Friday, September 21, 2012

Acapella

Assalamualaikum,

Agak-agak ada tak yg tak tahu Acapella?
apa tu acapella?

Ianya berasal dari perkataan Italian, A cappella.
Bermaksud "in the manner of the church".
Tapi itu dulu lah,
di mana mereka memainkan music tanpa instrument.
Macam choir, dan juga gospel song.

Begitu juga seperti nasheed, dan seni beatbox
yang selalu kita dengar sekarang,
ianya juga termasuk dalam Acappella.
Music tanpa menggunakan alatan.


Waktu aku sedang boring-boring pun
selalu akan membuat bunyi2 seperti ini..
tapi tak tahu lah kalau tu acapella ke tak
sebab kawan aku yang dengar tu cakap,
kau ok tak ni? dush3 je dari tadi..

So nak tak try dengar macam mana Acapella ni?
Aku nak share juga video Acapella yg best.
Cuba lah try dengar,
mcm-mcm lagu diorg buat dlm satu video pendek sahaja.
Siap ada lagu Michael Jackson dan who lets the dogs out lagi.. xD
  
Orang Digi berwarna putih,
The Voca people perform Acapella xD
lagu first tu tak elok didengar,
tapi lagu lain best2.


Err hodoh sangat ke costume tu?
takpe lah, bukan yg hodoh2 je boleh buat benda ni..
Ini dia, Mike Tompkins.
Youtubers Acapella yg famous siap ada album dia sendiri.
Dah la berbakat lepas tu handsome pula
mana tak ramai peminat kan?


Nak try dengar tak dia buat cover lagu dengan acapella?
tanpa mengunakan instrument,
hanya menggunakan mulut dia sahaja..
Tengok lah bawah ni sekejap ^^

Dia buat cover lagu dari Fun. - We Are Young
 Hebat kan? kalau aku xtgk video dia
mesti aku ingat dia pakai instrument :P

124 comments:

  1. haha baru tahu pasal ni. kalau mai yang buat, sure kena baling kasut.muahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bahaya juga tu smpai kena baling kasut hak2 xD

      Delete
  2. Baru lepas layan lagu We are Young kat sini.... anak OKje Sudden Attack suka lagu ni..... jadi OKje pun layanlah jugak..... Yelah EnE memang tak sangka dia pakai mulut je ek...he...he...

    Dan OKje pun baru tau Acapella tu ape.... TQ EnE for sharing!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh suka la Sudden Attack dgr lagu fun ni ;D
      no problem~~ xD

      Delete
  3. acapella dgn apache ade kene mengene tak? hahaaa
    kay gurau :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. apache tu helikopter tu kan?
      xde beza ooo lol

      Delete
  4. memang famous laki tu, tak pernah kenal pulak nama tu, just pernah tgk video dia je/ hehehe

    ReplyDelete
  5. Baru tahu apa tu acapella. Before this dengar2 je. hehe =D

    ReplyDelete
  6. dulu ada 1 band namanya "shade' klau xsilap..femes ngan acapella style ni :)jmput follow kmbali,ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yker.. saya sendiri baru tahu psl acapella ni xD
      blog yg mana satu utk follow?

      Delete
  7. assalamualaikum ^^ yang video we are young tu memang hebakk laa.. teruja tengok mulut dia..

    ReplyDelete
  8. Selalu tengok klip video tu. Huhu

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. yup samalah kita xD
      tpi kalau buat utk syok sendiri tu memang reti

      Delete
  10. sedap pulak versi mamat tu nyanyi daripada band fun :)

    ReplyDelete
  11. weh.tak pernah dengar langsung weh. apakah ini semua??? apakah ini tandanyaaa aku semakin lost contact dengan duniaa??? huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. xsuka sebab err bibir dia gerak2 over heee

    ReplyDelete
  13. amboi ! yg video tu...memang hebat lah...terujerrr...cer try buat..ahaks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nak try buat maunya kena dislike byk2 nnti =.="

      Delete
    2. kekeke...confirm azie org pertama kot...ahahaha..layannn!

      Delete
  14. Replies
    1. hahah yg atas xbest eh? ;P
      aah yg bwh tu sebab tu la siap letak kt blog xD

      Delete
  15. ye sngt kagum bukan?

    itula bakat

    lectrr penah cite sal histry ni

    tpi aku mls nk amik port

    #kalo xbeli cheese nye mmg tkkn dpt buat sndiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yker.. haha yup bakat ^^

      #alamak ye tak ye juga xD

      Delete
  16. baru aku tau acapella tu apa...huhuhuu

    Template aku tu aku download je....nak buat tak reti hehehe

    aku download sini je...
    http://www.premiumbloggertemplates.com/

    ReplyDelete
  17. pernah tgk pasal ni dlm MHI tak lama dulu. mmg terer la kalo dpt buat. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lepas tu nk mengedit video tu mau berapa jam lah tu kan hahah

      Delete
  18. alamak, alamak..
    honto ni subarashii~...!!! O(≧▽≦)O
    gile cool aa group digi putih & mike tue, hehe..

    p/s - dou itashimashite.. xla, free je register tue.. (─‿‿─)

    ReplyDelete
    Replies
    1. deshooo! ^^
      Oh dah register dah pun and alhamdulillah boleh tgk balik Mai Bos Mai Hiro xD

      Delete
  19. sangat brilliant oo ini orang.nice voice,handsome,nice editing.tapi mesti mulut dye penat kan.heheh

    ReplyDelete
  20. owhhh okay aku baru tau. selama ni tak tau tapi wat2 macam tau. haha

    ReplyDelete
  21. pergh terbaek la diorang ni..layan hehe

    ReplyDelete
  22. memang hebat la diorang nie.. ambik masa nak siapkan semua

    ReplyDelete
  23. Dulu minat dengar lagu2 acapella nyanyian kumpulan Shades...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh tadi try search youtube xjumpa plak Shades yg mana stu haha

      Delete
  24. dgr suara dari video pertama mcm lagu iklan la pula...hehehe

    ReplyDelete
  25. dari sekolah sampai la kat U, masuk pasukan nasyid.. tahu jugak la sikit2 asas harmoni suara.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan bukannya calang2 org je boleh buat ni ;P
      siap ad skill harmoni suara lgi tu ^^

      Delete
  26. harihari pun aku selalu acapella .
    sampai kan ella pun jeles dgn kelantangan suara aku yg agak2 cute mcm hyuna kan .
    kah ! kah ! kah !!!!!

    ReplyDelete
  27. pernah juga layan ..
    tapiii hurmmm x kena ngan naluri ;)

    ReplyDelete
  28. aku ingat acapela tu adik aspalela :P
    best best...!! part MJ paling syok dengar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu lah aku rasa lagu MJ tu je yg paling menjadi! ;P

      Delete
  29. Replies
    1. hahah pelikk selalu org hensem malu2 nk buat bnder cmni
      nmpk pelik pun ad buat mulut2 cmtu xD

      Delete
  30. caya lah mike......
    genius....acapella memerlukan ramai utk dapatkan pelbagai tone... tapi sorang jer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tu lah kan..
      sorg2 je famous buat apacella ;P
      tpi nk mengedit nya boleh tahan lah

      Delete
    2. need focus la..... rumit kerja tu... nak line up kan..... supaya nampak harmoni......
      tu sebabnya remy kata genius...... respect giler....

      Delete
  31. ohsem giler weyhhh... mmg berbakat.. naik meromang bulu tengkuk den.. wahahhaa

    ReplyDelete
  32. hebatnye....sgt suka tgk miketomkins tu...

    baru tau ade bakat camni...dlu famous cikgu shida ngan miming art nye,....
    mcm2 ada..

    ReplyDelete
  33. acappella ? pernah dgr . nama sebuah kondo mahal di shah alam . hehe :P

    ReplyDelete
  34. apeee nii?? :P hahaha .
    ohh yeke?
    baik cikgu.
    sy faham :P

    ReplyDelete
  35. acapella best sebab boleh dengar suara sebenar penyanyi tuh,ye dop ?:D

    ReplyDelete
  36. Replies
    1. yup, the voca people tu ad yg join beatbox juga actually

      Delete
  37. assalammualaikum Daisuki ne..

    jemput join segmen lynn mudah je. ^_^

    http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/09/segmen-saya-nak-hadiah-misteri-dari-si.html

    join taw!

    ReplyDelete
  38. mak ai meriahnya... penat aku skrol down hehe

    ReplyDelete
  39. selalu la jugak dengar, tapi tak pernah ambil pusing pun apa kebendanya,..lol, main music without instrument rupanya, sekarang baru tahu ape benda :D,.

    in first video, dwrg dress up a bit "pelik", tapi lagu dwrg betul2 best, enjoy it:)

    ReplyDelete
  40. sedap ke.. akak malas nak dgr sbb online je kena mute bunyi kalau tak banyaklah tangan yg nak tolong mama dia bw....

    ReplyDelete
  41. ena pernah tengok video ni.. dia main music menggunakan bunyi mulut je... suka sgt.. hehehe

    ReplyDelete
  42. Baru tau pasal Acapella ni..
    suka tgk video Mike Tompkins tu..
    best jer dia buat...

    ReplyDelete
  43. nk dgr... tp waktu skrg ni wifi uitm block utube.. hukhuk =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh alamak yker..
      xpe la nnti bila2 masa ad try la ;D

      Delete
  44. mesti bersembur2 air liur aku klu buat menda alah nie hahahaha :p

    ReplyDelete
  45. pengetahuan bawu ni..leh try...tp bnila ntah..tq 4 info.:)

    ReplyDelete
  46. dgr lagu planetarium versi acapella..penat dow aku scroll sampai ke bawah.. gile hebat..

    ReplyDelete
  47. Wah.. bagus benar nih. jap lagi nakl download lagu2 mike nih. hari tu saya ada terlayan satu video klip, beberapa orang penyanyi menyanikan lagu2 style camni gak tapi tak ingat lo nama grup tu. tapi ada perkatan harmony kot. ttp mmg best gak. hoho..

    ReplyDelete
  48. oohhhh. ni ke acapella. sblm ni dgr dgr je. ingatkan apelah acapella tu. hee.

    ReplyDelete
  49. buat la video acapella....bru femus gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Video acapella aku sendiri ke? xnk lah owh hahah

      Delete