Saturday, September 29, 2012

Watch My Watch

Assalamualaikum,

Hari ini aku nak cerita tentang Jam tangan aku.
Korang semua mesti ada jam tangan sendiri kan?
Bagi seorang lelaki yang tak boleh berhias-hias dgn barang kemas,
accessory yg satu-satunya ada pada mereka ialah Jam Tangan.
Asalkan bukan Jam tangan yg diperbuat daripada Emas.

Baru-baru ni juga aku ada terbaca tentang
Tachymeter dkt blog Romeo Laut.
Teruja sikit pun ada, sebab aku pernah juga
tertanya kenapa banyak bebeno nombor pada jam ni.
Bagi yang tak tahu sila lah terjah, boleh tgk arah juga
tau guna jam tangan ni tau.

Okay nak dijadikan cerita,
Malam hari tu aku ada pergi main badminton,
disebabkan tak selesa memakai jam ketika bermain
aku menanggalkannya dan letak di atas beg aku di tepi.
Bila dah syok bermain tu memang terus terlupa lah kan,
nak balik tu dah penat so cepat je aku ambil beg semua..

Esok tu barulah aku perasan,
ya Allah mana pula jam aku ni =.="
Sanggup aku pergi balik ke sana
semata-mata nak tgk kalau2 ada lagi.
Sayangnya org yg bersihkan dewan tu pun ckp
kalau ada benda yg hilang selalunya dia akan hantar ke Lost & found
tapi xde lah pula jam aku tu :(

Jam tu bukan aku yang beli.
Ada kawan aku yang berikan, kawan ye..
Sebab tu kena appreciate kan?
Dah bertahun2 juga aku gunakan.

Seingat aku lah,
Seumur hidup aku pernah pakai jam tangan 5 kali je.
Jam tangan pertama ialah jam tangan Power Rangers.
Ni jam tangan aku waktu sekolah rendah.
Sebab ibu kitorg belikan sorang satu,
aku dpt Power Rangers warna biru adik aku yg warna hitam rasaya.

Lebih kurang begini rupanya,
Tapi Power Rangers Mighty Morphin
muka Power Rangers warna biru.
 
Yang kedua ialah jam tangan digital terakhir aku pernah pakai.
Rasanya jam tangan itu brand G-Shock kot,
atau yg seangkatan dengan tu.
Tapi tak lama pun aku pakai
sebab jam digital tu cepat rosak.
 
Jam ketiga aku,
Waktu musim bola dulu lah kan
aku ni memang peminat Michael Owen yang dulunya dalam kelab Liverpool.
So disebabkan aku suka liverpool,
aku ada beli lah jam liverpool yg comel rupanya.
Jam analog dan ada lambang liverpool ditengah2
 Rupanya macam ni lah kot,
tapi ini yg original punya,
yang aku beli tu bukan original
dan murah.
 
Yang keempat pula,
Actually bukannya aku punya pun..
Waktu duduk di asrama dulu kawan aku ni
ayah dia kakitangan Celcom so dia pun pakai jam tangan Celcom.
Disebabkan dia kawan aku, jadi aku selalu lah pinjam jam tangan dia..
Berbulan juga jam tu di tangan aku sampaikan
dia sendiri cakap kau suka ambil je lah
kesian dia terpaksa beli jam lain lepas tu.  >.<
 
Yang kelima ialah jam yang hilang tu..
Jam berjenama juga tu.
 
So semalam, aku pergi mencari jam ini di kedai.
Beberapa kedai juga lah aku masuk
Dengan harapan dapat jumpa jam yg sama.
Alhamdulillah aku terjumpa juga akhirnya..
Harga dia pun boleh tahan mahal juga!
 
Tapi entah macam mana, mata aku lebih tertarik
melihat satu lagi jam tangan ni yg lain.
Dah berkenan pula dgn yg tu.
 
Takdelah, sebab alang-alang membeli jam,
nak juga cuba benda yg baru..
So aku pun tanpa berfikir panjang terus beli jam yg berkenan tu
sebab dah teruja sangat.
 
Sampai sekarang ni aku terfikir patut ke aku bagitau?
yang aku dah hilangkan =.="
Tak sampai hati pula kan? 
hampeh punya kawan.

163 comments:

  1. kalau kawan tu tau mesti dia kecik hati. huhu..
    tp nak wat camne dah nak hilang kan. bagitau jelah. :)

    ReplyDelete
  2. tunjuk lah sikit jam baru tuh..hehhe :)

    ReplyDelete
  3. aduh sayangnye hilang,, tp nak wat cmana.. pasni jam masuk pocket la

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu la kan.. masuk poket mcm pocket watch plak jadinya haha

      Delete
  4. Hadiah pemberian orang sangat2 berharga melebihi segala-galanya. Tapi kalau dah hilang, nak buat camne kan? Beli je yang baru.

    ReplyDelete
  5. senyap je.. ckp ckp ilang kan melainkan dia tanya kan.. maybe hilang suruh tukar jam baru kot

    ReplyDelete
  6. Aduh,kehilangan jam? x tau apa yang patut dah harus dibuat.. tak kan cari bomoh untuk cari orang yang bawa jam tu pergi?kalau nak ganti pun mesti cari yang sama! apa2 pun..selamat berhujung minggu!! ^=^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu la masalahnya ;P
      selamat berhujung minggu juga ^^

      Delete
  7. ayoookkk dah hilang...ganti balik !! kikiki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA! ganti! hahaha!marah kawan tu nanti! (>.<) hahaha! ;-)

      Delete
    2. betul2..ganti balik..
      ade wat ilang barang org bagi..
      isssshhh,marah kwn tu nanti..

      Delete
    3. Kalau dia marah tu xpe tak kisah jgn dia taching plak >.<

      Delete
    4. x marah..aiman kan tak kesah..

      Delete
    5. hehehehe..
      okey lah kalo aiman ni yg kesah,
      ganti lah satu jam yg baru..
      yg mahal yg awk jumpa tuh..
      kikiki :)
      sy sje nak naikkan
      nama dlm senarai
      my superstar awk tu...
      sengaja !! >_<

      Delete
  8. CARELESS!hehe lepas ni klau nk bg awk hadiah bg jam dinding je laa
    supaya x hilang lg ;) *ehh gurau je..da nk hilang nk wat camne kan..
    bkn rezeki awk nk pakai jam tu lelama.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah jam dinding nk buat ap daa..
      aah kan bukan rezeki agknya =.="
      tpi dh lama juga ak pakai jam tu owh hak2

      Delete
    2. bagi je jam dinding kat die..
      senang besau sikit kan..
      kalo ilang pon boleh nampak terselit kat mana..
      kikiki >_<

      Delete
    3. Alahai dengkinya xD
      takde lah bukannya selalu hilangkan barang owh ni baru first time hilangkan jam lol

      Delete
    4. okey..
      hehehe..
      ramai nya komen awk..
      apakah rahsianya..?
      ade guna jampi2 ke?
      mesti tulis satu entry taw,
      pasal nih :)

      Delete
    5. tgk dah beratus dah pengomen tegar die..jeles ahhh >_<

      Delete
  9. jujur dengan kawan tu.. ada hadiah yang kawan bagi saya, hadiah tu hilang.. memang sedih la jugak sebab hilang... so, cakap dengan tuan yang berikan tu.. dan dia terima dengan seadanya.. >.<

    p/s:: kalau dia tu merajuk jangan lupa pujuk.. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha >.<
      ni yg malas bab kawan taching2 ni hak2

      Delete
    2. dah pandai ilangkan,
      pujuk lahh..
      spe suh ilangkan..
      hehehe :)

      Delete
    3. bgtau je...die x marah punye...entah2 die pon dah terlupa die pnah bg jam..hahaha..

      Delete
    4. Hahah yg tu tak pasti lah plak..
      xkan lpe punya lah xD

      Delete
    5. owh yeke..
      alah buat2 lupa aje lah...
      xpon awk mmg kene cari satu jam
      yg mmg sme mcm tu..
      sy pon pnah ilangkan jam pemberian kakak mse dpt result ok time pmr..smpai skg menyesal sbb ilangkan >_<

      Delete
  10. apa punya kawan ko ni?
    kalo aku aku taknak kwn ngan ko lagi.bhahaha
    ehh yeke kawan atauuuu cettt :P
    aku suka jam jugak tp bila dah beli taknak pulak guna. -___-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aiyoo semua org buat silap owh xD
      hahah kawan la.. lol

      Delete
  11. sayang nyer,,...dh takde rezeki...pemberian dari seseorg pulak tu.... remy ada jugak koleksi jam...tapi yg hari remy pakai...swatch jer.... dah 12 jam tu pakai...tahan lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh swatch tu mmg bagus la owh ;D
      12 jam banyaknya.. semua elok2 lagi ke?

      Delete
  12. boleh buat analogi jam2...saya lak...hmmm..lgsg tak ingat...

    ReplyDelete
  13. bila dan selalu pakai jam tiba2 tak pakai rasa macam ada something missing.
    senang2 pakai jam tangan yg besar,,yang boleh lilit keliling pinggang.
    konpem tak hilang..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah dh mcm WWE punya title plak kalau jam besar mcm tu xD

      Delete
  14. mmg banyak jam. tapi jam murah2 je la. paling mahal pun dalam rm5o je kot. tapi bila tali rosak tak boleh nak baut apa dah. sekarang ni dah 5 thn pakai jam hantaran kawin. tak pernah tukar. tukar bateri ada la. sayang sgt jam ni sebab beli pun sepasang dgn husben punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan.. kalau rosak tu lain cerita plak kan?
      tpi ni hilangkan nmpk sgt la careless tu =.="

      Delete
  15. jujur lebih baik. kite bukan sengaja nak hilangkan pun. :)

    ReplyDelete
  16. akak pun paling suke pakai jam..
    bab suke tengok jam..
    jam pertama dapat dari arwah ayah..
    sebab berjaya dalam spm...
    pah tu dapat dari adik tahun lepas hadiah hari jadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah success dlm SPM..
      aah kan jam yg dpt hadiah tu lgi kenangan dari jam yg kita beri sendiri...

      Delete
  17. uishhhh sygnyaaa jam hilang... tambah2 ada org berikan kat kita.... better awak bg tahu kat kawan awak tu, kalau tak, dia kecil hati tengok awak tak pakai jam pemberian dia.. pdhal hilang... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ye la agknya kan..
      2-2 pun kecil hati juga bgtaw kecil hati tak bgitau pun sama

      Delete
  18. aku dulu selalu pakai jam baru beli then asyik hilang hahahhaha tak ingat letak mana. hahahaha

    ReplyDelete
  19. Jam power rangers la..ha ha nak satu...

    ReplyDelete
  20. GITUW JER CITE YG SEBENAR .. XPUN SUH JE DIA BACE ENTRY NIH .. HAHA ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA XBOLEH LA, AKU XBGTAW DIA PUN YG AK BUAT BLOG =.="

      Delete
  21. alaaa.sygnya hilang ;( tp xpe..tak sengaja kan ^^

    ReplyDelete
  22. liverpool .. ??????


    haha .. baru tahu .. ingatkan ko tak suka bola .. patutla bila aku komen pasal man u, xde pulak komen ko muncul .. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah aku tak lah berapa minat xD
      alahai mana ad owh mungkin aku tak perasan kot post haritu xD

      Delete
  23. mungkin tak perlu bagitahu sehingga dia sendiri yang perasan..bagutahu tu macam nak mintak baru je..hehe

    ReplyDelete
  24. alolo tomeinya jam power rangers. tak hape , beli lagi 1 ~

    ReplyDelete
  25. alorrrrrrrr jam ilangg
    kena beli baru laaaaaaaaaaaaa

    hurmm kalau dah tertinggal di dewan ke mana2 lahh
    payah lah nak dpt balik ..
    akk pernah hilang jam di surau tmpt kerja
    x sampai 1/2 jam , pergi balik nak ambil ..
    hurmmmmmmmm ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai yker.. xpe lah tak rezeki kan?
      Dh beli baru dh pun hak2

      Delete
  26. Ehh. Dulu kita pun ada jam Power Rangers. haha =D

    ReplyDelete
  27. erk.. kalau jumpe bali tu mmg rezeki kite lgi la kn.. bg zz better berithu je.. mintx maaf byk2 sbb kite yg cuai.. nnt dia tgk kita dh pakai jam tgn lain kecik hati pulak sbb x pkai jam tgn yg dia bgi.. hehe.. kalau tipu nnati, mest akan ada lgi penipuan yang selepasnya.. just tell the truth, insyaAllah, mesti dia blh accept.. dh tkdir.. hehe

    ReplyDelete
  28. jam power ranger..hahaha...wei aku ada satu time main lawan ngn adik aku kita owg pakat2 tekan button nk bertukar tapi haram x bertukar..best2..kalau di kenang balik..

    kalau aku jd ang aku bg taw lah kat dia..perkara sebenar..insyaAllah dia terima sebab ilang pon bukan disegajakn..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah nasib baik la tak jadi hero mcm kt page kau tu yg takut kt ular xD

      Oh thanks for the advice ^^

      Delete
  29. Sayangnye ilang...Better bgtau dia...tak lah dia kecik ati nanti bila tgk awak pakai jam tangan baru.. ^^

    ReplyDelete
  30. alah, nak tengok la jgak jam tgn baru tu,,hihi,, :D

    ReplyDelete
  31. aah cik rase pon ko mesti bg tau jugak lah trus terang.Kang die kecik ati plak tgok ko pakai jam baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh tpi dia jauh actually aku agak lama kitorg tak jumpa nnti

      Delete
  32. fiza kalau keluar rumah rasa tak lengkap kalau tak pakai jam.. bagitau je dia ang tak sengaja hilangkan jam pemberian dia.. mesti dia dapat terima punya.. :)

    ReplyDelete
  33. takya bgtau... rilek je, bukan sengaje pun kan...

    ReplyDelete
  34. EnE... ni mesti Cikaro bagi ni.....he..he...nak buat cam ne dah hilang... tapi cikaro tu mesti sedihkan....kena pujuk tu...he...he...

    ReplyDelete
  35. toksah la gtaw kawan kau tu...
    sure kecik hati dia nnt...

    untung la dapat pakai jam..
    aku mane leh pakai jam..
    asal pakai je, rosak..
    tensen2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yker asal plak smpai cmtu?
      lasak sgt kot

      Delete
    2. tak taw..
      elektomagnet byk sgt kot..
      kan dah kena radiasi..kahkahkah~

      Delete
  36. jam liverpool tu aku ada juga dulu tp aku rembat adik aku punya hehe

    ReplyDelete
  37. aku tak suka pakai jam tangan pada mulanya...tapi baru tak sampai sebulan aku start pakai jam tangan balik...bila dah pakai rasa pelik pulak bila tak de jam tangan..ironi2

    pss: kalau boleh allowed anyone tu komen sbb aku guna wordpress tak leh tinggal url blog...sobs3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yker.. ok2 nnti aku tukar
      saje taknak buat tu sebab takut anon spam benda mengarut xD

      Delete
  38. berkata benarlah walaupun pahit.. pakai jam tangan memang best :-)

    ReplyDelete
  39. alahai..syg betul la brg org kasi ilang..takder rezeki nk duk lama dgn awak la tu...

    ReplyDelete
  40. Fie pernah hilang jam sekali lupa nak ambil balik lepas ambil wudhuk. Nangis gua. Sobs sobs

    ReplyDelete
  41. jam salah satu benda penting yang harus aku pakai~~
    femes dulu jam power rangers...
    nasib baik aku girl~~ tak ada lah nak minta jam power rangers or yang sewaktu dengannya... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah xtaw plak kalau budak perempuan dulu2 suka pakai jam ap.. mungkin jam barbie atau hello kitty kot

      Delete
    2. haha.. tak teringat plak jam barbie or hello kitty.. pasai kecik2 aku tak pakai jam.. tak minat agaknya..
      1st time aku pakai jam lepas darjah 6.. hadiah sempena UPSR.. itu pun jam tali besi...
      dah besar ni pula baru rasa nak tengok barbie segala bagai... ^_~ haha!

      psst:aku tertido sampai tak perasan header kau dah bertukar~~

      Delete
  42. sekarang baru pakai jam tangan ori dan agak mahal la...(marka hadiahkan..kehkeh)

    dulu kecik2 dan time skolah paling mahal jam penah pakai yg harga RM30..itupun hadiah dr mak sebab dapat ambung Dip....

    pastu asik beli jam seploh jerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. marka siapa tu?
      aah kan? bila dh besar baru la merasa nk pakai jam mahal2 ;P

      Delete
  43. Yana baru hilang jam je.. Jam tuu jam Kalkulator , hahaha . Wktu smbhyang kt surau sklh..yana letak kat tepi beg smbhyang..tiba2 nk cepat.. ambik beg solat je >.< esok yana pi tengok balek..jam tu dh hilang..haha, jam burok pun ada org nk amek ke? terdesis dalam hatiku ini..ahaha..pengambil jam tu , sngtlah misteri >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai.. jam kalkulator la agaknya sebab tu org nk ;P
      boleh guna waktu exam kan? xD

      Delete
  44. pakai jam dinding mesti tak hilang hahahhaa... kidding ja...

    ReplyDelete
  45. pakai jam loceng la..boleh set bunyi, masa main..konfem x ilang

    ReplyDelete
  46. Hohohohohoh... Sekali nama ada tag di sini. Patutlah traffic source laju benar dari blog ni. Terima kasih berkongsi-kongsi.

    Apapun, kalau ada duit lebih nanti, carilah jam yang sama macam kawan beri itu. Sebab rasa macam tak sedap pula hilangkan pemberian orang.

    Dan, tahniah dah ada jam baru. Jangan hilangkan lagi. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yker? Alhamdulillah dpt juga beri sedikit traffic..

      Hahah kiranya beli 2 jam lah mcm ni.. depan dia kena pura2 pakai yg tu xD

      InshaAllah ^__^

      Delete
  47. Lepas ni RL dikenali sbg Romeo Laut Tachymeter ha ha ha well done RL and Everythings2

    ReplyDelete
  48. wahhh hebat la masih ingt lg jam yg pakai dulu.no wonder la pakai jam pn 5 kali je.haha >.< cendol suke jam.rase tak sedap hati kalo jam tak melekat di tgn.oh ye jam pertama cendol jam pikachu kale kuning lagi cantik dari jam power rangers tu :P

    tak payah bg tau kwn kamu tu jam hilang.kalo dia tanya baru bgtau dia sejujurnye dan paksa dia supaya jgn marah.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh jam pikachu tu.. time Pikachu keluar aku dh sekolah menengah sebab tu kurang famous jam dia dulu ;P

      Oh ye jgua kan? hahah
      xde lah kena free2 marah

      Delete
    2. ohlala masa pikachu tgh hot tu kamu dah menengah?oh maka nya kamu adalah seorang pakcik!
      maap ye pakcik andai terkurang budi bahase.kehkeh >.<
      org tua tak boleh tdo lmbt!haishh

      Delete
    3. Eh =.="
      mana ada Pak Cik,
      Pikachu tu dtg masa aku tgh form 1 kot..
      ktorg siap ad buat pokemon sendiri kt sekolah dulu

      Delete
  49. jam? errm, penting.. tp xpakai dh buat masa ni. xtau knp =)

    ReplyDelete
  50. Jam tangan terakhir aku G Shock G Cool.. hilang setahun lepas. Sedih & patah hati, smpai hari ni.. belum jumpa pengganti..

    ReplyDelete
  51. erkk
    seumur hidup pakai 5 kali je..biar betul?
    xsuka pakai jam eh..sy plak kalo x pakai jam x bleh duduk..satgi asyik belek tgn saja padahal jam lupa pakai.haha

    psst!bgtau je dia..mn la tau dia kasi yg baru nti.hakhakahk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah.. suka pakai jam tapi xsuka membelinya hal2 ;P

      Alahai xnk lah mcm berdemand sgt mcm tu xD

      Delete
  52. masa darjah satu pakai jam...jenama apa ntah...lupa dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah dh lama dh tu agknya..
      Nanti enablekan lah profile access supaya boleh terjah kembali ^^

      Delete
  53. bagusnye..kawan mane la yg sanggup bg hadiah jam tangan tu..msti seroang yang spesel kn..hahaha

    ReplyDelete
  54. Ohoo..means kalau jarak perjalanan 60km and kita drive 90km/j, kita akan sampai dalam masa 40minit..kalau 120km/j akan sampai dalam masa 30minit..aku baru tau fungsi jam tachymeter tu..kehkeh

    Skg ni aku rasa nak beli jam anti-clockwise..macam yg NI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh jam anti clockwise ;O
      mcm menarik je..

      Delete
    2. aku pun rasa menarik..sebab pada aku, jam anti-clockwise tu unik..tak ramai org pakai..hehehe

      Delete
    3. oh ya, tadi aku pegi Cowboy..beli jam dinding..cantik..sebab ada kalimah Allah..hehehe..saje nak report kat kau..

      Delete
    4. Wahhh Bagus juga jam dinding mcm tu ^_^
      Cowboy tu dkt mana?

      Delete
  55. Sayang tuu. Sbb jam tangan org bagi. Tp kalau kau kata dah lama pakai, takpelah. Maybe kawan tu pun boleh faham. Lagipun bukan kau sengaja kan?

    Aku rasa pernah ada jam tangan pun macam tak sampai 5 :D

    ReplyDelete
  56. kalau bagi tahu, tentu dia mengerti, dah nak hilang, nak buat mcm mana..kan?

    ReplyDelete
  57. sama la kita... ckj pun baru je hilang kan jam yang kawan ckj bagi.. dah la jam tu mahal...n huhu... ckj tak ingat pula entah berapa banyak jam yang ckj da pakai sepanjang hidup ckj.. hehe..

    ReplyDelete
  58. errr susah jugak kan nk bgtau ke tak.. tp bukan ko sengaja nk hilangkan huuuu

    ReplyDelete
  59. ala siannya... kecewa sbb jam tu org hadiahkan kan?
    sgt2 bermakna, tp nak wt camne... takde rezeki...

    ReplyDelete
  60. adik aku yang umo 2 tahun pakai mcm jam power rangers tu tapi angry bird. comelll ohh terasa nak pakai jugak. muahaha

    ReplyDelete
  61. saya suka gak pakai jam.. skrg ni ada 1 je jam.. tu pun hadiah ketika kawen :-)

    ReplyDelete
  62. akak....dah bertahun2 xpakai jam tangan....guna phone je tgk masa.rasa mcm nak beli jam tangan le pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah yker.. suka guna phone tpi kdg2 mcm tak selesa pula dlm class asyik nk kne buka phone utk tgk jam xD

      Delete
  63. huhuhu~ CP yang perempuan nih jangan kan gelang , jam pown takde , hak3!!

    CP ade beli gelang akhirnya tersangkut kat dalam bilik air hinggalah berakhir ke pergelangan tangan mak , hahaha !!

    mak katerr , kamu nih membazir duet beli gelang duk kumpul dalam bilik air , dari bazir bia mak pakai ...

    nampak tak permainannya di situ ?? hehehe !!

    ReplyDelete
  64. nk wat camne kn, dh hilg, huhu~..
    sy nie mmg xleh kalo xpki jam.. wajib gak pki, hehe..

    ReplyDelete