelap sgt bedroom pun
xboleh juga kan?
 
 Tu dia bilik utk pasangan yg sudah berkahwin.
 

 Tak kisahlah lelaki ke perempuan,
yang penting bilik kenalah bersih,
sebab kalau bilik bersih inshaAllah
nak buat apa-apa pun senang, termasuklah beribadah.
Elakkan juga menggunakan perhiasan yg diharamkan oleh Islam ^^
Seperti gambar poster-poster artis yg mendedahkan aurat,
serta patung-patung.
 
Rumah cantik-cantik tapi malaikat tak masuk pun tak guna juga.
 
Decorate pun kena ada skill kan?
Aku sendiri takde skill utk deco,
asal cantik mata memandang ok lah tu.
Ibu aku dulu suka tgk show Deko bersama Eric(Leong).
Aku tak minat sgt, tapi disebabkan ibu dh tgk
aku pun terpaksa tengok sekali hak2
Haa, dari situ pun ada juga dia kasi tips mcm-mcm utk deco sendiri.
 
 
 
p/s: Thanks untuk mereka yg mendoakan keselamatan aku semalam ^^
InshaAllah nanti aku berblog walking balik di blog-blog yg meninggalkan jejak.

101 comments:

  1. ko ambik air paip then sembur je kat dalam bilik sampai keluar semua barang2. hehehe baru cuci, clean n clear. hahaha

    ReplyDelete
  2. oh ha! ta dapat dibayang-bayangkan bilik enche everything2 ni macam na.curious nak tahu ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dh kasi 3 preview kt atas tu still xdpt bygkan ke xD

      Delete
  3. semua bilik tue cantik2...Yg pasti bilik Everything2 kemas kot...

    ReplyDelete
  4. gambo bilik tu semua comel..teringin jugak nak punyer bilik macam tu...
    tapi takan dapat kot..huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. alaaaa melepas peluang nak tengok gambar bilik yang betul2.. =P

    ReplyDelete
  6. semua bilik cantik2....
    game tu pernah main....tapi adik lebih expert..haha

    ReplyDelete
  7. deko bersama encik everything!! haha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha!
      tak lah aku bukannya bagi ap2 tips pun =.="

      Delete
  8. rajinnya berkemas....minat deco lagi..caya la..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah minat deco game je pun ^^
      in real tak sgt pun

      Delete
  9. smue pics kat atas tu fantasi belaka especially yg mpuan tu..haha. klau ikut realiti mmg tak dpt la nk buat mcm tu kt malaysia..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kenapa xboleh pula.. bkn setakat Ikea je mcm2 home deco ad sekarang ni tau hak2

      Delete
    2. err..ak xkata pon 'xboleh'...haha. ak ckp berdasarkan taraf n geologi masyarakat kita..err betul kot ayat ak ni :P

      Delete
    3. tapi betul juga tu, sebab nk deco ni agk2nya berapa ribu lah kan nk lawa-lawa mcm ni hahah..

      Delete
  10. suka bilik warna pinky tu because i love pink.. kalau ena dapat bilik semewah ni, aishhh memang duduk dalam biliklah jawabnya.. hehehe semua cantik!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah nampaknya betul la bilik2 mcm ni utk org2 yg kaya raya je agknya..

      Delete
  11. hahaha amboi cantiknye bilik die !! haha . bilik lisa xde nye mcm lam gambar, semua sumbat dlm bilik. hee

    ReplyDelete
  12. Tapi blog Nurrul tak ada pink ehh , not pink..
    hehe :")

    *decorate yg unik mmg llawak.. puas hati buat ! :">

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blognya tak pink tapi biliknya lain hahaha
      Eh lawak?? xD

      Delete
  13. wahhhhh boleh blah lagi lahh blik die dr bygn gmbar tsbut. ilik itew mmg pinky pon.nt da kawen nak pinky gak.bia mati pucuk laki itew tgk.kahkahakha

    ReplyDelete
  14. awk meh laaa deko2 bilik saya! huhuhuhu bilik saya neh dah macam sarang tebuang tengookkk hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyoo simple problem je tu.. I suggest u guna vacuum saja, sarang tebuang mcm mana pun pasti kasi sedut habis licin woo

      Delete
  15. haissyyy,, rasa nak sangat bilik yang sangat best and cantik, tapi tak reti la nak decorate,,, seriously,, sob4

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena lah tgk rancangan Deco bersama Eric ni!
      hahah

      Delete
  16. eeerrkkkk.. da terbayang bilik kamu mcm mane, mesti ade ameba, protozoa n anaconda kt dlm tu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. woooo.. salah bygkan tu
      jgn bayangkan sebelum aku kemas tu hahah

      Delete
  17. wahhh !
    kira cantik la bilik kau if sama mcm photo google tho .
    jeles beb .
    hahaa ! bilik aku tak selawa tho .
    eah ! eah !
    aku pun suka main game sims atao game2 bertema kan manusia .
    mcm MAKEUP , COOKING , DRESSUP .
    hbeeeeeee ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tapi aku minat the sims je xD
      yg makeup cooking dgn dressup tu xgeti plak nk main xD

      Delete
  18. aku pun maen gak the sims tuh. aku sker design rumah sendiri ala2 arkitek. hiasan dalaman x minat sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh ni minat bina2 tu eh.. tak try Sim City ke? best juga tu sesuai utk org yg minat architect2 ni haha

      Delete
  19. wah baguih la kalo bilik kemas..baru nk tidoq lena kan ..

    ReplyDelete
  20. biase laa bilik org bujang kan.. tp bilik e'in xde laa pinky2.. hehehe.. lau dh kawen t e'in nak bilik yg nmpk romantik je 24 jam.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ye ke.. maknanya mmg dlm alam fantasi je la bilik pinky2 ni eh haha

      Delete
  21. Kak M pun ska deco umah walaupun tak pandai sangat.. Seronok tgk umah kemas dan teratoq ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, rasa puas hati ^^
      kdg2 terpaksa tlg ibu asyik mengalihkan furniture.. walaupun penat tpi seronok rasanya tgk dia mendecorate ;D

      Delete
  22. Mesti cantikkan bilik.. Mana ada semua perempuan pink2 gitu.. bilik beela biasa je.. Takde pink2 pown.. Simple gila.. as long as it is bilik.. hahaha...

    Ckp pasal Hobbo. Masa tu nak main tapi ntahlaa.. pening jugak main. Last2 terbengkalai.. Sekrg main neopet je.. hhaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah ye ke tak? bguslah cmtuh asalkan selesa tu udah la kan? ^^

      Eh habbo eh? haha best game tu ;P
      neopets dulu main juga sekarang dh lama tak sentuh

      Delete
  23. wah the sims dulu aku main wei...mula aku keje keras cr duit bila dh kaya aku ngorat awek..pastu kawen..hahaha...bongok giler siap leh wat anak bagai...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan? xD
      kelakar pun ada tapi excited main game tu dh mcm real family plak..

      Delete
  24. kalau bilik kaler pink memang ohsemmm ! sejuk je mata memandang :)

    ReplyDelete
  25. bukan main cantik bilik-bilik tu...entah bila nak ada bilik camtu..tunggu rumah siap lah jawabnya..suka tgk deco bersama eric tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah itu lah msti mahal nk buat bilik cantik mcm ni ;D
      oh bagus la ^^

      Delete
  26. tapi bilik kami gelap... tak suka yg terang benderang nie mcm sakit mata je huuuu

    ReplyDelete
  27. bilik gelap ler syok...pastu pasang lampu kuning, perghh.. dah macam hotel... hiihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! betul tu xD
      modern deco ni skarang kbnyakan bertemakan gelap2 ooo

      Delete
  28. Assalamualaikum . Terima kasih . Awak pun good luck join segmen curi-curi suka giveaway tu . InsyaAllah , kalau ada rezeki awak dapat . Saya pun tak tahu saya dapat ke tak .

    Rajin awak kemas . bagus2 . Saya pun suka main game Sim2 . best , paling suka deco2 rumah . hehe . Bilik saya biasa je , dulu memang pink sekarang Hijau campur biru . Mesti bilik awak comel je :D

    ReplyDelete
  29. kena rajin kemas bilik tidur, biasakan lepas bangun tidur terus kemas katil..
    InsyaAllah kalau hari2 kemas bilik secara rutin, pasti takde masaalah bilik besepah atau penat nk kne abiskan masa berjam2 sebab nk kemas bilik..

    ~sy perempuan, dan bilik sy warna biru bukan pink..uhuhu..:p

    ReplyDelete
  30. The sims tu sampai harini sy main lg tau.
    Best, hehehe :D

    ReplyDelete
  31. surprise !!! hehehe .. ala bilik kite besepah tak kemas pon .. huk . the sims? takkan mase kecik je main? dah besow tak main dah? mee main lagi . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh kenapa tak kemas? ad bibik eh tlg kemaskan? hak2 ;D
      oh main lagi ke? best ke? rasa dh boring skarang game tu xD

      Delete
  32. hmpir2 ingat awok ne perempuan..huahua.. tp kalo bilik mcm tu da cukup kemas bt sorg laki..sejuk je mata memandang

    ReplyDelete
  33. He...he.... amacam dah start class ke?
    Betullah EnE bila kita tengok blog orang ni... kita akan cuba imagine macamana 'orang' tu.... bukanlah imagine camne.... cuba baca macamana character dia... macamana orangnya.... TU AJE.... LAGI-LAGI TAK DE GAMBO cam awak ni... he...he...

    Tapi.... OKje.... OK jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah alhamdulillah belum lagi xD
      alamak sampai camtu ke?
      bukan apa tak suka nk letak gmbar sendiri dalam blog hehe

      nasib baik Okje Okje ^^

      Delete
    2. Sekarang OKje dah TAK OK.... sebab hilang sorang Pengomen lalok .....

      Delete
  34. hamboihh, kemain dia bg contoh bilik dia..

    ReplyDelete
  35. wah byk nye koleksi bilik2 kamu.. ekeke... korn dlu cita2 nak jadi interior designer, boleh design dalam rumah,.. best,, tpi mcm da lari je dari bidang skrg..

    bt2, blog kamu kalerful + smart

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak yeke? memang best kalau jadi interior designer tak perlu dh upah2 designer yg lain kan?
      rumah sendiri je deco

      Delete
  36. kalau aku dah kawen..aku nak semua bilik aku warna pink..conform bakal laki aku tu menyampah duduk bilik tu..hahaha..

    ReplyDelete
  37. haha..smua rupa ada erk? awk snap je la pic bilik awk..baru boleh imagine...hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tu bukan imagine dah =.="
      dh dpt jawapan terus haha

      Delete
  38. try lah snap blk yg dh deko plak..hihi..nk tgk ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak segan plak nak letak bilik cantik sgt =.="

      Delete
  39. pening nak pikir pasal decorate2 ni hehe

    ReplyDelete
  40. grr aku suka hias bilik tapi aku terlepas pndg beberapa isu sebab dlm bilik aku ada frame cartoon besar, gambar2 dan patung. tp x tahu nak campak ker atau simpan :( tapi yang patung biasa kalo anak buah dtg aku bagi main tp dulu aku mrh kalo usik.harap ramai yang peka sebelum beli brg untuk dihias kat bilik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak bahaya tu ;P
      letakkan je dlm almari ke apa2 supaya ada keberkatan ^^
      rugi kalau Malaikat xdpt masuk ke dlm rumah kita

      Delete
    2. eh mana perginya blog kau eh?
      npe link hilang?

      Delete
  41. dah macam eric dah gaya kau haha..

    berbakat besar ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah mana tau ooo xD

      berbakat tu wAllahualam la.. harap2 ye la xD

      Delete
  42. carik bini cepat la. hahaha~~nanti boleh tolong decored bilik :D

    ReplyDelete
  43. serious aku ingat kau perempuan. serious punya serious -____-

    ReplyDelete
  44. pergh...cantik2 biliknya...bilik lelaki beza dengan perempuan...tapi kalau dalam kereta ...lelaki lebih bersih berbanding perempuan...

    ReplyDelete
  45. pandai la link kan cerita...ni menulis dlm keadaan sedar ke separuh sedar?

    ReplyDelete
  46. Kalau la wife aku deco bilik warna pink, aku rela tido kat luar..>.<

    ReplyDelete