Tuesday, September 18, 2012

Islam-O-Phobia

Assalamualaikum,

Hari ini aku nak share sikit post yang aku baca
dari blog Lin si Pipi Merah, credit to her.
Post tersebut bertajuk Islam O-Phobia..
Maksudnya orang yg phobia dengan agama kita, Islam.


Kalau anda pernah lihat video ceramah
seorang mubaligh Hindu yg marahkan kenyataan dari Ustaz Harun Din.
Katanya orang yg bukan Islam ni kesian, sebab buat baik
bagaimana sekalipun akhirnya dimasukkan ke neraka juga.
Jadi dia tak puas hati, dia fikirkan adakah dia diciptakan
hanya untuk dimasukkan ke neraka sahaja?

Apabila dia bertemu Ustaz Harun Din,
Ustaz Harun Din menerangkan tentang Islam dgn sangat mudah.
Islam ini asasnya cuma 5 perkara, Rukun Islam.
Dan orang Islam percaya 6 perkara, Rukun Iman.
Dia terkejut sebab sangat simple.

Lain dengan apa yg dia dengar sebelum-sebelum ini.
Kawan-kawannya yg beragama Islam
bercakap tentang Islam membuatkan dia berasa sangat rumit.
Iaitu byk sgt "Tak boleh" yg dia dengar dalam Islam,
sebab itu melecehkan baginya.
Lihatlah salah siapa kita tak pandai berdakwah?

Alhamdulillah, akhirnya dia memeluk Islam.


Aku cuba terangkan mengikut pemahamanku dari blog Lin ini.
Kawasan kuning ialah penempatan rata2 org Islam,
Merah ialah penempatan orang bukan Islam.
Manakala di kawasan oren pula ialah bercampur.
Agak-agaknya kita berada di kawasan yang mana?
Aku rasakan di Malaysia ini kita berada di kawasan
berwarna oren iaitu Islam & bukan Islam.
 
 
Orang yang berada di kawasan oren,
mereka sedikit sebanyak mendapat pendedahan tentang Islam.
Jikalau diturunkan hidayah kepada mereka,
juga jika kita dapat berdakwah kepada mereka,
InshaAllah mereka dapat menerima Islam dgn mudah.
Tetapi bagaimana pula dengan org di kawasan merah?
 
Di situlah, media massa ini memainkan peranan utama
untuk memutar belitkan berita tentang orang Islam.
Macam orang kita juga, ada ramai sahaja yg percaya berita
daripada Surat khabar & TV bulat2kan?
jadi tak perlulah kita salahkan mereka juga jika mereka
percaya berita tersebut bulat-bulat.
 
Sepertimana filem yg baru-baru ini mereka keluarkan
tentang Rasulullah SAW, apa tujuan utama mereka?
tak lain tak bukan untuk melihatkan kemarahan umat Islam,
supaya mereka boleh mengambil peluang mengatakan
bahawa umat Islam ini terrorist bila melihat kita mengganas.
 
Antara benda yg paling ditakuti oleh orang di kawasan merah :
 
  1. Terrorist, boleh membunuh orang beragama lain.
  2. Poligami, Lelaki boleh kahwin ramai
 
 
Jadi sebagai umat Islam kita haruslah tahu,
cara untuk menerangkan tentang kesilapan mereka.
Andaikata kita ditanya mereka satu waktu nanti..
Tanggungjawab berdakwah itu bukan sahaja terletak pada
ustaz-ustaz, para ulama sahaja malah pada setiap umat Islam ^^
 
Nak tahu lebih lanjut tentang Islamophobia?
marilah baca tentangnya di blog ini.



96 comments:

  1. banyak anasir2 luar yg buat org ramai pk islam ini agama pengganas.. kite ni sedar tak sedar tengok je tak buat apa2..siap sokong lagi tu... lagi satu...aku org islam.. tak de tengah2..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu, susah nk smpaikan ideologi yg betul kt mereka ni..
      err bukan.. maksud aku itu ialah pertempatan orang Islam..

      Delete
  2. Media massa luar juga selalu provoke Islam ni macam2 yg gak elok sekaligus dah burukkan Islam Di mata dunia

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nauzubillahi min zalik.. no wonder how ppl look Islam so bad ;(

      Delete
  3. alhamdulillah.. dalam kotak kuning.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kena bergerak ke dalam kotak merah lepas ni ^^
      kalau berada dalam kalangan kita sahaja mcm mana nk berdakwah kan? ;P

      Delete
  4. terlampau banyak dimomok dgn cite kejahatan Islam..org Islam takde pon nk bt cite tunjuk yg kristian ni jahat..bahkan kristian yg buat cite org kristian tu jahat...

    Terjah sini ==>> Khas Untuk Bakal Pengantin Sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..
      orang Islam tak pernah menceritakan kejahatan org kristian tu kt khalayak negara mcm ni..

      Delete
  5. isu yg menarik utk diperkatakan...nice entry..:)

    ReplyDelete
  6. info yang menarik ni, emm gua di kawasan mana yek? emmm entah la. hahaha

    ReplyDelete
  7. nice entry......
    ada kebenaran dlm kata2 tu.......
    cuma kita jgn selesa dgn zon kita......

    ReplyDelete
  8. belajar cara berhujah...ilmu mantik tu penting

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yg sebaiknya ^^
      sama2 kita memperluaskan pengetahuan agama kita

      Delete
    2. Ilmu mantik.. sgt rumit tu, sebelum ke ilmu mantik, kita perlu asas yg sgt2 lah kukuh. Aku pernah berbual dgn org yg belajar ilmu mantik, sumpah.. aku angkat tangan, secara tak sengaja aku blh ter ulang balik apa yg dia cakap.. terkedu aku dibuatnya

      Delete
    3. tak pernah dengar lagi ilmu mantik..
      lepas ni nak google lah

      Delete
  9. sebab tue org Islam tue sendiri kena berusaha tau dan jadi seperti islam yang sebenar. sebab org bukan islam yg tatau pape basic pasal islam diorg akan tengok cara org islam tue sndiri. klu si A yg islam tak ubah mcm depa yg non-muslim jadinya takde sebab diorg nk tertarik dengan indah dan sucinya agama islam tue.. pendapat aku jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu, ap2 perbuatan kita ni pun dikira berdakwah juga.. kalau mereka lihat kita ni baik2 belaka je mestilah tanggapan mereka terhadap agama kita pun baik ^^

      Delete
  10. sejak akhir2 ni kita banyak di momokkan dengan cerita islam itu ganas...


    ramai juga yang hanya islam di nama tapi lainnya seperti yang bukan islam juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nauzubillah, siapa lagi yg ubah pandangan tu takkan nk harapkan muallaf je kan? ^^

      Delete
  11. x bole mcm tu laaaa...kita mesti berada di zone kuning , tetap kan ati tetapkan iman...insyaallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe di zone kuning memang kita selamat.. tapi org di zon merah tu xtahu pun mcm mana kita di zon kuning ^^
      jadi kita kena bergerak dari zon selamat tu ya ;)

      Delete
    2. kalau nak bergerak kita jugak kene ader ilmu , baru boleh tarik yang warna oren , kalau bole semua yang merah! mcm bole...kekeke...^^

      Delete
    3. Yup, sebab tu sama2 kita tingkatkan ilmu agama kita inshaAllah ^^

      Delete
  12. Susah mau cerita. Islam itu datang dalam keadaan asing. Nanti dia akan menjadi asing kembali.

    ReplyDelete
  13. kita kena bagi terang kat dorang lah kan.. hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu,
      jgn ditanya nnti tak tahu je kita jwb kan? ;P
      termasuklah aku xD

      Delete
  14. nice entry....memperingat antara satu sama lain..

    ReplyDelete
  15. dan satu lagi.. ini sebagai penambahan je tau.. kita berada di dalam kawasan oren. dan itu juga satu benda yang bahaya kepada diri kita. sebab agama lain(kristian), sedang bekerja keras dan berusaha memurtadkan umat islam. cuba pergi ke jabatan agama islam. Try tanya tentang fail kes murtad melibatkan umat islam. rasanya sangat banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MashaAllah teruknya.. takut juga tu, kalau kita tak pergi ke kawasan mereka kita pula yg mereka sebarkan ideologi, nauzubillah.. thanks for sharing ^^

      Delete
  16. Ramai yg non muslim igt agama islam ganas and all cuz sllu dengar gtu.. Gudjob for the dakwah ^^

    ReplyDelete
  17. isu yg hot sekarang.. sebenarnya sikap org islam sendiri yg membuatkan org bukan islam takut... yg berperang sesama sendiri org islam juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mana la mereka nk respect dgn sikap kita sedemikian ;(

      Delete
  18. df sudah byk bace komen2 org bukan islam mngutuk islam. tapi bila kite kutuk2. dia kata kite begini. MasyaAllah . tak tau nak ckp apa dah.. hmm sedihh jee bila org mngutuk Islam :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit hati membaca komen2nya.. nak buat mcm mana kne byk2 istigfar je biarlah Allah yg membalas dosa mereka

      Delete
  19. orang yg memburukkan Islam sebenarnya sebab diorg sendiri takut dengan Islam itu sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, mcm org kristian mereka takutkan orang Islam sebab mereka pun percaya sebelum berlakunya kiamat org Islam akan bangkit semula menakluk dunia.

      Delete
  20. Assalamualaikum . suka post ni . Betul apa yang dikata , ramai orang yang bukan beragama Islam anggap yang Islam ini membebankan mereka . Orang yahudi dengan Israel tak pernah puas untuk menjatuhkan Umat Islam . Saya pernah dengar ceramah dekat radio, Ustaz cakap sebenar maksud nama Israel ialah TENTERA ALLAH . MasyaAllah . Orang yahudi memang pandai nak mempermainkan orang Islam . Apapun , kita jangan mudah mengalah , kita juga kena bangkit dan mempertahankan Agama kita . Semoga Allah sentiasa memperkuatkan jiwa Umat Islam dan jangan mudah dipesongkan hati kita . InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh thanks for sharing, tak pernah tau pun maksud Israel.. yup, jgn berhenti berdoa utk mintak bantuan kita dijauhkan dari anaiya buruk si yahudi ni nauzubillahi min zalik

      Delete
    2. Okay friend ^^ Most welcome . Amin Yarabbal Alamin :) Yes , betul tu

      Delete
  21. semoga iman dlm diri kita sendiri dpt diperkukuhkan lagi.. insyallah..takut bila isu murtad2 ni... =_="

    ReplyDelete
  22. hamba datang melawat sahabat baru =)

    ReplyDelete
  23. Berikan mereka sedikit masa, pintu taubat masih terbuka

    Sesungguhnya mereka (yang menentangmu, wahai Muhammad) bermati-mati menjalankan rancangan jahat, (At-Taariq 86:15)
    Dan Aku pula tetap bertindak membalas rancangan jahat (mereka, dan menggagalkannya). (At-Taariq 86:16)
    Oleh itu janganlah engkau hendakkan segera kebinasaan orang-orang kafir itu, berilah tempoh kepada mereka sedikit masa. (At-Taariq 86:17)



    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, semoga mereka mendapat hidayah daripada Allah..

      Delete
  24. Waalaikumussalam . Terima kasih sebab letak saya dalam bloglist awak . tulah , saya pun pelik sebab tak boleg detect. tapi tak apalah , kalau awak dah sudi letak pun saya rasa bersyukur .

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe something wrong dgn template blog kot ntah lah ^^
      no problem..

      Delete
    2. Yep , mungkin ada something wrong somewhere di mana-mana . hihi . Okay kawan ^^

      Delete
    3. xpe la atleast senang sikit dh letak dlm tu ;D

      Delete
  25. nice entry, tq sudi share bersama :)

    ReplyDelete
  26. InsyAllah,inna ma3al 3usri yusra

    p/s- :) segan pulak saye.

    ReplyDelete
  27. sbnrnya cara isi penyampaian tu yg pnting.baru mereka x keliru.sbb kdg2 niat kita sama tp cara penyampaian tu berbeza.tu yg nmpk mcm islam ni complicated tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, penyampaian kita kena mudah dah tak merumitkan mereka ^^

      Delete
  28. Kesilapan berdakwah dan kepentingan menguasai ilmu agama sgt penting untuk memastikan dakwah itu disampaikan dgn tepat dan benar lagi telus..

    :")

    ReplyDelete
  29. Kenali diri .. kita hamba Allah .. atau hamba duit ??

    ReplyDelete
  30. pandai buat formula mudah ni...=)

    islam memang mudah...manusia yg saja susah2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh bukannya buat sendiri ;D
      ni yg dpt info dari blog lain juga ^^

      Delete
  31. agama yang paling ramai umat di dunia dan paling mudah difahami

    ReplyDelete
  32. ye, islam tu mudah.. keputusan terletak kat hati kita sebenarnya. nak pilih syurga ke neraka.. thanks utk ilmu ni

    ReplyDelete
  33. bijak betul entri nih .. mee suke .. alhamdulillah bertambah keluarga islam ... tapi skarang neh macam2 dah yg bertentangan dgn islam . ad yg anti islam dan sbgainya .. org islam sndri pulak seolahl olah tidak tahu batas kita sebagai org islam . kecewa kat situ ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. alhamdulillah ad yg bertambah tpi kebanyakan dari mereka sendiri pun sebabnya mereka yg mncari Islam bukannya kita yg mendedahkan Islam kepada mereka ;(

      Delete
  34. sebenarnya islam tu mudah..manusia je yg bagi payah..contoh kalo dalam solat, kalo takleh berdiri tuhan bagi rukhsah suruh duduk..kalo takleh duduk baring..tapi kita yg segar bugar masih tinggal solat tak tau nak cakap pe da :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sgt kelebihan/kelonggaran yg Allah berikan ada hambaNya dlm melakukan ibadah.. betul tu rukhsah solat, makan etc.. yg xtau tu menyebabkan kita rasa rumit..
      nauzubillah, thanks for reminding ^^

      Delete
  35. best entry nie . Islam tak rumit pun sebenarnya malah memudahkan and menjaga maruah sesama sendiri . kalo tak de IsLam , kemungkinan ekonomi pun jatuh merundumm . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, contoh dh pun dpt kita lihat iaitu waktu kegemilangan Islam semasa pimpinan Rasulullah SAW ^^

      Delete
  36. Islam itu Indah...Lagipun Islam tidak susah untuk kita pelajari...menarik entry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ^^
      sptutnya begitu cara kita menerangkan ;D

      Delete
  37. entry yg bagus.... berkongsian yg baik...

    Islam itu indah.... kalau kita menghayatinya... kita akan merasa keindahan itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dinafikan lagi ;D
      memang indah sbb tu kita rasa nk share dgn org lain tpi kalau xde skill nk beritahu keindahan tu yg susah >.<

      Delete
  38. ya betul.....aku juga turut berasah MARAH sgt ttg vidoe penghinaan terhadap Rasullullah SAW dan umat islam.

    hanya islam saja yg membenarkan berpoligami dan ketua agama (imam)boleh berkahwin berbanding dgn agama lain.

    kita(umat islam kini) di label sbg pengganas. Itu semua mainan dan angkara illuminati & freemanson (NWO)

    Bila kita (umat islam) marah, kita berhimpun buat demotrasi, kita protes dan boikot semuanya. tanda MARAH. Tapi...sebenarnya kita (umat islam) baru sahaja masuk ke dalam perangkap permainan mereka.

    sekadar pandangan





    *bukan tak sokong cara bantahan yg masyarakat islam seluruh dunia buat tu...tapi apakah hasil yg kita dapat. Adakah Dunia membantu kita???

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu, bila kita lihat christian pun buat perarakan utk protes filem tersebut.. rasa beza antara pndangan org utk protes org islam dan kristian tu ;(

      Delete
  39. Menarik jugak perkongsian ni..... Pokok pangkalnya penuhkan ilmu di dada dan tanamkan dalam diri bahawa dakwah itu adalah tanggungjawab kita sebagai umat islam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat sekali! ^^
      sama2 kita tingkatkan pengetahuan kita..

      Delete
  40. menarik..jangan biarkan Malaysia banyak di pengaruhi kaler merah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, kalau mereka yg dipengaruhi xpe jgn kita ^^

      Delete
  41. Replies
    1. yup, nauzubillah..
      kalau kita tak kuat kita pun sama2 jatuh

      Delete
  42. entry yang menarik sangat , tulisan pown sedap dibaca , go on tulisan macam nih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeker.. nasib baik boleh baca.. takut juga syok sendiri je haha

      Delete
  43. video tu mmg la melampau...tapi mereka yg mencetuskan keganasan sampai bunuh2 ni pun melampau...Islam tak ganas mcm sikap mereka gambarkan tu.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan? kesian org Islam juga yg jadi mangsa :(

      Delete