Monday, September 24, 2012

Kalau kamu nak tahu, Ayah kamu tu anjing

Assalamualaikum,

Cerita ini dishare dari adik aku, tak tahu mana dia dgr.

Seorang anak dlm perjalanan ke sekolahnya,
lalu ditahan oleh beberapa orang pemuda..
dan menyoal siapakah bapa kamu?
setelah diberitahu siapa,lalu mereka berkata
"Kalau kamu nak tahu,ayah kamu tu anjing"
Lantas,selepas pulang ke rumah..
si anak bertanya kepada ayahnya,
mengapa dia digelar anjing?
lalu ayahnya berkata, dia tu buta..
x dapat membezakan antara manusia dan anjing.

Tahu tak siapa si ayah dia?
Si ayah tu adalah ustaz kazim, seorang pendakwah bebas
yg ingin menegakkan agama islam..
 


Hari ini aku nak share sikit tentang ustaz
yang sangat aku minati, iaitu Ustaz Kazim Elias.
Orang kata suka seorang artis itu kerana rupanya dan lakonannya,
tapi suka seorang ustaz ialah kerana
ilmunya yg diturunkan serta cara penyampaiannya.


Ustaz ni berasal dari Perak,
memang ada lah accent Perak kalau dengar.
First time dengar ceramah dia dalam VCD
yang ibuku beli tak silap aku 4/5 tahun lepas,
iaitu bertajuk Puasa dan memang ketika itu bulan Ramadan.

Bila pasang, MashaAllah, menarik pula ceramahnya
lepas tu barulah dok cari ceramah-ceramahnya yang lain.
Aku pun pernah sekali hadir dalam tazkirahnya,
kebetulan waktu tu dia datang
ke masjid berdekatan dengan tempat aku.

Cara penyampaian ustaz ini sangat menarik,
dan setiap ceramahnya pasti ada sedikit jenaka
yang boleh menarik hati si pendengar.
Ustaz ni juga hebat dalam bab-bab ajuk cakap..
Tak percaya jom lihat clip video pendek ni,



Ustaz Kazim dengan lawak Komunisnya..
Kelakar dia mengajuk orang xD
 
Berbalik kepada tajuk di atas,
kenapa ada orang yang menggelarkan
ulama yg berilmu ni sebegitu sekali?
Tak lain tak bukan gara-gara politik la..
Katanya Ustaz ini berpihak kepada parti lain~
Sanggup pula mereka membenci seorang Penceramah
yang tidak menyentuh isu politik waktu berdakwah,
misi dan visi beliau ialah untuk menegakkan Islam.

Sesetengah pihak tak memahami konsep berdakwah,
setiap benda yg dilakukan mereka persoalkan..

Nak tahu tak cara Ustaz Kazim berdakwah?
Mari lah lihat video clip ni ^^
 
  


Sedikit petikan bagaiman dia berdakwah.



 
Ustaz Kazim dgn budak-budak Gothic.
 

136 comments:

  1. tak kisah lah apr pun yg ustaz ni bawak,
    asalkan ilmu yg dia beri tu berguna
    bukan tipu2 punya..
    actually xpernah dgn lagi ustaz ni berceramah
    mesti tengok ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 tapi video kt youtube selalunya pendek2 je ;D
      kalau rajin boleh download atau beli sendiri VCD dia xD

      Delete
    2. yeke..tapi mmg slalu download video ceramah2 nih..
      tapi yg ustaz ni x pernah lagi lahh..
      eh awk suka berblog ya?
      slalu tengok ada time sy bukak blog nih :)

      Delete
    3. Oh yker.. selalunya download kt mana?
      nnti share2 la skit website ^^

      Hahah yker, berblogging biasa2 je sbb dah start class xboleh nk update tiap2 hari dh

      Delete
  2. ohh ni rupanya ustaz kazim tuuh.. aku salu je dengar org cerita tentang dia.. org cakap die punye ceramah best..tak de la berat sebelah..haha.. cume aku tak berkesmpatan nak dengar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup aku rasa mmg macam tu, tapi ntah kenapa mereka ckp berat sebelah pun xphm la

      Delete
  3. selalu tengok jugak dia neh! best! huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. tak pnh lagi dga ceramah ust ni live..tp kalau kat utube selalu la..

    haih, knp la ad yang jahil smpi sgup mengata org yang pndai ilmu agama..menyedihkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh lebih kurang je ;D

      aah kan.. sedih juga dgn org yg berpandangan mcm ni

      Delete
  5. remy pernah dengar ustaz kazim nie.....

    tapi tak baik samakan manusia ngan haiwan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan...
      malah seorang ustaz tu yg berjuang menegakkan agama =.="

      Delete
  6. mgkn cara pendekatan dia sesetengah org xsuka...tp nak berdakwah ni xterbataskan dan seiring zaman pendekatannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin juga, tapi tak ptut smpai ckp mcm tu kan? ^^
      Mcm makanan juga, kalau suka makan kalau tak suka jgn dimakan, bukannya dicaci ;D

      Delete
  7. 1st time tgk ustaz ni ceramah. best lah! heheh..tq for sharing :)

    ReplyDelete
  8. tak baik samekan manusia dengan binatang...hmmm ape la kan....
    memang seronok dengar ceramah ustaz Kazim ni kn...

    ReplyDelete
  9. Kita ni kalau org cakap kita anjing memang hangin betul kan.kena la sape yg cakap tu.tp ustaz ni dia sabar. dia tau ada ganjaran yg lebih tinggi kelak untuk org yg bersabar :)

    ReplyDelete
  10. Em...seronok jugak bila dengar ceramah dengan Ustaz yang kelakar ni...menarik minat lagi orang tuk mendengar lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  11. kadang2 politik nie boleh buat masyarakat huru hara.. ramai yang talam dua muka semata-mata politik..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah.. apabila orang2 alim dan ulamak mula menjadi idola dan ikutan ramai. Itu satu tanda yg sgt positif, tak lama lagi Islam akan mnjadi kuasa besar dunia. Insyaallah

    ReplyDelete
  13. Seronok sgt dengaq ustaz kazim bagi ceramah.. Lawak cam UAI gak..

    ReplyDelete
  14. hehehe , tuhla manusia , dye tak rugi pown dikutuk macam tuh , pahala free untuk dye , tapi yang kite kesian kat orang yang duk kutuk tuh , free tambah dosa kan ?? hehehe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan.. dh la berdakwah tu dpt pahala.. daripada kita tmbh dosa lebih baik tmbh pahala ikut sekali ;D

      Delete
  15. terasa tabik spring byk2 kat dia :D hehehe

    ReplyDelete
  16. nice sharing..skrg byk dh pndkwahkan..sng nk fhm ;-0

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan.. tinggal kita ni nak tak nak je ambil iktibar ^^

      Delete
  17. oh ha! intersting post btw. ;) Kalau makan nasi saje mana cukup kan, kena balance. Kena ada sayur, buah, air and segala vitamin lain. Penting kot fibre segala. Kalau tak nanti sakit colon cancer camana? Jadi, nak tak nak, walaupun aku tak suka, aku tabahkan diri untuk makan sayur. Alhamdulillah, aku dah boleh makan!. Macam itulah jugakan dengan rohani kitakan. Selain solat, kita perlu benda-benda lain. Ceramah, kuliah agama or ceramah motivasi. Kadang rasa malas, lebih prefer layan movie or lagu.Tak adalah kata, tak boleh langsung layan movie or dengar lagu. Aku pun layan juga. Hakikatnya iman kita naik turun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh memang hebat la bab2 perumpamaan ni ^^
      setuju and thanks for the info..

      Delete
  18. suka dia sebagai pendakwah... bertambah la pahala dia sebab ada orang dok kutuk2 dia

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum.

    Aku tak paham kenapa sikit2 nak dikaitkan dengan politik. Lagi2 yang berkaitan bidang agama. Tak pasal2 je. Rasa macam semakin sempit.

    Ak baru kenal ustaz kazim dalam 3tahun kebelakang ni. Roomate ak kenalkan. Ak ingat gi, dia ketawa terbahak sengsorg. Bila ak dengar sndiri, ak pun ketawa. Memang kelakor le ustaz ni. Aku paling suka video klip kat youtube..tajuknya Bergembiralah wahai wanita. Tak jemu dengar. Bapak ak pun bnyk kali dgr yg ni,hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mcm pelik pun ad..

      Ooo dah tgk juga videoclip tu, memang kelakar ^^
      dlm kelakar dia tu byk juga ilmu yg dpt owh ;D

      Delete
  20. macam penah tgk muka ustat ni. tapi xpenah dengar ceramah dia.suke tgk ustat politik. mcm sekarang ustaz pembakang lawan ustat kerajaan. sebab mereka berlawan ilmu. Jadi kita leh ambik yg mana paling baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, memang bagus mcm tu..
      yg tak bagusnya org yg kurang ilmu sesuka hati membuat ulasan sendiri tu yg kesannya buruk tu sbb terlalu obses dgn parti politik smpai yg mana slh pun xtahu..

      Delete
  21. bila nafsu menguasai .. tiada apa yang betol ..

    ReplyDelete
  22. Mieya suka juga dengar ceramah dia. Rasa santai je. Disamping ceramah dia yang bersahaja tetapi banyak teladan yang boleh diambil.

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum ^^ wa pun suka dengar ceramah ustaz kazim.. best.. manusia manusia.. suka menilai orang dengan cara yang buruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. yg baiknya tak nmpk, yg buruknya sahaja dijadikan panduan

      Delete
  24. lagi seronok dengar ceramah yg ada humour kan? x boring

    ReplyDelete
  25. ceramah tanpa politik lah yg kita nak dengar...
    itu baru dipanggil ceramah agama..

    tapi bila seorang pendakwah agama menyelit politik dalam ceramah,mengutuk sana sini, x kisah dari mana2 pihak sekalipun,
    serius cakap, rasa mnyampah teramat sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah ap salahnya lupakan sekejap dunia politik parti ni ^^
      kan sesama Islam buat ap nk bermusuhan

      Delete
    2. taw xpa... jom kita g dengar ceramah agama sama-sama..
      ko mai ler s.alam.. :P

      Delete
  26. memang tak patut cakap mcm tu. ustaz ni best ape. cara penyampaian dia mudah difahami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, agk2nya mereka yg ckp anjing tu hebat sgt menyampaikan ilmu agknya =.="

      Delete
  27. berwajah baru gitu kan :)
    pasal entry kau nih ,
    sukar utk aku luah kan .
    haha ~~~

    ReplyDelete
  28. biase lah trand skarang neh ulama jugak yg dorang tindas. politik punya pasal org islam sggop berpecah belah dkat msia neh . haih ..

    ReplyDelete
  29. maka akan dilaknatlah mereka yang mengutuk dan mencerca alim ulama sebegini

    ReplyDelete
  30. sedih bile politik lg penting dr agama.. huh

    ReplyDelete
  31. bile agama pun dipolitikkan... ini yg sedihnye...
    bile ustaz pakai serban, ketayapputih..... org kata dia menjurus ke satu parti politik...tp org x berpikir dr sudut itulah sunnah,,,,
    takut dgn fenomena skang ni..
    btw, sy pun suka dgr ceramah beliau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kalau pakai serban semua dikatakan kita ni parti A plak walhal benda tu kan benda yg baik bukannya benda politik ^^

      Delete
  32. politik xhbes2.. kn.. xsuka la mcm nii

    ReplyDelete
  33. Replies
    1. SubhanAllah...

      Amacam?
      kau still kt hospital ke dh dpt pulang ke rumah?

      Delete
  34. ustaz yang sangat berani.smp geng gothic pon dia bedal.ahhahaha

    ReplyDelete
  35. I dont know what else to say, kalau semua benda dipolitikkan macam nie lah jadinya. People seems cant differentiate between bad and good.

    ReplyDelete
  36. skrg hidup mmg dlm politik. tapi kita sendiri yang kawal diri kita sama ada di politik2 kan atau sebaliknya.











    ReplyDelete
    Replies
    1. slalu dah dgr kuliah ust Kazim nie, kalau balik kampung ad jgk laa sebulan sekali dy dtg kt masjid bagi kuliah bulanan..:)

      tp berkenaan politik nie, jgn pula rasa politik tue x ad kaitan dgn Islam, kalau sape yg x suka dgr dan rasa dua2 benda nie perlu dipisahkan, cek balik kefahaman kita...kalau tak pemikiran kita dah pun bersetuju bahawa sekularisme a.k.a. memisahkan antara urusan dunia dan urusan agama itu benar. kadang2 mgkn ad ustaz2 yg mmbuat perbandingan dsb, wlpn kta x suka dgr, tp tue hakikat yg perlu kita tahu dan ambil iktibar jga, sbb tue kadang2 kna bezakan juga ceramah politik dan ceramah agama.

      tp apa2 pun kita kena hormat semua ustaz2 nie..abes2 tak pun, ilmu dia lg byk dr kita, amalan dia pun sahih dah lebih dsb..kita nie syurga pn belum tentu nak hina2 orang plak...layankan aje laa.

      Delete
    2. Setuju tu ^^
      boleh berpolitik, tapi jgnlah smpai extrimist sgt kan?
      smpaikan benda yg betul pun kita kata salah

      Delete
  37. hermmm.. no komen... mcm2 sekang ni..

    ReplyDelete
  38. inilah masalah masyarakat kita. nak marah ayah tu marah je la. kenapa la nak babitkan anak dia pulak. adehhh...

    ReplyDelete
  39. Suka jugak ustaz nih. Tapi kecewa jugakkla dgn keadaan skg kan huhu, sbb ada antara kita mencampur adukkan politik dgn agama hurm. Nway, takley komen lebey2, bahaya haha..

    Pape pon seharusnya kita amek apa yang dia perkatakan, yang baik jadikan tauladan buruk jadikan sempadan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kenapa bahaya pula? ;D
      yup betul tu, politik penting tpi jgn smpai jadi mcm ni ^^

      Delete
  40. tak terkata ape dah..sbb makin teruk sekarang ni..

    ReplyDelete
  41. pati prun tu rasa air buah jer..ok sedap..bolehlah masuk tekak kalau nk banding pati ayam tu..

    ReplyDelete
  42. bila semua benda dah ada campur tangan politik..macam tu lah jadinya..-___-"

    ReplyDelete
  43. manusia zaman sekarang, artis disanjung kan..ulama di ketepiikan..sedynye

    ReplyDelete
  44. tak suka bila isu agama di campur dgn politik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh bukannya tak boleh dipolitikkan cuma berpada2 lah kan?
      smpai dipanggil anjing plak tu ish

      Delete
  45. sesuka hati menganjingkan org..ish..suka bab agama, tp x suka politik...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak yker..
      jgn smpai tak layan politik, sebab politik tu harus ^^

      Delete
  46. apa la dorg tue. org nak ajak masuk syurga dikutuk2 nya pulak. moga depa diberi hidayah Amin

    lagi satu aku suka UAI

    ReplyDelete
  47. yup antara ustaz pilihan KA juga ni!

    ReplyDelete
  48. Orang politik ni sensetif,tak boleh ditegur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah kalau ditegur mcm2 dia ckp..
      yg jenis ekstrimist tu lah ;D

      Delete
  49. Susah nak cakap. Politik punya hal, apa pun boleh jadi.

    ReplyDelete
  50. org yg nak bawa pada kebaikan dipinggir2...yg nak bwk pada kesesatan pulak dipuja2...kalau blh nk ajk duk serumah..huh!! emo ni

    ReplyDelete
  51. dimanipulasi ke arah politik..tak suka//
    dah terang ustaz ini ke arah menegakkan Islam..tp ada yang masih buta..

    ReplyDelete
  52. Sis minat jugak Ustaz nie...selalu jugak tengok kat youtube..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah memang best ^^
      kalau dpt download lgi best boleh tgk ulang2 ;D

      Delete
  53. biasa tengok ustaz azhar...
    tapi seronok jugak dgr dia ceramah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ustaz Azhar mmg best ;D
      dia yg 2nd selepas Ustaz Kazim, bagi aku lah xD

      Delete
  54. uiisshhh ..bahaya3 ...uuuuuu
    saya dah jarang dah tengok forum ..ummm
    :'(

    ReplyDelete
  55. pernah dgr ceramah ustaz kazim..btul2x..xsentuh pon mne2 parti...alahaiii..jgn la politikkan.mmm

    ReplyDelete
  56. dya mmg suka dgr ceramah dari ustaz kazim..

    ReplyDelete
  57. xknal lak ustaz nie..
    nie yg nk kne knal nie..

    ReplyDelete
  58. suke jugak dgr ustaz kazim. lawak mcm ustaz azhar. ;)

    ReplyDelete
  59. mmg best la ustaz ni.selalu ada selit lawak2 time bg ceramah.mmg cara pnyampaian yg myebabkan ia bkesan atau tak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu lah, anak2 muda pun berseronok je dengar takde lah bosan sgt belajar :)

      Delete
  60. Nasihat dan diselitkan dengan lawak. Saya suka ni! sebab senang ingat nasihat di sebalik "punch line" dia!! Sallute!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ^^
      Cikgu yg baik dan menarik.. ajaran dia pun lebih mudah difahami ;D

      Delete
    2. Ya, Kita mengajar ni..lebih baik guna cara orang bijak..lembut..mesra..peramah..merendah diri.. Tapi ada juga org yang baru nak jadi ketua or baru mengajar ni terus meninggi diri dan semua yang dia buat tu, dia rasa betul.

      Delete
  61. Ulang suara "PUNCH LINE DIA BEST!!" hahaha! nasihat + lawak. (^o^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh!!betul!! (^o^)b macam KL gangster kata.. Memeh arr.. memang betul tu! (^_^)b

      Delete